27. ledna 2019 • 11:53

Vládce Djokovič! Ve finále Australian Open smetl Nadala ve třech setech

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Srbský tenista Novak Djokovič porazil v překvapivě jednoznačném finále Australian Open 6:3, 6:2, 6:3 Španěla Rafaela Nadala a získal rekordní sedmý titul z Melbourne. Světová jednička vyhrála po Wimbledonu a US Open třetí grandslamový turnaj za sebou a celkově patnáctý v kariéře. Nadal má sedmnáct titulů, švýcarský rekordman Roger Federer jich získal dvacet.



Jednatřicetiletý Djokovič měl finále naprosto pod kontrolou a čelil pouze jednomu brejkbolu, který odvrátil. Sám vzal Nadalovi podání pětkrát, naposledy v závěrečném gamu. Zápas trval jen něco málo přes dvě hodiny a Španěl ho zakončil při druhém mečbolu soupeře příliš dlouhým bekhendem. Djokovič zaznamenal 34 vítězných úderů a jen devět nevynucených chyb.

Bělehradský rodák se sedmým titulem v Austrálii odpoutal od šestinásobných šampionů Federera a domácí legendy Roye Emersona. Patnáctým grandslamovým triumfem odskočil Američanovi Peteu Samprasovi a osamostatnil se na třetím místě historických tabulek.

Djokovič měl skvělý vstup do utkání a vyhrál 13 z úvodních 14 výměn. První set získal za 36 minut a v dominantním výkonu pokračoval. V prvních dvou sadách ztratil při vlastním podání jen šest bodů a zdálo se být jasné, že se nebude opakovat finále mezi těmito dvěma velikány z roku 2012, kdy Djokovič vyhrál až po pěti hodinách a 53 minutách.

Srbský tenista vzal Nadalovi opět servis v úvodu třetího setu na 2:1 a kráčel za titulem. V šestém gamu za stavu 3:2 měl Španěl jediný brejkbol v zápase, ale po úderu do sítě ho nevyužil. V devátém gamu při Nadalově podání si Djokovič vypracoval dva mečboly, ten první ještě neproměnil, ale následně mohl po dlouhém míči španělského hráče radostně zvednout ruce nad hlavu.

Dvaatřicetiletý Nadal hrál 25. grandslamové finále v kariéře a poprvé v něm nezískal ani set.

Mužskou čtyřhru vyhráli Francouzi Pierre-Hugues Herbert a Nicolas Mahut a získali poslední grandslamový titul, který jim chyběl. Ve finále porazili předloňské vítěze turnaje Fina Henriho Kontinena a Australana Johna Peerse 6:4, 7:6.

Herbert s Mahutem jsou teprve čtvrtým párem, kterému se povedlo v open éře od roku 1968 zkompletovat všechny deblové tituly z grandslamů. Před nimi to dokázali Australané Todd Woodbridge a Mark Woodforde, Nizozemci Jacco Eltingh a Paul Haarhuis a Američané Bob a Mike Bryanové. Slavní bratři z USA zkompletovali kariérní Grand Slam jako dosud poslední deblisté v roce 2006.

Francouzská dvojice slavila první grandslamový triumf na US Open v roce 2015. Rok nato ovládla Wimbledon a loni domácí Roland Garros.

Výsledky:

Muži:

Dvouhra - finále:

Djokovič (1-Srb.) - Nadal (2-Šp.) 6:3, 6:2, 6:3.

Čtyřhra - finále:

Mahut, Herbert (5-Fr.) - Kontinen, Peers (12-Fin./Austr.) 6:4, 7:6 (7:1).

Rafael Nadal jako poražený finalista Australian Open
Rafael Nadal jako poražený finalista Australian Open

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud