9. ledna 2023 • 12:36

Ne tak galantní Australané. Proč Noskové nedali kartu na grandslam?

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sportovní národ, který dokáže ocenit úspěch? Australané mají dlouhodobě tuto pověst, k české tenisové kometě Lindě Noskové se však zachovali macešsky. Senzační osmnáctiletá finalistka z Adelaide musí už v úterý nastoupit po životním úspěchu v kvalifikaci Australian Open, přestože se pořadatelům úvodního grandslamu sezony nabízela skvělá možnost, jak ji těžké zkoušky ušetřit.



Je nepsaným pravidlem, že pokud je k mání volná karta na grandslam, dostane ji hráč či hráčka, kteří před ním zazářili, a úspěch jim časově zkomplikoval přípravu na kvalifikační boje.

Šéf Australian Open Craig Tiley a jeho tým si přes víkend pohrávali s uvolněnou kartu do hlavní soutěže melbournského grandslamu. Její dosavadní majitelka, dvaačtyřicetiletá legenda Venus Williamsová , se zranila v novozélandském Aucklandu a z jejich grandslamu se odhlásila.

Australané se však rozhodli neocenit finalistku z Adelaide Noskovou, které hlavní soutěž už tak unikla jen o vlásek. A místo toho dali kartu domácí Kimberly Birrellové, čtyřiadvacetileté tenistce ze 166. místa žebříčku. Naopak Nosková, která se po tažení v jižní Austrálii vyšvihla na životní 56. místo WTA, bude jednou z nejvýš umístěných kvalifikantek v dějinách grandslamů.

„Nejlepší by bylo být rovnou v hlavní soutěži Australian Open, ale bohužel… Už jsem věděla, že kartu nedostanu, i kdybych vyhrála finále,“ povzdechla si Nosková po vyrovnaném titulovém boji s Arynou Sabalenkovou.

Uzávěrka přihlášek na tenisové turnaje se dělá s šestitýdenním předstihem. V tu chvíli byla Nosková na 102. příčce pořadí WTA, což obvykle garantuje přímou účast v hlavní soutěži grandslamu. Ale vzhledem k tomu, že hned 11 tenistek využilo k přihlášce chráněný žebříček (včetně Češek Markéty Vondroušové a Karolíny Muchové ), zbyla na ni pro Australian Open pouze kvalifikace.

Na poslední chvíli mohla mít ještě štěstí… Ale nic nebylo platných 168 winnerů, které v hlavní soutěži v Adelaide zapsala, což je jedno z nejvyšších čísel za poslední léta. Že se stala po 14 letech nejmladší finalistkou turnaje WTA kategorie 500? Že na cestě z kvalifikace až do finále odvrátila kurážná Češka ve dvou zápasech mečbol a vyřadila postupně hvězdy Kasatkinovou, Džábirovou či Azarenkovou? Nezájem.

V Adelaide strávila Nosková na kurtu během sedmi zápasů celkem 12 hodin. Místo odpočinku však spěchala svěřenkyně Tomáše Krupy do Melbourne, kde musí přivykat novým podmínkám a porvat se o to, aby zvládla síto tří kvalifikačních mačů a potřetí v kariéře si zahrála hlavní grandslamovou soutěž. Její první sokyní bude v úterý čtyřiadvacetiletá Kanaďanka Katherin Sebová (195. na WTA).

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud