Pavel Novotný
18. dubna 2016 • 14:50

Přízrak Golubicová. Rozplakala Češky, dře kung-fu a zcela změnila styl

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nic nebylo, jak mělo. Víkendový semifinálový fecupový zápas mezi švýcarskými a českými tenistkami byl výsledkově postavený zcela naruby. Až na závěrečnou čtyřhru, kde byly šance před zápasem utkání zhruba vyrovnané, vyhrávaly všechny čtyři singly papírově horší hráčky. Největší podíl na tom měla ta nejméně očekávaná tenistka - Viktorija Golubicová.



Karty byly před utkáním rozdané jasně. Po odstoupení švýcarské jedničky Belindy Bencicové se dvojkou domácího týmu stala prakticky neznámá třiadvacetiletá Viktorija Golubicová.

Hráčka, které na žebříčku patří 129. Příčka, neměla být pro Karolínu Plíškovou a Barboru Strýcovou vážnější soupeřkou. Před rodačku z  Curychu měl český tým získat pohodové dva body. Nestalo se.

Třiadvacetiletá Švýcarka nejdříve v sobotu šokovala Karolínu Plíškovou, v neděli pak i Barboru Strýcovou. S oběma přitom  prohrávala 0:1 na sety, oba duely však za frenetického povzbuzování nadšeného publika otočila a postarala se o nečekané drama.

"Klobouk dolů před ní. Pomáhali jí i diváci, kteří byli neuvěřitelní. Teda pro ni, pro mě to bylo psychicky náročný. Ve  třetím setu už jsem neměla co hrát. Na co sáhla, to jí tam spadlo.  Přišlo mi, že může zavřít oči a stejně míček zabije. Klobouk dolů,“  poklonila se výborně hrající Švýcarce Strýcová.

VIDEO: Viktoria Golubicová si v sobotu poradila s Karolínou Plíškovou

Jak Karolína Plíšková tak Bára Strýcová nečekaný konec s podceňovanou soupeřkou oplakaly. Jednoručný bekhend hrající Švýcarka nezvládla jen závěrečnou čtyřhru, kde spolu s Martinou Hingisovou nestačily na pár Plíšková, Hradecká .

"Viktorija má za sebou fantastický víkend. Odehrála dva mimořádné zápasy, může být na své výkony hrdá," ocenila svoji parťačku bývalá světová jednička a úřadující nejlepší hráčka planety ve čtyřhře Martina Hingisová.

Že se před utkáním vzdáleně nebylo ze strany Golubicové čeho bát, potvrzovaly i statistiky. 129. příčka je zatím životním maximem švýcarské čtyřky, letos byla jejím největším úspěchem výhra nad 134.  hráčkou světa na menším turnaji ITF ve Francii. Porazit tenistku z TOP 100 se jí v kariéře povedlo jen v jediném případě.

Na grandslamech si zahrála jen jednou, když letos úspěšně zvládla kvalifikaci na Australian Open, aby skončila v prvním kole proti Španělce Navarrové. Na okruhu WTA nemá do dnešního dne jedinou výhru.

VIDEO: Na Golubicovou nestačila ani Strýcová

Nový švýcarský objev nemá stejně jako ostatní členky švýcarského fedcupového týmu původ v zemi helvetského kříže. Matka Vucica Golubicová se narodila v Srbsku, otec je Chorvat. Golubicová se tenisu začala věnovat již v pěti letech, až do svých jedenácti hrála po vzoru své  ikony Moniky Selešové jak forhend tak behkend obouruč.

Až poté se začala specializovat na zvlášť v ženském tenise ne tolik vídaný bekhend jednoruč, který je také její největší zbraní. Ve stejný čas také přešla na „klasický“ forhend hraný jednou rukou.

Čtyřmi jazyky mluvící Švýcarka se kromě tenisu s oblibou věnuje  bojovému umění kung-fu, ráda čte knížky čaroděje Harryho Pottera. O kouzlech mladé tenistky se o víkendu mohli přesvědčit i čeští fanoušci.

VIKTORIA GOLUBICOVÁ
narozena: 16.8. 1992
výška/váha: 169 cm /64 kg
na žebříčku: 130.
hraje rukou: pravou
vyhraných zápasů na WTA 0
prize money 184 845 dolarů

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud