Jan Jaroch
10. listopadu 2018 • 04:20

Finále Fed Cupu: Strýcovou vyzve v souboji generací nastřelená Ruska

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je blondýna, narodila se v Rusku, odešla s rodiči na Floridu, kde se o ni staral i Nick Bollettieri. A není to Maria Šarapovová. Na české tenistky zaútočí ve finále Fed Cupu možná příští velká hvězda světového tenisu – devatenáctiletá Sofia Keninová. Ta dnes v roli americké jedničky otevře program ve střetu generací proti veteránce Barboře Strýcové.



Žádná mladší tenistka před Keninovou v žebříčku WTA není. „I to znamená, že už tenis musí sakra umět,“ varuje český kapitán Petr Pála před jménem z 52. příčky, které sice ještě nemá takové renomé, ale tenisovou kvalitu již bezesporu ano. O tom se letos přesvědčily i Petra Kvitová s Karolínou Plíškovou. Prvně jmenovanou trápila Keninová tři sety na betonu v Miami, druhá s ní svedla těsnou bitvu při US Open.

Právě nedávný newyorský duel s Plíškovou by mohl být zrcadlem, co teenagerka předvede dnes. Po kurtu doslova létala, hnala tempo, až ji musela Plíšková znamením dlaně brzdit, aby nepodávala tak rychle po konci výměny.

„Ani jednou jsem se nepodívala na její hlavu, nechtěla jsem se jí zabývat. Viděli jsme ji párkrát hrát, takže jsem věděla, že je trochu nastřelená. Zápas hrozně hnala,“ líčila tehdy česká tenistka, jež z druhé strany kurtu nemohla přeslechnout bouřlivé povzbuzování „davaj“.

Keninová je naturalizovaná Ruska. Narodila se v Moskvě, ale jako miminko ji rodiče převezli do USA. Tenis hraje od pěti let, už tehdy si také vysnila, že chce mít vlastní internetovou stránku. Tak ji táta Alexander, rovněž její první trenér, vytvořil.

„Přišlo mi to tehdy jako dobrý nápad,“ popisovala Keninová, že již od útlého věku mířila vysoko. Její blízcí jí říkají Sonya a upozorňují na její tvrdohlavost a odhodlání. „Je tvrdší než většina Američanek,“ tvrdí o ní táta. „Liším se od svých vrstevnic naprostou oddaností tenisu a tím, že umím hodně různých úderů. Pořád se snažím zlepšovat,“ říká o sobě.

Barbora Strýcová a její americká soupeřka Sofia Keninová pózují po losování finále Fed Cupu
Barbora Strýcová a její americká soupeřka Sofia Keninová pózují po losování finále Fed Cupu

Místo univerzity rychlý přestup mezi profesionálky

Keninová, jejímž velkým vzorem je právě Šarapovová, před pár dny podepsala smlouvu s firmou Fila a stala se stájovou kolegyní Plíškové. Stále je teprve na začátku své dráhy a čekají se od ní velké věci.

Tenisovou profesionálkou je teprve rok, k přestupu byla „donucena“ za zajímavých okolností. Do loňského US Open hrála s amatérským statusem, což znamenalo, že nesměla na turnajích inkasovat prize money. Již byla dohodnutá, že začne studovat na univerzitě v Miami, kde dostane stipendium.

Pak však došla do 3. kola newyorského grandslamu a v něm vydržela na kurtu dvě hodiny v těsném utkání se Šarapovovou. Šek na 140 000 dolarů (asi 3 miliony korun) nenechala ležet na ulici a druhý den oznámila přestup mezi profesionálky.

Za letošní rok poskočila v žebříčku o víc než 50 míst, porazila dvě hráčky top 10 (Görgesová, Garciaová), nyní dostala i premiérovou pozvánku do amerického fedcupového týmu.

Debut ve finále je velké sousto, od Keninové se ale velké činy čekají. „Beru tenhle víkend jako životní šanci,“ prohlásila.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud