7. června 2018 • 19:04

Rozjetá Halepová je potřetí ve finále French Open, vyzve Stephensovou

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rumunská tenistka Simona Halepová postoupila potřetí v kariéře do finále French Open a i nadále zůstane světovou jedničkou. V přímém souboji o tenisový trůn porazila na pařížské antuce španělskou rivalku Garbiňe Muguruzaovou, šampionku z roku 2016 zdolala za hodinu a půl 6:1, 6:4. O první grandslamový titul v kariéře se Halepová utká se Sloane Stephensovou. Desátá nasazená Američanka porazila stejně jako vloni ve finále US Open krajanku Madison Keysovou, fedcupovou kolegyni zdolala za hodinu a 19 minut 6:4, 6:4. 



Halepová dosud o trofej z grandslamového turnaje usilovala marně. Vedle dvou finálových účastí z Paříže z let 2014 a 2017 hrála o titul i letos na Australian Open, kde podlehla Caroline Wozniacké z Dánska.

Do duelu s Muguruzaovou dnes vstoupila ve velkém stylu, hladce získala první set a ve druhém nepříznivý vývoj zlomila v osmém a především klíčovém devátém gamu, kdy nejprve úspěšným brejkem vyrovnala a následně po dlouhém boji uhájila vlastní podání. V další hře se pak k mečbolu propracovala při servisu soupeřky čistou hrou a nezaváhala.

"Snažila jsem se hrát hodně rychle. A všechno mi vycházelo," pochvalovala si na kurtu vítěznou taktiku. "Jsem tu znovu ve finále a doufám, že to bude lepší než vloni. Pak uvidíme, co se může stát," připomněla loňskou prohru s Lotyškou Jelenou Ostapenkovou, nad níž ve finále vedla už 6:4 a 3:0.

Stephensová zvládla roli favoritky

Světová desítka Stephensová do letoška na Roland Garros nepřešla přes čtvrté kolo, proti Keysové ale bez větších problémů potvrdila roli favoritky. O druhý grandslamový titul v kariéře si při druhém finálovém startu na některém z turnajů velké čtyřky v sobotu zahraje s Halepovou, s níž má nepříznivou bilanci vzájemných zápasů 2:5.

Bez ohledu na výsledek sobotního finále si Stephensová v žebříčku WTA vylepší osobní maximum a posune se na 4. místo.

"Vždycky je těžké hrát proti krajankám, zvlášť proti tak dobré kamarádce. Takže jsem moc ráda, že jsem to zvládla," řekla na kurtu Stephensová. "Sobotní finále bude další velká příležitost a už se na to moc těším," dodala.

Dvě Američanky se v boji o finále na French Open utkaly poprvé od roku 2002, kdy Serena Williamsová porazila obhájkyni titulu Jennifer Capriatiovou.

Radost Simone Halepové po semifinálové výhře na tenisovém Frenczh Open
Radost Simone Halepové po semifinálové výhře na tenisovém Frenczh Open

Smíšenou čtyřhru ovládl tchajwansko-chorvatský pár 

Čan Jung-žan a Ivan Dodig získali na tenisovém French Open při prvním společném startu titul ve smíšené čtyřhře. Druhý nasazený tchajwansko-chorvatský pár porazil ve finále šampiony z Australian Open Gabrielu Dabrowskou z Kanady a Chorvata Mateho Paviče 6:1, 6:7, 10:8.

Čan Jung-žan a Dodig mohli proti turnajovým jedničkám ukončit duel už ve druhém setu, za stavu 5:3 ale třiatřicetiletý Dodig nedopodával, a poté ztratili i nadějně rozehranou zkrácenou hru. Vyrovnaný super tie-break nakonec získali i díky dvojchybě Paviče za stavu 8:8.

Dabrowské se tak nepovedlo navázat na loňské Roland Garros, kdy se stala první Kanaďankou, jež na seniorské úrovni vyhrála grandslamový turnaj. Tehdy byl jejím partnerem ve vítězném mixu Ind Rohan Bopanna.

Vítězná dvojice v Paříži inkasuje prémii 120.000 eur (asi tři miliony korun), poražení finalisté polovinu.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 39 milionů eur):

Muži:

Dvouhra - čtvrtfinále:
Nadal (1-Šp.) - Schwartzman (11-Arg.) 4:6, 6:3, 6:2, 6:2,
Del Potro (5-Arg.) - Čilič (3-Chorv.) 7:6 (7:5), 5:7, 6:3, 7:5.

Ženy:

Dvouhra - semifinále:
Halepová (1-Rum.) - Muguruzaová (3-Šp.) 6:1, 6:4,
Stephensová (10-USA) - Keysová (13-USA) 6:4, 6:4.

Smíšená čtyřhra - finále:

Čan Jung-žan, Dodig (2-Tchaj-wan/Chorv.) - Dabrowská, Pavič (1-Chorv.) 6:1, 6:7 (5:7), 10:8.

Junioři:

Čtyřhra - 2. kolo:
Musetti, Wassermann (It./Niz.) - Forejtek, Svrčina (8-ČR) 7:5, 6:1.

3. kolo: 
Štyler, Tadžima (ČR/Jap.) - De Jong, Erel (Niz./Tur.) 7:5, 6:1.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud