5. září 2008 • 20:50

Dlouhý s Paesem na titul nedosáhli

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Česko-indický pár Lukáš Dlouhý, Leander Paes neuspěl ve finále US Open. Titul ve čtyřhře dnes na newyorském grandslamu získali američtí tenisté Mike a Bob Bryanovi, kteří vyhráli dvakrát 7:6.



Dlouhý tak ani třetí účast ve finále grandslamu neproměnil v triumf, loni neuspěl na Roland Garros ani v New Yorku společně s Pavlem Víznerem.

Dlouhý, který hrál s Paesem poprvé na Roland Garros, dnes cítil největší šanci na životní úspěch. "Tohle bylo určitě nejblíže, protože s Leanderem nám to jde. Tenhle rok jsme začali a přesně na šestém turnaji máme finále grandslamu. Myslím si, že když budeme hrát takhle soustředěně a takhle v pohodě pořád, tak se to podaří," řekl Českému rozhlasu.

Paes ve čtvrtek triumfoval ve smíšené čtyřhře a společně s českým partnerem dobře vstoupil i do dnešního finále, když se ujali vedení 3:1. Druzí nasazení však ztrátu brejku smazali a set se rozhodl až v tie-breaku, který dvojčata Bryanova vyhrála 7:5.

Bratři Bryanovi se radují po vítězství na US Open
Bratři Bryanovi se radují po vítězství na US Open

Naprosto vyrovnaný průběh měla i druhá sada, v níž se znovu rozhodovalo až ve zkrácené hře. Dlouhý s Paesem si sice vytvořili setboly, ale jejich dvojchyby a voleje soupeřů je o šance připravily.

Dlouhý pak ukončil zápas bekhendovým returnem do autu. "Byl to hezký zápas a myslím, že jsme na tom kurtu nechali úplně všechno. Bylo to o jeden balon, jeden šťastný úder," komentoval Dlouhý těsnou porážku.

Na US Open Bryanovi triumfovali podruhé v kariéře, poprvé se jim to podařilo v roce 2005. Celkem získali šestý grandslamový titul. "To se nedá popsat slovy, je to neskutečné. Milujeme hrát v New Yorku," radoval se Bob Bryan. "Rozhodlo jen pár míčů," poznamenal jeho bratr.

Ten složil hold soupeřům. "Cítím obrovský respekt k Leanderovi, je to legenda. A Lukáš je neuvěřitelný hráč, ještě vyhraje grandslamy," prohlásil třicetiletý Američan. Paes už získal čtyři grandslamové tituly včetně předloňského triumfu na US Open s jiným českým tenistou Martinem Dammem.

Dlouhý plánuje, že bude ve spolupráci s indickým tenistou pokračovat. "Myslím, že dokud budeme hrát takhle, tak není důvod to měnit," prohlásil. Od dalšího působení ve čtyřhře ho neodrazuje ani fakt, že na US Open dostávají deblisté na odměnách jen 14 procent toho, co jejich kolegové ve dvouhrách.

"Když bude někdo v singlu hrát pět setů a stráví tam pět hodin, tak je to určitě těžší než v deblu na dva vítězné sety. Ale určitě by se měly přidat prize money deblistům, aby ten poměr byl rozumnější," hodnotil to Dlouhý.

Nyní ho v Prostějově čeká extraliga tenisových družstev, v níž bude reprezentovat domácí tým. Poté se chystá s Paesem na turnaje v Bangkoku a v Tokiu.



Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud