6. října 2008 • 18:52

Berdychovo sebevědomí je zpět

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Od dubnového zranění kotníku ze čtvrtfinále Davisova poháru se nejlepší český tenista Tomáš Berdych na kurtech trápil, až v závěru sezony našel ztracenou formu.



V Bangkoku prohrál až v semifinále se třetím hráčem světa Novakem Djokovičem a úspěšné asijské turné završil nedělním triumfem na turnaji v Tokiu.

V dnešním rozhovoru pro ČTK Berdych uznal, že první vážnější zranění v kariéře ho poněkud dostalo z rytmu. "Měsíc bez turnajů pro mě byla poměrně dlouhá doba. Ze začátku jsem prohrál pár vyrovnaných zápasů jako například na Roland Garros s Llodrou a to na sebevědomí moc nepřidá," hledal příčiny neúspěchů.

Na US Open vypadl hned v prvním kole s domácím Samem Querreym a ve světovém žebříčku se propadl na konec třetí desítky. Ale teď úspěšná série v Asii jeho propad zastavila. "Když člověk odehraje víc zápasů za sebou, chytne zápasový rytmus a získá sebevědomí," popsal, co bylo rozhodující pro zisk prvního letošního titulu. Nejvíce si na něm cenil semifinálové výhry nad Američanem Andym Roddickem, protože otočil výsledek ze stavu 2:5 ve třetím setu.

V Tokiu dohrál finále v neděli odpoledne místního času a ještě stihl titul při večeři oslavit. Dnes se vrátil domů, čeká ho odpočinek a aklimatizace, příští týden pak turnaj série Masters v Madridu.

Triumf v japonské metropoli mu dal ještě matematickou šanci na start na Turnaji mistrů, ale o tom vůbec nepřemýšlí. "Pro letošek určitě ne, teoretické počty by tam byly, ale ty jsou tak nereálné, že se tím nezabývám," řekl aktuálně devatenáctý hráč žebříčku Champions Race, který na osmého Jamese Blakea z USA ztrácí 88 bodů.

V hale se Berdychovi tradičně daří, v roce 2005 vyhrál na rychlém povrchu pod střechou Masters v Paříži. Nabízí se tak, že by právě na podobných kurtech mohl chtít hrát březnové první kolo Davis Cupu s Francií. O tom však se svým trenérem a zároveň nehrajícím kapitánem daviscupového týmu Jaroslavem Navrátilem ještě nemluvil.

Navrátil s ním v Tokiu nebyl, takže osobně se setkají až v úterý. "Bude čas probrat, co na Francouze vybrat za povrch, musíme to probrat i s Radkem Štěpánkem," uvedl.

Česká volba bude složitější než proti jiným soupeřům, protože Francouzi mohou s ohledem na povrch vybrat ty pravé ze svého širokého spektra hráčů. V první stovce světového žebříčku mají patnáct hráčů, zatímco Češi jen Berdycha se Štěpánkem. "Mají obrovskou základnu, ale zase to může být ošemetné. My se hodně známe, jsme tým, ne jenom soubor individualit," poznamenal Berdych.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud