1. září 2017 • 20:50

Skvělá Kvitová je v osmifinále US Open, Garciaovou přejela i kanárem

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Petra Kvitová je v osmifinále US Open! Ve třetím kole posledního grandslamu sezony přejela Caroline Garciaovou 6:0 a 6:4. Francouzka, která je v New Yorku nasazená o pět míst níž než turnajová třináctka Kvitová, vzdorovala jen ve druhém setu, ale česká dvojka žádné komplikace nepřipustila a celkem po 73 minutách postoupila do osmifinále. V něm se v neděli utká s největší favoritkou Garbiňe Muguruzaovou, která si hladce poradila se Slovenkou Rybárikovou. Mezi muži vypadl nasazený muž číslo pět Marin Čilič. Vítěz turnaje z roku 2014 prohrál ve čtyřech setech s Diegem Schwartzmanem z Argentiny.



"Nejspokojenější jsem se servisem, určitě, ale i s pohybem," řekla Kvitová v rozhovoru na dvorci. Byla ráda, že si zahrála na největším kurtu Arthura Ashe. "Po všem, čím jsem si prošla, je pro mě šťastný moment, že můžu hrát na takovém kurtu," uvedla.

Její příští soupeřkou bude letošní vítězka Wimbledonu, turnajová trojka a jedna z favoritek US Open Španělka Garbiňe Muguruzaová, která v New Yorku útočí na post světové jedničky.

Petra Kvitová děkuje fanouškům po svém postupu do osmifinále US Open
Petra Kvitová děkuje fanouškům po svém postupu do osmifinále US Open

Už proti Alizé Cornetové předvedla Kvitová výborný výkon a v duelu s její krajankou Garciaovou se v prvním setu posunula ještě o stupeň výš. Hrála soustředěně, nehnala se zbytečně do vítězných míčů, ale zatlačila, když bylo potřeba. Při servisu vytáhla eso vždy v důležitém okamžiku za vyrovnaného stavu a soupeřce nadělila 'kanára'.

Od začátku druhé sady Garciaová méně chybovala a hrálo se vyrovnaně. Za stavu 3:3 si Kvitová vypracovala tři brejkboly, ale Španělka odvrátila i ten čtvrtý. Pátý si Češka vybojovala v dlouhé výměně, zakřičela si 'Pojď!' a vzápětí ho proměnila.

Zápas mohla ukončit za stavu 5:3 při podání Garciaové, ale Španělka oba mečboly odvrátila odvážně vítězným míčem. Kvitová ale vydržela jistá na podání, nečelila v duelu žádnému brejkbolu a třetí mečbol proměnila suverénně esem.

Na závěrečném grandslamu sezony hraje Kvitová podesáté v hlavní soutěži. Ve Flushing Meadows se nejdále dostala předloni do čtvrtfinále.

Ve třetím kole jsou z Češek rovněž světová jednička Karolína Plíšková a Lucie Šafářová , obě budou hrát v sobotu. Nejvýše nasazenou Plíškovou čeká Číňanka Čang Šuaj a světovou deblovou jedničku Šafářovou Japonka Kurumi Naraová.

Čilič vypadl, Kvitovou vyzve Muguruzaová

Pátý nasazený Chorvat Marin Čilič nezvládl ve třetím kole duel s Diegem Schwartzmanem z Argentiny a prohrál 6:4, 5:7, 5:7, 4:6. Pětadvacetiletý Schwartzman, 33. hráč světového žebříčku, se do grandslamového osmifinále dostal poprvé v životě.

Čilič byl po odhlášení Andyho Murrayho a přelosování turnaje jediným grandslamovým vítězem ve spodní polovině pavouku. Nahrálo mu i brzké vyřazení turnajové čtyřky Alexandera Zvereva, ale Schwartzman jeho myšlenky na další velký úspěch zahnal.

Španělka Muguruzaová je po postupu do 4. kola v New Yorku aktuálně nejblíže možnosti převzít od Karolíny Plíškové post světové jedničky, ale Plíšková má stále šanci trůn udržet. Pomoci jí může i Petra Kvitová, která se nasazené trojce postaví v neděli.

Turnajová trojka Muguruzaová si ve třetím kole poradila za hodinu se Slovenkou Magdalénou Rybárikovou dvakrát 6:1. "Každý zápas beru jako finále. První kola jsou velmi nebezpečná," řekla letošní vítězka na trávě v All England Clubu. Kvitová, která vyhrála Wimbledon dvakrát, má se Španělkou pozitivní bilanci 2:1.

Před US Open měla osmička hráček šanci stát se světovou jedničkou. Nyní jsou ve hře už jenom tři - Muguruzaová, Plíšková a Ukrajinka Elina Svitolinová. Virtuálně je první Španělka. Plíšková musí dojít do finále, aby měla šanci první místo udržet, a jen titul jí zajistí, že v čele dvouhry WTA skutečně zůstane.

Současné světové čtyřce Svitolinové může k zisku jedničky stačit postup do semifinále, ale Muguruzaová by musela prohrát s Kvitovou.

Ze hry o post jedničky jsou po postupu Muguruzaové do osmifinále Američanka Venus Williamsová a Rumunka Simona Halepová, která na US Open vypadla již v prvním kole s Ruskou Marií Šarapovovou. Mimo hru jsou také Britka Johanna Kontaová, Dánka Caroline Wozniacká a Ruska Světlana Kuzněcovová.

Z US Open vypadl pátý nasazený chorvatský tenista Marin Čilič. Vítěz newyorského turnaje z roku 2014 a letošní wimbledonský finalista prohrál v třetím kole s Diegem Schwartzmanem z Argentiny 6:4, 5:7, 5:7, 4:6. Pětadvacetiletý Schwartzman, 33. hráč světového žebříčku, se do grandslamového osmifinále dostal poprvé v životě.

Čilič byl po odhlášení Andyho Murrayho a přelosování turnaje jediným grandslamovým vítězem ve spodní polovině pavouku. Nahrálo mu i brzké vyřazení turnajové čtyřky Alexandera Zvereva, ale Schwartzman jeho myšlenky na další velký úspěch zahnal.

Tenisový grandslamový turnaj US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 50,4 milionu dolarů):

Ženy:
Dvouhra - 3. kolo: 

Suárezová (Šp.) - Makarovová (Rus.) 6:1, 3:6, 6:3,
Stephensová (USA) - Bartyová (Austr.) 6:2, 6:4,
Muguruzaová (3-Šp.) - Rybáriková (31-SR) 6:1, 6:1,
Görgesová (30-Něm.) - Kruničová (Srb.) 6:3, 6:3,
V. Williamsová (9-USA) - Sakkariová (Řec.) 6:3, 6:4.

Čtyřhra - 2. kolo:
Hradecká, Siniaková (7-ČR) - Barthelová, Witthöftová (Něm.) 6:2, 6:4,
Šafářová, Strýcová (3-ČR) - McHaleová, Watsonová (USA/Brit.) 6:2, 6:4.

Muži:
Dvouhra - 3. kolo:
Schwartzman (29-Arg.) - Čilič (5-Chorv.) 4:6, 7:5, 7:5, 6:4,
Carreňo (12-Šp.) - Mahut (Fr.) 6:3, 6:4, 6:3,
Lorenzi - Fabbiano (oba It.) 6:2, 6:4, 6:4,
Pouille (16-Fr.) - Kukuškin (Kaz.) 2:6, 6:3, 6:4, 6:4,
Anderson (28-JAR) - Čorič (Chorv.) 6:4, 6:3, 6:2.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud