5. července 2013 • 22:41

Del Potro bojoval, ale s Djokovičem padl. Srba ve finále vyzve Murray

Autor: ČTK, rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

SEMIFINÁLE WIMBLEDONU | Pro takovéhle zápasy fanoušci Wimbledon milují. První semifinále slavného turnaje nabídlo fantastickou podívanou, ve které Argentinec Juan Martin Del Potro vzdoroval téměř pět hodin Novaku Djokovičovi. Světová jednička nakonec nejdelší semifinále Wimbledonu v historii vyhrála v pěti setech 7:5, 4:6, 7:6 (2), 6:7 (6) a 6:3. Finálovým soupeřem Srba bude domácí Andy Murray, který musel otáčet duel s Polákem Janowiczem, ale nakonec vyhrál 6:7 (2), 6:4, 6:4 a 6:3.



Srbský tenista předchozí finále na trávě v All England Clubu v roce 2011 vyhrál. Murray se pokusí napravit loňskou finálovou porážku s Rogerem Federerem a ukončit 77 let dlouhé čekání na britského mužského vítěze ve Wimbledonu.

"Byl to jeden z nejlepších zápasů, jaký jsem kdy hrál. Byl vzrušující, tak těsný a na vysoké úrovni a já měl tu čest ho vyhrát. Nejdřív si ten pocit užiju a pak budu myslet na finále," řekl Djokovič a ocenil Del Potra, vítěze US Open z roku 2009. "Je vidět, proč už byl grandslamovým šampionem. Zaslouží si za zápas velké uznání."

Novak Djokovič na wimbledonské trávě poté, co ho v jedné z výměn dohnal Argentinec Del Potro až na zem
Novak Djokovič na wimbledonské trávě poté, co ho v jedné z výměn dohnal Argentinec Del Potro až na zem

Ve vyrovnané bitvě výměn od základní čáry získal Djokovič první set brejkem v jeho závěru, ale ve druhé sadě vládl drtivým forhendem Argentinec.

V dramatické třetí sadě nejdříve odvrátil Del Potro za stavu 5:6 tři setboly, jenomže následný tie-break si prohrál. Za stavu 2:3 dal první smeč slabou a druhou trefil do sítě, zatímco Srb předtím uklouzl a ležel na zemi. Konsternovaný Argentinec už ve zkrácené hře nebodoval a ještě na lavičce se chytal nevěřícně za hlavu.

Čtvrtý set lépe rozehrál Djokovič, ale o brejk na 4:3 hned vzápětí přišel. Del Potro ale ukázal srdce bojovníka. V tie-breaku čelil dvěma mečbolům, ale při prvním mával rukama, aby jakoby odfoukl soupeřův lob do autu, což se povedlo. Při druhém zahrál vítězný forhend, následně set získal a diváci tleskali vstoje.

Po čtyřech hodinách hry začínal pátý set a rozhodl ho brejk Djokoviče v osmé hře. Srb pak při svém servisu ještě čelil brejkbolu, který ale odvrátil a následně třetí mečbol proměnil vítězným bekhendem po lajně. Oba tenisté se u sítě objali a Djokovič stejně jako fanoušci tleskal při odchodu poraženému Del Potrovi.

"Myslím, že na tento zápas se bude pár let vzpomínat. Hráli jsme čtyři a půl hodiny na vysoké úrovni, nebylo příliš mnoho chyb. Nevím, jestli ostatní hráči dovedou hrát, jako my dneska. Hrál jsem svůj nejlepší tenis na trávě, ale nebylo to dost, abych porazil světovou jedničku. Ale byl jsem blízko," řekl Del Potro.

Polák kousal, ale Murray dál sní o triumfu

První set duelu Murrayho s Janowiczem přinesl do stavu 5:4 pro Brita jen jediný nevyužitý brejkbol, hlavně první polský grandslamový semifinalista se opíral o dělový servis. Murray měl v závěru přece jen šanci na brejk, ale nepotvrdil žádný ze dvou setbolů, což se mu vymstilo v tie-breaku. V něm Janwicz rychle vedl 4:0 a nakonec zvítězil 7:2.

Uf, je to tam! Andy Murray se přes odpor Poláka Janowicze probojoval do finále WimbledonuFoto EPA

Druhou sadu však Murray, který otočil čtvrtfinále s Fernandem Verdaskem dokonce ze stavu 0:2 na sety, načal brejkem a dostal zápas do očekávaných kolejí.

Svěřenec trenéra Ivana Lendla, hlasitě podporovaný z hlediště, druhý set vyhrál 6:4. Poradil si i s nepříznivým vývojem ve třetím setu, kdy pěti získanými hrami v řadě zvrátil negativní skóre 1:4 a Poláka definitivně zlomil.

Murrayho nerozhodilo ani dvacetiminutové přerušení před čtvrtým setem, které si vynutilo zatahování střechy a rozsvěcení světel nad centrálním kurtem, třebaže proti rozhodnutí organizátorů hlasitě protestoval. Čtvrtou sadu získal v poměru 6:3.

Murray má s Djokovičem nepříznivou bilanci 7:11 na zápasy a půjde už o jejich čtvrté vzájemné grandslamové finále. Na Australian Open se letos i v roce 2011 radoval Srb, loni na US Open byl však úspěšnější Murray a získal svůj zatím jediný grandslamový titul.

Peschkeová do finále nedošla

Česká tenistka Květa Peschkeová v páru s Němkou Annou-Lenou Grönefeldovou prohrála v semifinále čtyřhry žen s australskou dvojicí Ashleigh Bartyová, Casey Dellacquaová po setech 6:7 a 2:6.

Australanky Ashleigh Bartyová, Casey Dellacquaová vyřadily ve čtvrtfiná druhé nasazené Češky Andreu Hlaváčkovou s Lucií Hradeckou. V semifinále si pak ve dvou setech smlsly za hodinu a devatenáct minut i na další české tenistce Květě Peschkeové.

Peschkeová vyhrála v roce 2011 Wimbledon s Katerinou Srebotnikovou. Se slovinskou partnerkou se pak stala i světovou jedničkou deblového žebříčku. Tentokrát do sbírky travnatých úspěchů další trofej nepřidá.

Tenisový turnaj Wimbledon (tráva, dotace 22,56 milionu liber):
Muži:
Dvouhra - semifinále:
Djokovič (1-Srb.) - Del Potro (8-Arg.) 7:5, 4:6, 7:6 (7:2), 6:7 (6:8), 6:3,
Murray (2-Brit.) - Janowicz (24-Pol.) 6:7 (2:7), 6:4, 6:4, 6:3.

Ženy:
Čtyřhra - semifinále:
Bartyová, Dellacquaová (12-Austr.) - Grönefeldová, PESCHKEOVÁ (7-Něm./ČR) 7:6 (8:6), 6:2,
Su-Wei Hsieh, Pcheng Šuaj (8-Tchaj-wan/Čína) - Aojamaová, Scheepersová (Jap./JAR) 6:4, 6:3.

Juniorky:
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Krejčíková, Siniaková (1-ČR) - Alvesová, Tomicová (Braz./Austr.) 6:4, 6:0.

Smíšená čtyřhra - semifinále:
Soares, Raymondová (1-Braz./USA) - Rojer, Duševinová (Niz./Rus.) 6:4, 6:4,
Nestor, Mladenovicová (8-Kan./Fr.) - Zimonjič, Srebotniková (3-Srb./Slovin.) 6:2, 6:7 (4:7), 11:9.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud