Jonáš Bartoš
1. července 2014 • 04:20

Tři Češky, která dojde nejdál? Favoritkou je Kvitová, tvrdí Chládková

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český ženský tenis nezažil povedenější grandslam. Na dvorcích londýnského Wimbledonu, nejslavnější tenisové adresy světa, se mezi osmi nejlepšími hráčkami vyjímá hned trojice českých jmen! Petra Kvitová a Barbora Záhlavová-Strýcová se o semifinále poperou mezi sebou, Lucie Šafářová vyzve rozjetou Makarovovou. Dojde některá z nich při „londýnské jízdě“ až na úplný vrchol? „Je to úžasný úspěch. Ale reálně má největší šanci Kvitová,“ říká v rozhovoru pro iSport.cz tenisová trenérka a čtvrtfinalistka Wimbledonu z roku 1997 Denisa Chládková.



České tenistky zažívají výjimečný turnaj. Lucie Šafářová v osmifinále zdolala mladou kometu Terezu Smitkovou , do čtvrtfinále se podívají i Petra Kvitová a překvapení turnaje Barbora Záhlavová-Strýcová, která zažívá nejúspěšnější grandslam kariéry.

„Je to úžasný úspěch. Tři holky ve čtvrtfinále, jedna jistota, že budou v semifinále. Holky si to zaslouží, navíc turnaj nekončí, pořád se hraje. Velká gratulace, moc jim to přeju,“ nešetří chválou Denisa Chládková, která se na travnatém grandslamu dostala do čtvrtfinále v roce 1997.

Petra Kvitová potvrzuje svou výtečnou bilanci na trávě. V roce 2011 turnaj vyhrála, jednou si v Londýně zahrála semifinále a dvakrát čtvrtfinále. Letos vyzve Barboru Záhlavovou-Strýcovou, která se v osmifinále nezalekla ani bývalé světové jedničky Caroliny Wozniacké. Spolu s nimi se do čtvrtfinále podívá i Lucie Šafářová, když v českém souboji zdolala Terezu Smitkovou.

„Reálně, největší favoritkou je z českých hráček samozřejmě Petra. Wimbledon už vyhrála, na trávě má výborné výsledky, umí na ní hrát, je to pro ni povrch jak dělaný. Hraje agresivně, nejsou tam dlouhé výměny, může si pomoct leváckým servisem, zatím podává ve Wimbledonu výborně. To jsou faktory, které Petře dávají největší šanci proti těm ostatním. Na druhou stranu je to tenis, může se stát cokoliv,“ odhaduje Chládková.

Kvitová zatím hraje velmi dobře, otevírá se jí cesta k dalšímu velkému triumfu. „Petra má dobře rozehráno, řekněme, že velké soupeřky jsou z pavouka venku. Ale je pravda to, co říkala Bára (Strýcová). Všechny cítí šanci, všechny chtějí urvat co nejvíc. Kdokoliv z toho může vyjít vítězně,“ dodává Chládková.

Petra Kvitová nedala Číňance žádnou šanci.
Petra Kvitová nedala Číňance žádnou šanci.

Tenisová trenérka oceňuje i výkony ostatních hráček, které překvapují celý Wimbledon. „U Báry (Záhlavové-Strýcové) i Lucky (Šafářové) jde o odměnu za bojovnost, dlouhodobou práci. Bára měla skvělé výsledky na trávě, ale čtvrtfinále je u ní ještě větší úspěch než u Lucky, která se dlouhodobě pohybuje v širší špičce žebříčku,“ zdůrazňuje.

Obě dvě si musely na pořádný wimbledonský úspěch počkat. Šafářová oslavila 27. narozeniny, Strýcová je ještě o rok starší. „Lucce muselo být kolikrát líto, že nedokáže udělat na grandslamu takový výsledek, který by si představovala. Je skvělé, že se to oběma povedlo, sice trošku s jinými příběhy, ale oběma nejlepším možným způsobem. Navíc jejich cesta nekončí, takže skvělá zpráva. Je to i povzbuzení do další práce,“ říká Chládková.

V závěrečných bojích o stříbrný talíř, slávu a milionové odměny se tři Češky střetnou ještě s pěticí dalších, stejně odhodlaných a hladových tenistek. Která z nich to dotáhne až na samotný vrchol?

„V pavouku zbývá osm jmen, nejsou tam žádní outsideři. Neodvážím se tvrdit, že naše hráčky jsou favoritky. Může to být hodně vyrovnané, dojít k velkým překvapením. Do finále se třeba dostane někdo, kdo ho ještě nikdy nehrál, nebo se dopracujeme k zápasu Kvitová Šarapovová . To se nedá odhadnout,“ uzavírá tenisová trenérka.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud