6. července 2016 • 21:43

Čistá práce, Berdych je v semifinále Wimbledonu. O finále vyzve Murrayho

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český tenista Tomáše Berdych podruhé v kariéře postoupil do semifinále Wimbledonu, když Francouze Lucase Pouilleho zdolal hladce 7:6 (4), 6:3 a 6:2. Jeho pátečním soupeřem bude Andy Murray, který v dramatickém čtvrtfinále zdolal Jo-Wilfrieda Tsongu v pěti setech 7:6 (10), 6:1, 3:6, 4:6, 6:1. Do semifinále prošel i Roger Federer, který předvedl proti Marinu Čiličovi fantastický obrat, a také Milos Raonic, jenž zdolal Sama Querreyho.



Desátý nasazený Berdych získal s překvapením turnaje Pouillem první set ve zkrácené hře a pak už dominoval. 

"Je to skvělý pocit být tady zase v semifinále, ale pořád ještě mám něco před sebou. Soustředím se na další zápas, na svoji hru, abych prošel dál," řekl Berdych, toužící zopakovat si wimbledonské finále z roku 2010. "To by bylo úžasné. Pořád doufám, že ještě alespoň jednou ty zkušenosti využiju. Pracuju na tom, aby se mi to povedlo."

Berdych hrál ve Wimbledonu čtvrtý den v řadě a den po dokončení pětisetové výhry nad krajanem Jiřím Veselým . Proti světové třicítce Pouilleovi, který před turnajem nevyhrál na trávě ani zápas, předvedl vysoký standard, agresivní hru a stejně jako v předešlých zápasech si dokázal dojít pro vítězný volej na síť.

Dvaadvacetiletý Pouille přece jen byl ve svém prvním grandslamovém čtvrtfinále svázanější. Nepomáhal si tolik servisem jako v předchozích zápasech a udělal osm dvojchyb. Zkušený a ve hře stabilní Berdych toho naplno využil.

Relativně vyrovnaný byl jen první set, ale Berdych byl převážně o krok napřed. Brejk ze třetí hry sice vzápětí ztratil, ale v tie-breaku byl důraznější. Na začátku druhé sady vzal soupeři servis, vedl rychle 3:0 a výhodu do konce sady udržel.

Ester Sátorová tleská svému manželovi Tomáši Berdychovi po postupu do semifinále Wimbledonu
Ester Sátorová tleská svému manželovi Tomáši Berdychovi po postupu do semifinále Wimbledonu

Publikum si na kurtu číslo jedna dlouho hledalo oblíbence a zpočátku bylo tišší. Postupně se přiklonilo na stranu Francouze a doufalo ve vyrovnanější průběh, ale Berdych dál hrál dlouhé míče k základní čáře a obrat nepřipustil.

Od stavu 0:1 získal ve třetím setu pět her v řadě. Při svém servisu ukončil duel čistou hrou a k postupu potřeboval jen necelé dvě hodiny.

"Nebylo to tak jednoduché, i když to tak na papíře vypadá. Musel jsem tvrdě pracovat. Na začátku jsem hledal svůj rytmus, který jsem našel v tie-breaku, a pak jsem diktoval hru. Hrál jsem agresivněji a solidně," zhodnotil Berdych zápas.

S Murraym má Berdych negativní bilanci 6:8 a prohrál poslední čtyři vzájemné souboje včetně loňského semifinále na Australian Open. 

"Jeho styl prošel určitými změnami. Hrával defenzivněji a to se mi zamlouvalo. Byl jsem agresivnější, mohl jsem diktovat dění na kurtu. Ale v poslední době se snaží přitlačit. Je kreativnější a hledá cesty, jak se zlepšit. Já se pokusím vymyslet účinný plán," řekl Berdych.

"Berdych je těžký soupeř, už tady byl ve finále a cestou porazil Djokoviče i Federera. Vím, že teď zvládl velmi těžkou bitvu s Veselým, musí hrát dobře. Cítí se na trávě komfortně a já budu muset hrát dobře," řekl Murray, vítěz Wimbledonu z roku 2013. Wimbledon je poslední z grandslamů, na kterém se spolu střetnou - v Paříži vyhrál Berdych, zatímco v Melbourne a v New Yorku se radoval Murray.

Minimálně dvakrát si z Čechů vedle Berdycha zahráli semifinále Wimbledonu už jen vítěz turnaje Jan Kodeš a Ivan Lendl , který je nyní trenérem Murrayho.

Vedle Wimbledonu byl Berdych v grandslamovém semifinále dvakrát i na Australian Open (2014, 2015), jednou na antuce v Paříži (2010) a na US Open (2012).

Federer předvedl úžasný obrat

Ve věku 34 let a 336 dnů je Federer nejstarším semifinalistou v All England Clubu po 42 letech po Kenu Rosewallovi, tomu v roce 1974 bylo 39 let a 246 dnů. Svou jedenáctou účastí v semifinále Wimbledonu Švýcar vyrovnal rekord Jimmyho Connorse a zaznamenal 307. grandslamovou výhru, čímž překonal Martinu Navrátilovou.

Především ale předvedl famózní obrat. Proti Čiličovi nemohl dva sety najít hru a zdálo se, že dopadne stejně jako předloni v semifinále US Open.

Ve třetím setu za stavu 3:3 prohrával při svém servisu 0:40. Podání si ale udržel, o pauze si vzal suché tričko a zahájil obrat. Vzápětí poprvé připravil o servis Čiliče a třetí set získal. Ve čtvrté sadě se Federer třikrát ocitl na pokraji vyřazení. Mečboly v desáté i dvanácté hře odvrátil a uspěl také v tie-breaku, který po boji získal.

Do rozhodujícího setu už šel evidentně uklidněn a brejkem na 5:3 zápas rozhodl. Utkání vzápětí dopodával a ukončil stylově dvěma esy. Podesáté na grandslamu otočil zápas z 0:2 na 3:2 a mimo jiné tím vyrovnal rekord Borise Beckera.

"Marin je skvělý chlap a hrál výborně, ale pořád jsem i za stavu 0:2 doufal, že to není ztracené. Zbylé tři sety jsem výtečně podával, což bylo důležité a dokázal jsem hrát na vyšší úrovni. Přesto jsem jako u vytržení, že jsem to otočil," řekl Federer. "Tohle mi dodá pořádnou porci sebevědomí do dalšího zápasu," doplnil Švýcar, bojující o 18. grandslamový titul.

Jeho příští soupeř Raonic před sezonou na trávě přizval do svého týmu legendárního Američana Johna McEnroea a snaží se hrát i útočný styl servis-volej. Na síti proti Querreymu uspěl v 35 ze 47 náběhů a dal vzpomenout na éru Peta Samprase. "John mi pomohl, abych se tolik neschovával a taky jsem díky němu zlepšil volej," řekl Raonic.

V prvních dvou setech Kanaďan nepovolil soupeři brejkbol, ale v závěru třetí sady přece jen o podání přišel. Přemožitele světové jedničky Srba Novaka Djokoviče z 3. kola Querreyho nakonec zdolal za dvě a půl hodiny i díky 13 esům.

"Dva a půl setu to bylo skvělé a jsem rád, že jsem se ve čtvrtém setu dokázal srovnat a zase hrát dobře," usmíval se Raonic cestou z kurtu.

Pětadvacetiletý Kanaďan se poprvé dostal v Londýně do semifinále předloni, kdy prohrál ve třech setech s Federerem. "Doufám, že to tentokrát bude lepší, ale půjdu tam nadšeně i s pokorou," řekl Raonic, který nastoupí ke svému třetímu grandslamovému semifinále. Stejně daleko došel letos v Austrálii, ale na finále zatím čeká.

Tenisový turnaj Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 28,1 milionu liber):
Muži:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Raonic (6-Kan.) - Querrey (28-USA) 6:4, 7:5, 5:7, 6:4,
Federer (3-Švýc.) - Čilič (9-Chorv.) 6:7 (4:7), 4:6, 6:3, 7:6 (11:9), 6:3,
Berdych (10-ČR) - Pouille (32-Fr.) 7:6 (7:4), 6:3, 6:2,
Murray (2-Brit.) - Tsonga (12-Fr.) 7:6 (12:10), 6:1, 3:6, 4:6, 6:1. 

Ženy:
Čtyřhra - 3. kolo:
Makarovová, Vesninová (4-Rus.) - Krajiceková, Strýcová (Niz./ČR) 6:3, 6:4.

Čtvrtfinále:
Atawová, Spearsová (10-USA) - Peschkeová, Grönefeldová (ČR/Něm.) 6:4, 6:2.

Smíšená čtyřhra - 2. kolo:
Štěpánek , Šafářová (9-ČR) - Veselý, Siniaková (ČR) 7:5, 7:6 (7:5).

3. kolo:
Peya, Klepačová (10-Rak./Slovin.) - Kubot, Hlaváčková (6-Pol./ČR) 6:1, 6:2.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud