Jan Jaroch
Premium
8. července 2018 • 04:40

Soumrak hvězd. Proč Wimbledon kosil favoritky a lidi na to nekoukají?

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z LONDÝNA | Poprvé za padesát let profesionální éry postoupila jen jedna z deseti nejvýš nasazených tenistek do osmifinále Wimbledonu. Předchozí maximum (4) se dramaticky ztenčilo a to se ještě jediná přeživší Karolína Plíšková ve 3. kole zázračně zachránila. Rozdíly se smazávají a dominovat je čím dál těžší. Ženský tenis je křiklavým případem, až však skončí Federer, Nadal a Djokovič, čeká se soumrak hvězd i na mužském pólu. Trend je jednoznačný – všichni umí všechno a pracují s extrémním nasazením, což je živná půda pro překvapení. Přečtěte si analýzu, proč se současný (nejen ženský) tenis tak vyrovnává, i rozhovor s Barborou Strýcovou.



Už několik sezon se mluví o top 10 žebříčku WTA jako o nejslabším z pohledu osobností. Lucie Šafářová, někdejší pátá tenistka planety, přitakává. „Nejsou hvězdy jako dřív. Top 10 bývala o dost silnější než zbytek.“

Zatímco stoupá umění hráček druhého sledu, na hvězdy by bylo třeba vypsat konkurz. Problém se stal o to citlivějším, když dvě největší tváře WTA - Maria Šarapovová a Serena Williamsová, vypadly kvůli trestu za doping, respektive těhotenství ze hry. Ač jsou obě zpět, k dřívějším výsledkům se zatím nepřibližují. Šarapovová hledá bývalou výkonnost, Serena hraje sporadicky.

„Potřebujeme tenisové star, které vítězí týden za týdnem. Chceme je sledovat v televizi, číst o nich články, nadchnout se jejich výkony a fandit jim. Jenže spousta dnešních top hráček nesnáší tlak, nejsou schopny pravidelně vyhrávat,“ povzdechla si Chris Evertová.

Ani game není zadarmo, říká Plíšková

Sama patří k řetězci dominantních ikon, jenž se táhne historií dámského tenisu od sedmdesátých let. „Chris to začalo, pak se dělily o trůn s Martinou (Navrátilovou), dokud je koncem osmdesátých let nevystřídala Steffi (Grafová). Po ní přišly Selešová, Hingisová, Serena s Venus. V každé době bylo zřejmé, kdo je příští šampionkou. Dnes to ale poprvé v historii neplatí,“ vypočítává Pam Shriverová.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud