15. ledna 2009 • 22:33

Selešová do Síně slávy

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývalá světová jednička a vítězka devíti grandslamových turnajů ve dvouhře Monica Selešová bude uvedena do tenisové Síně slávy.



Pětatřicetiletá rodačka z Jugoslávie, která později reprezentovala Spojené státy, se dočká pocty při tradičním ceremoniálu v americkém Newportu 11. července.

Selešová měla raketový nástup do profesionálního tenisu. V roce 1991 se stala v sedmnácti letech světovou jedničkou, což do té doby v tak raném věku žádná hráčka nedokázala. V devatenácti měla na kontě už osm grandslamových titulů.

V čele žebříčku nakonec strávila celkem 178 týdnů a vyhrála 53 turnajů. Čtyřikrát ovládla Australian Open, třikrát Roland Garros a dvakrát US Open. Kariéru Selešové narušil útok pomateného příznivce její velké soupeřky Steffi Grafové, jenž ji během utkání v Hamburku bodl nožem do zad.

Rodačka z Nového Sadu, kterou proslavilo i hlasité hekání na kurtu, se po 27 měsících vrátila zpět k tenisu a hned postoupila do finále US Open. Po problémech s poraněnou nohou skončila s hraním v roce 2003, oficiálně však oznámila konec kariéry až loni.

Spolu se Selešovou budou letos do Síně slávy uvedeni také vítěz Roland Garros z roku 1972 Španěl Andres Gimeno, spoluzakladatel organizace ATP Donald Dell a 38 let po smrt také Robert Johnson, který pomohl k úspěšné kariéře tenistům tmavé pleti Arthurovi Ashemu a Althee Gibsonové.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud