23. září 2009 • 15:41

Heninová vs. Clijstersová: Čekejte boj na ostří nože!

Autor: INT, val
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Krejčí exkluzivně o Pastovi a kritice kouče: Tyhle věci nemám rád
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kim Clijstersová a Justine Heninová šokovaly svět, když znenadání ukončily úspěšnou kariéru. Dvě velké rivalky byly totiž na vrcholu sil a jen těžko hledaly konkurenceschopné soupeřky. Jedna už je zpět, ta druhá se vrací!



Dva podobné životní příběhy, stejná národnost a stejně nečekané ukončení profesionální kariéry. Navíc mezi nimi je obrovská rivalita a to je nejspíše i důvod, proč i Heninová hlásí senzační návrat.

"Nemají se rády, ale jedna bez druhé by nebyla," říká trenér Jan Kukal.

Clijstersová ukončila kariéru v květnu 2007, bylo jí tehdy pouze 24 let. Po dvouleté mateřské přestávce se vrátila k aktivnímu tenisu a byla jí přislíbena účast na americkém US Open. Tam se stala první nenasazenou hráčkou v historii, které se podařilo turnaj vyhrát.

Justin Heninová ukončila kariéru o rok později a důvodem byla prý ztráta motivace. Belgičanka vyhrála 7 grandslamů a chybí jí pouze ten wimbledonský. To je i jedna z příčin, proč se tenistka rozhodla vrátit do tenisového kolotoče. Ale ten hlavní důvod nejspíše tkví v osobě Kim Clijsterové.

"Justine už je pravděpodobně nějaký čas v tréninku, ale triumf Kim jí musel dodat další chuť do hry," míní Kukal pro idnes.cz. "Roli hraje jejich rivalita. Když v malé zemi vyrostou dva takhle velcí hráči, musí mít nutně pocit, že pro ně není dost místa."

Kim Clijstersová
Kim Clijstersová

Tenistky rozdělila jejich vyjímečnost a soupeření o tenisovou královnu. Kim se na svou sokyni Justin zlobila, že si často vybírá pauzy na ošetření. Zapojil se i otec Clijstersové a nařknul Heninovou z užívání dopingu.

Heninová ve dvanácti přišla o matku, která zemřela na rakovinu. Později se rozešla ve zlém s rodinou, vdala se, ale její manželství dlouho nevydrželo. Navíc její bratr měl těžkou autohavárii.

I matka Clijstersové měla rakovinu, ale vyléčila se. Kvůli lásce a mateřství Kim tenisu zanechala, mimo jiné i kvůli letošní smrti svého otce Lea se k němu zase vrátila.

Tyhle dvě ženy, které mají naprosto odlišný styl, už se brzy mohou setkat znovu na hřišti. Zatímco Heninová patřila s jejím jednoručným bekhendem mězi nejlepší na světě, Clijstersová naopak vyniká obouručným bekhendem a je vyloženě silovým hráčem.

"I chlapi by měli co dělat," říká Koukal, který si myslí, že tahle silná dvojka může být brzy znova v první pětce.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud