21. listopadu 2011 • 04:58

Berdych jde na Djokoviče: Cítím se skvěle, věřím si, říká česká jednička

Autor: jj, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
VŠECHNA VIDEA ZDE

O šancích Tomáše Berdycha na postup ze skupiny Turnaje mistrů významně rozhodne už první londýnské vystoupení. To čeká českou jedničku dnes večer (21.00, PP Nova Sport). A ačkoli je soupeřem fenomén sezony 2011 Novak Djokovič, nemá Berdych poraženecké sklony. Ve městě nad Temží se prý cítí výborně a větří svou šanci.



Tahle scéna je stará už rok. Tomáš Berdych po životní sezoně na Turnaj mistrů doklopýtal i přes mizerné podzimní výsledky a ze špatné formy ho hned ve vstupním zápase usvědčil právě Djokovič.

Jen co dozněly tóny hitu kapely Clash „London calling“, připravil mu Srb těžkou porážku 3:6, 3:6, při které nebylo od prvních chvil pochyb o vítězi. „Zaplatil jsem nováčkovskou daň,“ smutnil tehdy Berdych po životní premiéře na Masters.

Uplynulo 12 měsíců a zdá se, že karty jsou rozdány jinak. Berdych je náramně naladěný. Na posledním turnaji v pařížské hale Bercy předvedl ve čtvrtfinále svůj nejlepší zápas roku, když přetlačil rozjetého Andyho Murrayho. A věří, že na vlně dobré formy přijel i za kanál La Manche.

„Ten zápas byl velmi důležitý zápas, rozhodně nejlepší v sezoně. Dodal mi hodně sebedůvěry do zbytku roku,“ vzpomněl Berdych tříhodinovou řež s Murraym.

V Londýně pobývá od úterý a nemůže si svůj pobyt zatím vynachválit. „Cítím se skvěle, jsem zdravý. Letos je to opravdu daleko, daleko lepší než loni,“ srovnával se svou loňskou premiérou.

Je to tam! Tomáš Berdych po famózním výkonu porazil Brita Andy Murrayho a v Paříži postoupil do semifináleFoto ČTK
„Mám rád zdejší povrch, který je trochu rychlejší. Dobré jsou i míče, jsou takové, jaké mám rád. I na tréninku to bylo mnohem lepší než loni. Těším se na první zápas,“ prohlásil.

O jeho sebevědomí svědčí i fakt, že světového krále Djokoviče si přál do své skupiny raději než dvojku žebříčku Rafaela Nadala, který byl druhou možností. A to i přesto, že se Srbem prohrál všechny tři letošní zápasy.

Poslední dva však skrečoval poté, co je měl výborně rozehrané. V únoru v Dubaji vyhrál první set 7:6, než ho zbrzdilo zranění stehna. V srpnu v Cincinnati zase podával na zisk první sady, když se ozvala bolest v rameni a i z tohoto utkání odstoupil (5:7 skreč).

„Oba zápasy se vyvíjely poměrně dobře, ale bohužel dvakrát mě zastavilo zranění. Budu se snažit udělat vše pro to, aby se mi to tady povedlo a vyhrál jsem já,“ přál si Berdych.

Djokovič je před startem Masters neznámou. Od US Open, třetího vyhraného grandslamu roku a celkem desátého turnajového titulu sezony 2011, má problémy.

Z posledních sedmi zápasů prohrál dva a k dalšímu nenastoupil (Paříž proti Tsongovi). Po potížích se zády ho v posledních týdnech trápilo pravé rameno. V Londýně se ale prý již cítí dobře.

„Poslední dva tři dny servíruju na sto procent. Pro mě je rameno teď v pořádku. Mohu říci, že se uzdravilo a jsem připravený na zápasy,“ dodala světová jednička.

Novak Djokovič kvůli zranění zad vzdal Del Potrovi, do finále tak postupuje ArgentinaFoto EPA
Před Berdychem se má však na pozoru. „Bude to tvrdý úvodní zápas pro nás oba. Tomáš měl v posledních týdnech pár skvělých výsledků. Je v dobré formě a rád hraje v hale,“ ví Djokovič, kterého v Londýně doprovází jeho dlouholetá přítelkyně Jelena Rističová i pudl Pierre, jeho mazlíček.

Od Berdycha však může čekat, že se na dvorci bude rvát jako pitbull. Ačkoliv od českého tenisty experti nečekají, že by mohl ze skupiny postoupit, hodlá světová sedmička překvapit. A vstupní zápas na Masters je k tomu klíčem.

„Na Turnaji mistrů je důležitý především vstupní zápas. Když vyhrajete, jste v pohodě a soupeři pod tlakem. Od toho se odvíjí další průběh. Takže se soustředím na úvodní utkání. Pokud se vydaří, může se přihodit cokoli,“ má jasno Berdych, jenž ve druhém životním představení proti tenisové šlechtě odmítá hrát opět roli rozhozeného nováčka.

O tom, jak se po roce změnila jeho nálada, vypovídají výmluvně čísla. Loni dorazil do Londýna s podzimní bilancí 3 výhry a 8 porážek, letos to je 10 vítězství ku 3 prohrám.

Dnešní program
15.00 Murray–Ferrer

21.00 Djokovič–BERDYCH

Pozn.: Program na další dny se tvoří podle úvodních výsledků, v úterý na sebe narazí oba poražení a oba vítězové ze skupiny B, ve středu to samé v podání skupiny A, ve čtvrtek a v pátek se utkají zbylé páry, ve čtvrtek hraje opět skupina B, v pátek skupina A.

Šťastný Berdych mává divákům po postupu do semifinále turnaje Masters v Paříži
Šťastný Berdych mává divákům po postupu do semifinále turnaje Masters v Paříži

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud