Jan Jaroch
22. listopadu 2011 • 00:09

Berdych měl proti Djokovičovi mečbol, nakonec však padl

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tahle prohra je jak uštknutí hadem. Tomáš Berdych předvedl jeden z nejlepších výkonů roku, držel mečbol proti fenoménovi sezony 2011 Novaku Djokovičovi. Přesto mu po 2 hodinách a 38 minutách vstupního zápasu na Turnaji mistrů zbyly prázdné ruce. Český tenista padl 6:3, 3:6, 6:7 (3) a ve středu ho čeká buď zraněný domácí miláček Andy Murray či jeho náhradník Janko Tipsarevič.



Ten drtivý forhend po lajně trefil Tomáš Berdych v pondělním londýnském zápase s Djokovičem mnohokrát. V klíčovém okamžiku, za stavu 6:5 a 40:30 ve třetí sadě při Djokovičově podání ale osudově chybil. Tenisák poslal do sítě a tohle trauma už nepřekonal.

Stálo ho to zápas, v němž předvedl velký výkon a snad si i zasloužil vyhrát. Srb ale již poněkolikáté letos přesvědčil, že má devět životů jako kočka. Odvrátil pátou prohru roku a po lépe zvládnutém tiebreaku mohl slavit. S Berdychem vylepšil svou bilanci na 8:1, 4:0 letos.

Berdych vstupoval do utkání dobře naladěný. To Djokovič asi netušil, co od sebe čekat. Problémy s ramenem, které má hodně zatejpované, mu znepříjemnily přípravu na poslední turnaj roku. A podle toho také vypadal úvodní set.

Tomáš Berdych se raduje po vítězném úderuFoto Reuters
Berdych už před utkáním sršel sebevědomím a ještě sebevědoměji do zápasu vlétnul. Podržel si vlastní servis na úvod a vzápětí brejknul zpočátku váhavého a chybujícího Djokoviče. A v příštích dvou gamech byl scénář úplně stejný.

Šokující vedení 4:0 bylo na světě. Po Srbově kontru na 4:2 odvracel český borec v sedmé hře další brejkboly, ale naštěstí proti nim vytáhl skvělé první podání a udržel si náskok jednoho brejku – 5:2. Set pak dotáhl za 49 minut do vítězného skóre 6:3, když využil skvělým bekhendem po lajně hned první šanci sadu ukončit.

V té druhém ale bojovník Djokovič, jenž za posledních 12 měsíců obrátil 8 ze 13 utkání, v nichž ztratil první set, povstal. Berdych ve druhém dějství nepustil k jedinému brejkbolu, rychle utekl k náskoku 3:0 a ten si již pohlídal – 6:3.
Ve třetí sadě to byl ale český tenista, jenž byl lepším mužem na kurtu.

Velkolepě brejknul Djokoviče na 4:2 a šel podávat, jenže selhal a povolil sokovi rebrejk. Místo aby ho potvrdil, spáchal ale v dalším gamu dvě dvojchyby a znovu si pustil Djokoviče k tělu. Přesto nepřestával český borec bušit na bránu vítězství. Za stavu 5:4 vedl 30:15 při soupeřově podání, ale nestačilo to. Největší šance ukončit zápas tak přišla o pár minut později.

I Djokovič předvedl dvojchybu, jíž daroval českému tenistovi mečbol. A ten byl skvěle rozehraný. Berdych při něm zariskoval drtivým forhendem, ale trefil síť.
V tu chvíli vyrostl Djokovič o pár desítek centimetrů a jeho úleva byl zřejmá i v tiebreaku.

V něm utekl do vedení 3:1 a když Berdych následně vypálil do autu jasně lehký vítězný forhend, byl to poslední hřeb do rakve. Tak skvělý hráč jako Djokovič vám nenabídne moc šancí. A když je nevyužijete, je trest krutý. A nezáleží na tom, jak skvěle jste hrál.

Velkou zápletku dostala Berdychova skupina A již odpoledne. Domácí favorit Andy Murray totiž překvapivě selhal proti španělskému bežci Davidu Ferrerovi a před sedmnácti tisíci diváky v Londýně, kde žije, padl po dvou setech (4:6, 5:7).
Výsledek nakonec namůže být pokládán za takový šok, jelikož čtyřiadvacetiletý Skot odhalil, že není vůbec zdravotně v pořádku. Během tréninků v O2 Areně v minulém týdnu si totiž poranil třísla a vážně zvažuje, že z domácího podniku odstoupí.
„Kdyby to nebyl tak velký turnaj, nehrál bych. Moc jsem toho nenatrénoval a zvlášť ve druhém setu jsem se dnes cítil špatně. Uvidím, jak na tom budu večer a v úterý, než se rozhodnu. Odhlásit se klidně můžu i minutu před středečním utkáním,“ popisoval Murray.
V případě, že by skutečně nebyl schopný pokračovat, by jeho místo v Turnaji mistrů zaujal Srb Janko Tipsarevič. A jelikož podle pravidel podniku velkou měrou rozhoduje o postupu i počet odehraných zápasů, což náhradníky značně znevýhodňuje, by měl Berdych v postupové hře velké plus.

Dvouhra - skupina A:

Djokovič (1-Srb.) - Berdych (7-ČR) 3:6, 6:3, 7:6 (7:3),
Ferrer (5-Šp.) - Murray (3-Brit.) 6:4, 7:5.

Čtyřhra - skupina A:

B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Melzer, Petzschner (7-Rak./Něm.) 6:7 (4:7), 7:5, 10:7,
Lindstedt, Tecau (6-Švéd./Rum.) - Bhúpathí, Paes (4-Ind.) 7:6 (8:6), 6:1.

Tomáš Berdych začal skvěle
Tomáš Berdych začal skvěle

Vstoupit do diskuse
1

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud