24. července 2012 • 18:45

Excelentní příprava Berdycha: V Londýně trénuje s Federerem i Djokovičem

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lepší tréninkové partnery před olympiádou tenista Tomáš Berdych najít nemohl. Na trávě v All England Clubu hrál v pondělí se světovou dvojkou Novakem Djokovičem ze Srbska a dnes s jedničkou a sedminásobným vítězem Wimbledonu Švýcarem Rogerem Federerem.



"Nemůže být nic lepšího," zářil Berdych zcela propocený po dvouhodinové seanci s Federerem pod spalujícími londýnskými paprsky.

"Ne pokaždé je možné se s takovým hráčem domluvit. A když navíc vyjdou dvě hodiny v kuse, je to ještě výživnější. Trénink pak stojí opravdu za to. Je to k nezaplacení," konstatoval Berdych.

I pro něj jako sedmého hráče světa bylo svátkem trénovat s Djokovičem a Federerem. S kým bude Berdych trénovat ve středu?

"Rafa (Španěl Rafael Nadal) tady kvůli zranění není, tak bych toho mohl už nechat... Nikoho lepšího už nenajdu," vtipkoval a vážně dodal, že na další den jen domluven s krajanem Radkem Štěpánkem, s nímž bude hrát na olympiádě čtyřhru, a Marcosem Baghdatisem z Kypru.

Berdych si zatrénoval s Federerem. V Londýně by rád zaútočil na medailiFoto ČTK

Je běžné, že tenisté před turnaji i během nich trénují společně. Loňská wimbledonská vítězka Petra Kvitová hrála první den přípravy na olympiádu s koučem Davidem Kotyzou, ale další dny si zatrénuje s druhou hráčkou světa Polkou Agnieszkou Radwaňskou, Číňankou Li Na nebo se Slovenkou Danielou Hantuchovou.

"Záleží na tom, co potřebujeme, jestli chce David vyladit nějaký úder, který nejde, nebo je potřeba si s někým už zahrát body a vyladit se na začátek turnaje," řekla Kvitová.

Dohody ke společnému tréninku vznikají různě. V případě Berdycha s Djokovičem šlo o náhodu. Berdych chtěl původně hrát ve čtyři hodiny a Srb o hodinu později s tím, že si do tréninkové knihy napsal místo partnera otazník.

Zbyla i chvíle na odpočinek a krátkou debatuFoto ČTK

"Takže já to zrušil a napsal se k němu," vysvětlil Berdych a po tréninku si s Djokovičem vyměnili odznaky. "Odznaky jsou památkou navěky. Z Pekingu jich mám sedmdesát," prozradil Djokovič.

S Federerem se Berdych dohodl jinak. Potkali se s koučem Švýcarů Severinem Luthim a ten řekl, že hledají partnera na trénink. "Měli jsme na sebe číslo, tak jsme si pak napsali a v pohodě se domluvili, což bylo super," těšilo Berdycha.

O pauzách se Berdych s Federerem a trenéry poměrně hodně bavili. Mluvili o volnu po Wimbledonu a našli i tenisové téma - olympiádu.

Tomáš Berdych se chystá na olympiádu, kde chce napravit neúspěšné wimbledonské vystoupeníFoto ČTK

"Rozebírali jsem ty minulé, kdo kde měl jakou medaili," řekl Berdych. O jeho výhře nad Federerem na aténských hrách 2004 ale nepadlo ani slovo. "Oba jsme podvědomě věděli, co se tam stalo, ale jen jsme si připomínali, kdo byl ve finále a náš zápas na přetřes nepřišel," řekl.

Když měl Berdych srovnat tréninky s Djokovičem a s Federerem, větší zážitek pro něj byl trénink se švýcarským fenoménem.

"Roger má v ruce něco, co nelze k nikomu přirovnat. Od rozehrávky až po poslední míč, který hraje. Každý míč je schopný hrát s jinou rotací, falší. On se s míčkem mazlí, je úžasný hračička," líčil Berdych.

Trénink s fenomenálním Švýcarem si užil i Tomáš Berdych
Trénink s fenomenálním Švýcarem si užil i Tomáš Berdych

Vstoupit do diskuse
1

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud