Pavel Novotný
1. ledna 2013 • 04:57

Nejkurióznější události tenisové sezony 2012, které stojí za to!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Konec roku je ideálním časem pro rekapitulaci uplynulé sezony, která přinesla českému fanouškovi nezapomenutelné a mimořádně úspěšné chvíle. O ně se postarali jak Kvitová a spol. svým triumfem ve Fed Cupu, tak Štěpánek s Berdychem, kteří dominovali v Davisově poháru. To však zdaleka není vše.



ROSOLOVA WIMBLEDONSKÁ POHÁDKA

Berdych, Štěpánek. Jiná jména se prakticky v souvislosti s českým mužským tenisem ve světě neskloňují. Pořádnou výjimku však letos udělal Lukáš Rosol.

Ano, jedná se samozřejmě o jeho šokující vítězství nad Rafaelem Nadalem ve druhém kole Wimbledonu, které bylo vyhlášeno ATP největším šokem.

Pětisetový duel nadchl celý tenisový svět. Porážka Nadala byla navíc posledním vystoupením antukového krále v letošní sezoně.

Neuvěřitelné! Lukáš Rosol právě porazil ve druhém kole Wimbledonu Rafaela NadalaFoto Reuters

"Moje porážka se dala čekat, nebyl jsem zdravý," snažil se mírnit šok Španěl. To však na životním triumfu českého tenisty nic nemění.

Od té doby bojuje sedminásobný vítěz Roland Garros se zraněným kolenem. Vrací se až teď, kdy bude hrát na exhibici a Abú Zabí.

VIDEO: Životní zápas Lukáše Rosola


KOUZELNÝ GAME NADCHL DIVÁKY

Běžný zápas, běžný výsledek. Favorizovaný Andy Murray vyřídil dle předpokladů ve 3. kole Australian Open Francouze Llodru. Tak proč že se o něm zmiňujeme?

Neskutečný poslední game druhého setu totiž přinesl hned čtyři výměny, z nichž každá by mohla konkurovat o tu nejhezčí v jakékoliv anketě. Oba borci předvedli údery, při kterém se  fanoušci mohli utleskat nadšením.

VIDEO: Tento game nadchl diváky


TO SE TI NEPOVEDLO, DAVIDE!

Do historie uplynulé sezony se zapsal i David Nalbandian, ovšem zcela jinak, než by si to představoval. Ve finále turnaje v Queen´s Clubu totiž frustrovaný Argentinec nakopl spolu se židlí i nohu lajnového rozhodčího.

Na wimbledonského finalistu z roku 2002 a bývalého třetího hráče světa hodně zbytečný výstup. Následná diskvalifikace byla jen logickým vyústěním celého incidentu. Ani pozápasová omluva Nalbandiana na tom nic změnit nemohla.


ÚDER Z ŘÍŠE SNŮ

Vítaným zpestřením každého turnaje a sezony je přehlídka nejúspěšnějších úderů často hraničících až se zázrakem.

Jeden takový se povedl bulharskému supertalenu Grigoru Dimitrovovi, který zahrál milimetrově přesný halfvolej za zády. Srbský soupeř Troicki se mohl jen nevěřícně dívat.

VIDEO: Dimitrov si může tento úder vystavit


DEBAKL S VELKÝM "D"

Když tenista či tenistka schytají nepopulárního "kanára",  je to už samo o sobě dost deprimující. Ale když navíc neuhrají ani míč, je to už něco těžko pochopitelného.

Přesně to se přihodilo Sáře Erraniové v prvním kole Wimbledonu proti Kazašce Švedovové. Jen pro připomenutí; Erraniová je šestou hráčkou světa!

Italka musela kromě "Zlatého setu" skousnout i konečnou porážku 0:6, 4:6.

Sara Erraniová se stala první Italkou, která proklouzla do semifinále US Open.Foto EPA


PEKELNÁ SEZONA

Bývalý velký talent amerického tenisu Donald Young zažil pekelnou sezonu. Ta vyvrcholila jeho sedmnácti porážkami v řadě, které ho poslali na závěr druhé stovky světového žebříčku. Tam spadl z 39. místa, kde byl na začátku sezony.

"Pokaždé se modlím, ať už to skončí. Moji soupeři hrají v klidu, vědí, že nejsem v pohodě. I když se jim třeba nedaří, doufají, že mě to nepůjde a zlomí to," zoufal se v průběhu černé série Young.

Doland Young zažil pekelnou sezonuFoto Reuters


KDYŽ UŽ NOHY NESLOUŽÍ...

Na ten zápas nejde zapomenout. Neskutečné finále Australian Open mezi Rafaelem Nadalem a Novakem Djokovičem trvalo téměř šest hodin a stalo se tak nejdelším finálovým grandslamovým utkáním všech dob.

Grimasa Rafaela Nadala mluví za vše - i jenom stát při závěrečném ceremoniálu bylo pro finalisty Australian Open utrpeníFoto EPA

A jak na poraženém Nadalovi, tak i Djokovičovi, to bylo při dlouhém závěrečném finále pořádně znát. Nohy už zkrátka nezvládaly a oba borci se s vypětím všech sil snažili situaci ustát.

Vysvobození jim přinesl až zásah pořadatelů, kteří obou vyčerpaným hráčům dodali židle.


ČESKO VLÁDNE SVĚTU

Zní to možná divně, zvláště když se podíváte na umístění českých tenistů na světovém žebříčku. Přesto si Česká republika, respektive Praha může připsat světový unikát.

Na začátku listopadu si nejdříve vychutnali obhajobu fedcupového titulu české tenistky, o pár dní později zde na dvaatřicet let starý triumf navázali Berdych se Štěpánkem.

Těžko se podobný úspěch českému tenisu ještě někdy pořadí, ale pro letošní rok lze říci: Česko vládne tenisovému světu!


 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud