Jan Jaroch
2. ledna 2013 • 21:33

7 TENISOVÝCH TÉMAT ROKU: Kvitová na křižovatce, odcházení Nadala

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kola tenisové sezony 2013 se dala do pohybu ještě předtím, než začal nový kalendářní rok. Nedočkavým nástupem to začíná, ve vzduchu visí další velké příběhy. Deník Sport a web iSport.cz vybral sedm největších story z globálního pohledu.



1. Djokovič stíhá Pohár mušketýrů
Djokovič pózuje s pohárem pro vítěze.Foto EPA

Druhý rok po sobě zakončil na prvním místě žebříčku. V pětadvaceti letech je stále dost mladý a také už otřískaný řadou zkušeností.

Dá se čekat, že sezona 2013 bude na mužském okruhu znovu rokem Novaka Djokoviče. Pro elastického srbského všeuměla v ní bude nejvyšší metou Roland Garros, poslední grandslam, jenž mu uniká.

„Roland Garros je na špici mých priorit. Je to jediný grandslam, který jsem dosud nevyhrál. Loni jsem postoupil až do finále, což byl zase krok vpřed. Letos se chci ještě zlepšit,“ slibuje Djokovič. Jelikož neomezený vládce Paříže Rafael Nadal vstupuje do sezony s ohromným otazníkem, je svému snu ještě blíž než kdy jindy.

PŘEDPOVĚĎ SPORTU Vyhrát v Paříži se Djokovičovi nepodaří, ale získá v sezoně dva grandslamové tituly a pozvedne svou sbírku na sedm triumfů z turnajů velké čtyřky.


2. Nadal: návrat či odcházení?
Rafael Nadal na turnaji v Halle skončilFoto Reuters

Má kolena starého muže, ač mu bude v červnu teprve 27 let. Ještě letos na jaře mnozí věřili, že Rafael Nadal po triumfu na French Open, jeho jedenáctém grandslamovém, za pár let vymaže Rogera Federera a překoná jeho sedmnáct triumfů.

Dnes se zdá tato předpověď hodně odvážnou. Nikdo si však nemůže dovolit zpochybňovat Rafovo srdce a zápal pro hru, pokaždé se po vleklých zraněních dokázal vrátit. Tento rok, v němž bude nejsledovanějším mužem tenisové planety, pro něj představuje křižovatku. Buď se přiblíží invalidnímu důchodu, nebo se ve velkém stylu vrátí.

PŘEDPOVĚĎ SPORTU  Na oblíbené antuce se na jaře rozehraje a znovu mu bude patřit French Open, na konci sezony bude třetí na žebříčku za Djokovičem a Murraym.


3. Rozšíří Federer sbírku?
Švýcarský tenista Roger Federer po jednom z povedených míčků ve finálovém utkání Turnaje mistrů s DjokovičemFoto EPA

O co letos hraje Roger Federer, jemuž bude v srpnu 32 let? Prakticky o nic, dalo by se říci. Loni si přivlastnil rekord v počtu týdnů na žebříčku, vyhrál Wimbledon a nedosáhl na olympijské zlato. Příští olympiáda je až v roce 2016, na Davis Cup zdá se již rezignoval. „Chci si hlavně víc užívat,“ nastínil svou strategii do sezony. Turnaji bude zřejmě šetřit, žebříčkové postavení mu proto bude víc než lhostejné. A uvolněně bez jakéhokoliv tlaku může zkoušet dál své štěstí a geniální ruku na grandslamech.

PŘEDPOVĚĎ SPORTU  Snadno se udrží v top 5 žebříčku, na grandslamový titul mu však síly stačit nebudou.


4. Rozjede se Murray jako Lendl?
Lendl s Murraym během Australian OpenFoto Reuters

V poslední možný okamžik roku 2012 ze sebe sňal nálepku nejlepšího tenisty, který nikdy nevyhrál grandslam. Kudrnatý Skot se osvobodil od věčných pochyb a s pomocí Ivana Lendla konečně začal vítězit, když na tom nejvíc záleželo.

Na třech nejdůležitějších turnajích druhé poloviny sezony (Wimbledonu, olympiádě a US Open) měl bilanci 19:1. V Murrayho případě asi nejde čekat, že by se hráz otevřela tak dramaticky jako kdysi u Ivana Lendla, jenž po prvním grandslamu přidal sedm dalších a čtyřikrát končil rok na prvním místě. Na Djokoviče však Murray umí a může znovu předvést velké věci.

PŘEDPOVĚĎ SPORTU Letos vyhraje jeden grandslam a rok zakončí na druhé příčce.


5. Dočkají se Berdych a spol.?
Naštvaný Tomáš Berdych po zkaženém míčku v zápase proti FerreroviFoto Reuters

Nebývale mnoho hráčů jde letos do sezony s proklamovaným cílem konečně vyhrát grandslam. Po Tomáši Berdychovi se podobně vyjádřili i Jo Wilfried Tsonga, David Ferrer i Juan Martin del Potro.

Tato čtyřka korunních princů bude všude patřit mezi favority, minulost však ukázala, že v současné éře visí grandslamy hodně vysoko.

PŘEDPOVĚĎ SPORTU  Velké zápasy umí v této společnosti nejlépe vyhrávat Juan Martin del Potro, nicméně alespoň jeden z tohoto kvarteta by si měl zahrát grandslamové finále.


6. Serena útočí na Martinu a Chris
Serena Williamsová se usmívá po vyhraném turnaji ve Stanfordu.Foto Reuters

Vyhrála už všechno a zdá se, že čím je starší, tím víc je tenisu oddaná. Nezáleží, jaké číslo je před jménem Sereny Williamsové (31 let), stále je a i příští rok bude nejlepší hráčkou světa.

Může mít před sebou jeden ze svých nejdominantnějších roků a třeba už letos dotáhnout Martinu Navrátilovou a Chris Evertovou, na jejichž osmnáct grandslamových titulů jí ještě tři chybí.

PŘEDPOVĚĎ SPORTU  Vyhraje dva grandslamové tituly a rok zakončí na prvním místě žebříčku.


7. Kvitová na křižovatce
Petra Kvitová je ve fináleFoto EPA

Nejen z českého, ale i ze světového hlediska je velmi očekávaná sezona v podání Petry Kvitové. Po oslnivém vzestupu z roku 2011 přišla loni zpátečka.

Omluva, že se učí hrát v nové situaci s terčem na zádech, již nebude brána. Stejně jako povzdechy nad řadou zranění a nemocí.

Kvitová měla dost času pracovat na kondici a najít odpovědi na to, co její tělo potřebuje. Klíčovým mužem bude Kristián Bajza, její nový kondiční kouč. S Lucií Šafářovou dokázal loni bývalý bojovník kung-fu zázrak a pomohl jí k životní sezoně. Budou jeho metody fungovat i na Kvitovou?

PŘEDPOVĚĎ SPORTU  Kvitová se znovu výrazně přihlásí do boje a přiblíží se třem nejlepším: Sereně, Azarenkové a Šarapovové.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud