Pavel Novotný
21. července 2013 • 04:57

Rogere, s kým to prohráváš?! Tenisová legenda se trápí, blíží se konec?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tady už jde legrace stranou. Sezona 2013 se začíná pro tenisovou legendu Rogera Federera měnit v opravdovou noční můru. Poslední kolaps ve čtvrtfinále turnaje v Hamburku se 114. hráčem světa Argentincem Federicem Delbonisem je jen jedním z řady dalších varování.



Ve Wimbledonu mu vystavil stopku další hráč mimo elitní stovku. Ukrajinec Stachovský zastavil sedminásobného vítěze Wimbledonu již ve druhém kole. "Byla to zdrcující porážka," prohlásila po utkání šokovaná hvězda. 

Aby prohrál s hráčem, který nebyl ani mezi nejlepšími stovkou tenistů planety, to se Federerovi stalo naposledy v roce 2005, kdy padl s tehdy 101. hráčem žebříčku Richardem Gasquetem, který je dnes pro zajímavost devátý. A teď se mu to přihodilo na dvou turnajích po sobě. Je to jen náhoda?

A znovu se tak vynořuje otázka. Blíží se konec éry možná nejlepšího tenisty všech dob. Ano, máte pravdu. Ještě v minulém roce byl basilejský rodák řadou osobností i fanoušků odepisován jako hráč, který má svůj zenit ze sebou. „Nikdy už nebudeš světovou jedničkou,“ prohlásila například legendární Martina Navrátilová.

Rogerova odpověď? Za pár týdnů nato vyhrál posedmé Wimbledon, získal svůj sedmnáctý grandslamový titul, čímž se navždy zapsal mezi největší velikány bílého sportu. Navíc se znovu vrátil na místo světové jedničky. A rodačka z Prahy se musela v přímém přenosu omlouvat.

VIDEO: Na Jana Hájka ještě Federer stačil



Na pozici světového krále ho žebříček registroval naposledy 29.10. 2012 od té doby se legendární Švýcar již jen propadá. Na začátku července se objevil až na pátém místě, hůře na tom byl naposledy 10. února roku 2003, kdy byl šestý, ale v té době mu bylo pouhých jednadvacet let.

Před začátkem letošní sezony měl Roger jasný plán. Odehrát méně turnajů než v minulém roce a soustředit se tak více na nejdůležitější akce roku. Ušetřený čas tak chtěl věnovat rodině, tréninku a rehabilitaci.

„Chci se více věnovat rodině a ušetřit síly na velké turnaje,“ říkala před sezonou legenda. Tato taktika však Švýcarovi hrubě nevychází. Alespoň pokud jde o výsledky.

Letos vyhrál Federer pouhý jeden turnaj v německém Halle, jinak si zahrál semifinále na Australian Open, semifinále v Dubaji, finále v Římě, čtvrtfinále na Roland Garros a Indian Wells. A to je vlastně vše.

Pro „normálního“ tenistu super výsledky, ne však pro hráče, který byl na porážky zvyklý asi jako obyvatelé Sahary na sněhové vánice.

Po květnové porážce na turnaji v Madridu od Japonce Nishikoriho jednatřicetiletý otec dvojčat prohlásil: „Něco takového už nechci zažít!“ To ovšem nevěděl, co bude následovat.

Chvilku to vypadalo, že si vzal nečekanou porážku k srdci. Hned na dalším turnaji v Římě došel až do finále, na Roland Garros se probojoval mezi posledních osm, ve zmiňovaném Halle si připsal svůj první a zatím poslední letošní titul. Ale pak?


Druhé kolo Wimbledonu a šokující porážka od Stachovského, v té době 116. hráče žebříčku a včera další rána od 114. hráče světa Delbonise. Nic nebyla Švýcarovi platná ani nová velikost hlavy rakety, s kterou na turnaj v Hamburku vyrazil.  

"Neudělal jsem zrovna pokrok (od Wimbledonu), ale na druhou stranu jsem tu odehrál čtyři dobré zápasy, které jsem potřeboval," řekl po další nečekané porážce sedmnáctinásobný grandslamový vítěz.

I soupeři, kteří si na krále „dovolují“, už často nemají ve svém jméně příjmení Nadal, Djokovič či Murray. V Rotterdamu skončil FedEx na Francouzovi Benneteauovi, v Madridu na zmiňovaném Nishikorim a naposledy hlavně na Stachovským a Delbonisovi.

Blíží se tedy už opravdu soumrak zázračné tenisového krále?

Federer v sezoně 2013
TURNAJ KOLO SOUPEŘ
Hamburk semifinále Delbonis
Wimbledon 2. kolo Stachovský
Halle vítěz Južnyj
Roland Garros čtvrtfinále Tsonga
Madrid finále Nadal
Indian Wells čtvrtfinále Nadal
Dubaj semifinále Berdych
Rotterdam čtvrtfinále Benneteau
Australian Open semifinále Murray

Roger Federer zažívá hodně nepovedenou sezonu
Roger Federer zažívá hodně nepovedenou sezonu

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud