17. srpna 2013 • 22:20

Berdych v Cincinnati padl s Nadalem, přesto slaví. Bude pátý na světě

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenista Tomáš Berdych podlehl v semifinále turnaje Masters v Cincinnati Španělovi Rafaelu Nadalovi 5:7, 6:7. Přesto se poprvé v kariéře posune ve světovém žebříčku na páté místo. Vystřídá na něm bývalou dlouholetou jedničku Švýcara Rogera Federera, jenž prohrál s Nadalem ve čtvrtfinále. Španělský tenista si zahraje v neděli o titul s Američanem Johnem Isnerem.



V semifinále ženské dvouhry světová jednička Serena Williamsová porazila obhájkyni titulu Číňanku Li Na dvakrát 7:5 a o jeden z mála titulů, který jí chybí ve sbírce, si Američanka zahraje s Victorií Azarenkovou z Běloruska. Světová dvojka postoupila do finále po výhře 4:6, 6:2 a 6:3 nad Srbkou Jelenou Jankovičovou.

Berdych letos prohrál s aktuální světovou trojkou rovněž v semifinále turnajů Masters v Indian Wells a Římě. Nadalovi podlehl ve čtrnáctém zápase za sebou, přičemž v nich získal jen dva sety.

I když Berdych ve svém čtrnáctém semifinále na turnajích Masters nedokázal Nadala počtvrté v kariéře porazit, vylepší své dosavadní maximum v pořadí ATP. Šanci na pátou příčku měl také Argentinec Juan Martín del Potro, ale přišel o ni prohrou s Isnerem v prvním semifinále. V novém vydání žebříčku bude hned za Berdychem šestý.

"Čekal jsem na to dlouho a konečně se to povedlo," řekl k novému umístění v žebříčku český tenista. "Mám opravdu velkou radost, protože jsem o postup usiloval asi dva roky a ne jen pár týdnů. Splnil jsem si další cíl a dodalo mi to síly k dalšímu posunu," uvedl Berdych na webu ATP.

Nadal působil v utkání suverénním dojmem. Slabší chvilku si vybral jen ve druhém setu, kdy pustil Berdycha do vedení 4:2, hned vzápětí si ale vzal ztracené podání zpět. Po některých jeho vítězných úderech český tenista jen kroutil hlavou.

V tie-breaku Berdych hned na úvod ztratil svůj servis. Nadal si vypracoval vedení 5:2 a přestože Berdych bojoval, jeho soupeř při svém podání za stavu 6:4 proměnil druhý mečbol. "Odehrál jsem skvělý zápas proti těžkému soupeři a navíc se cítím skvěle, což se mi tady nikdy nestalo, protože až dosud se mi v Cincinnati moc nedařilo," uvedl Nadal.

Dvanáctinásobný grandslamový šampion prošel do finále turnaje Masters už posedmatřicáté a může rozšířit svou rekordní sbírku 25 triumfů. V Cincinnati dosud nevyhrál, nyní má však skvělou formu a na betonových kurtech opanoval všech letošních 14 utkání. O celkově 59. titul bude hrát s Isnerem, který usiluje o svůj osmý turnajový vavřín a první na Masters. S Nadalem dosud všechny tři vzájemné zápasy prohrál.

Williamsová si zahraje o devátý letošní titul, čímž si může vylepšit osobní rekord v počtu triumfů v jedné sezoně. "Rozhodně bych na můj postup nevsadila. Nehrála jsem tady dobře a stejně jsem ve finále. Je to zvláštní," dodala jednatřicetiletá Američanka, která se zejména v prvních kolech herně trápila.

S Azarenkovou se šestnáctinásobná grandslamová vítězka potká potřetí v sezoně. Ve finále v Dauhá uspěla ve třísetové bitvě Běloruska, v Římě naopak hladce vyhrála Williamsová.

Dvouhra - semifinále:

Nadal (4-Šp.) - Berdych (6-ČR) 7:5, 7:6 (7:4).

Ženy:

Dvouhra - semifinále:

S. Williamsová (1-USA) - Li Na (5-Čína) 7:5, 7:5, Azarenková (2-Běl.) - Jankovičová (14-Srb.) 4:6, 6:2, 6:3.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud