25. ledna 2014 • 21:00

Tři tisíce otáček za minutu! Zničí Wawrinku Nadalův forhend?

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na finálový duel proti Rafaelu Nadalovi se Stanislas Wawrinka nepřipravoval na tenisovém dvorci. V pátek zrušil trénink a vyrazil do melbournského muzea na výstavu věnovanou Jamesi Bondovi, jehož je velkým fandou. A ve stylu agenta 007 se hodlá vrhnout i na horoucího favorita Nadala.



Bude potřeba výkon jak od superhrdiny, aby mohl splnit tenhle krkolomný úkol. Vždyť ve dvanácti předchozích duelech nad Španělem nevyhrál jediný set, natož pak celé utkání.

Švýcar se však nebojí. „Před utkáním s Djokovičem to bylo to samé. „Už jen fakt, že se stále pokouším a věřím, že změním tyhle statistiky, je pro mě pozitivní,“ vypráví Wawrinka, osmadvacetiletý muž v životní formě, který ve čtvrtfinále s Novakem Djokovičem zlomil sérii čtrnácti porážek se Srbem.

A mohl si spokojeně pohladit předloktí levé ruky, kde má vytetován citát Samuela Becketta: „Selhal jsi někdy? Nevadí. Zkus to znovu. Selži znovu. Selži lépe.“

Když to šlo jednou proti Djokovičovi, proč ne podruhé s Nadalem? Protože v tenise rozhoduje hra na hru a tu má Nadal na Wawrinku mnohem lepší než Djokovič, řeknou vám Španělovi zastánci. A souhlasí i bookmakeři.

Outsider Wawrinka


Naposledy byly v mužském grandslamovém finále kurzy na favorita tak jednoznačné, když roku 2010 čelil při Wimbledonu Tomáš Berdych právě Nadalovi. A jak ten zápas dopadl, pamatujeme všichni…

Wawrinkův úchvatný jednoručný bekhend mu coby největší zbraň pomohl do finále. V něm však může být jeho Achillovou patou.

Levoruký Nadal hraje své křížné forhendy s rotací až 3000 otáček za minutu, míč odskočí soupeři až téměř do výše ramen a zasáhnout ho dobře v takové pozici bekhendem je hodně černá práce.

I proto má Mallorčan v kariéře téměř stoprocentní bilanci proti hráčům s jednoručným bekhendem, kteří se nejmenují Roger Federer.

Podcenění nehrozí


Nadalův tým je však tím nejposlednějším místem na světě, kde by brali Švýcara na lehkou váhu. „Tohle není stejný Wawrinka jako dřív,“ varuje tenistův kouč a strýc Toni, jehož synovec se neúnavně řítí čím dál výš v historické hierarchii.

Pokud splní očekávání a uspěje, bude prvním hráčem v éře profesionálního tenisu, který vyhraje všechny grandslamy alespoň dvakrát. Čtrnáctým titulem by vyrovnal druhého v pořadí Peta Samprase a zvládl by to jako nejmladší v historii ve věku 27 let a 237 dní.

Titul by mu negarantoval pouze 48 milionů korun ale i to, že by držel v žebříčku jako první v dějinách přes 15 000 bodů.

Jistě, Stanislas Wawrinka v současné formě představuje velký problém. Ty však umí Rafael Nadal na kurtu řešit jako nikdo jiný.

Mužské finále sledujte on line na www.isport.cz od 9:30.

Wawrinka se povzbuzuje, právě nad Berdychem vyhrál tiebreak třetího setu
Wawrinka se povzbuzuje, právě nad Berdychem vyhrál tiebreak třetího setu

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud