19. října 2014 • 15:45

Urážka sester Williamsových! Šéf ruského tenisu čelí ostré kritice

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Americká tenistka Serena Williamsová zkritizovala prezidenta Ruské tenisové federace Šamila Tarpiščeva, který ji a její sestru Venus označil v televizní talk show za "bratry Williamsovy".



Jeho poznámku považuje za necitlivou, sexistickou a zároveň rasistickou. Za světovou jedničku se mimo jiné postavila i ruská hvězda Maria Šarapovová, jež má jinak s Williamsovou spíše napjaté vztahy.

"Myslím, že to bylo velice necitlivé, mimořádně sexistické a zároveň rasistické," řekla dnes Williamsová novinářům před startem Turnaje mistryň v Singapuru. "WTA a USTA ale odvedly skvělou práci, když daly jasně najevo, že v této době, v roce 2014, je nepřijatelné, aby někdo s jeho vlivem dělal takovéhle neurvalé poznámky," dodala.

Vedení WTA Tarpiščeva, jenž je i členem Mezinárodního olympijského výboru, v sobotu potrestalo pokutou 25.000 dolarů a udělilo mu roční zákaz působení na elitním ženském okruhu.

Urážlivé a ponižující

Navíc mu nařídilo, aby se hráčkám osobně omluvil a další veřejnou omluvu podle rozhodnutí WTA dluží všem ostatním tenistkám a fanouškům. Jeho výroky byly podle šéfky WTA Stacey Allasterové "urážlivé a ponižující".

Šarapovová je slovy svého krajana znechucena. "Myslím, že byla velice neuctivá a zbytečná a jsem ráda, že se proti nim spousta lidí ozvala. Včetně WTA," řekla druhá hráčka světového žebříčku. "Bylo to naprosto nemístné, zvlášť vzhledem k jeho postavení a zodpovědnosti, kterou má nejen v našem sportu, ale i jako člen olympijského výboru," dodala.

Tarpiščev se v sobotu za svá slova v oficiálním prohlášení omluvil a popřel, že jednal se zlým úmyslem. Byla prý vytržena z kontextu. "Nechtěl jsem svými slovy urazit žádného sportovce," uvedl a dodal, že sestry Williamsovy považuje za skvělé sportovkyně. "Zosobňují sílu a vytrvalost," prohlásil.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud