Pavel Novotný
9. března 2016 • 13:45

Šarapovovou varovali pětkrát. Zakázaný lék ale užívala dál

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vůbec k tomu nemuselo dojít. Maria Šarapovová se skandálu s užitím zakázaného léku meldoniumu mohla s vyhnout. I přes několikeré varovnání se tak nestalo. "Udělala jsem obrovskou chybu. Neprohlédla jsem si zprávu s aktualizovaným seznamem zakázaných látek. Nesu za to plnou zodpovědnost." Těmito slovy vysvětlovala ruská tenistka fakt, že se v jejím těle našla po lednovém Australian Open nedovolená látka. Podle všeho však za opomenutím bývalé světové jedničky nestála jen jedna nepozornost. 



Jak informuje britský server telegraph.co.uk měla ruská tenistka a její tým několik šancí, jak na zmíněnou změnu v dopingových pravidlech přijít. Antidopingová agentura o svých plánech Šarapovovou a další sportovce informovala v období od 3. do 29. prosince pětkrát. Ani na jedno z varováních však Ruska nereagovala.

Navíc o čistých úmyslech Šarapovové řada odborníků pochybuje. "Moc by mě překvapilo, kdyby Marii nějaký doktor předepisoval tento lék po tak dlouhou dobu. Lék pak ztrácí svůj původní účel," říká šéf britské antidopingové organizace Nick Wojek. S ním souhlasí i kardiolog Tim Chico. "Maria nepodala žádné jasné vysvětlení, proč lék užívala," říká lékař. 

O zásadní změně informovala už v říjnu nejen Světová antidopingová organizace WADA, ale následně i Ruská antidopingová agentura.

"Šarapovová měla tři měsíce na to, aby případně požádala o terapeutickou výjimku. Podle mě evidentně došlo k selhání jejího podpůrného týmu. Ale to pro ni není omluva,“ uvedl v rozhovoru pro deník Sport Michal Polák z českého Antidopingového výboru.

Jasno do případu nevnesl ani právník Šarapovové John Haggerty. "Nechci se teď bavit o tom, proč Maria lék užívala každý den po dobu deseti let. To nemá na tuto událost žádný vliv," říká.

Vše o dopingové kauze Marie Šarapovové čtěte ZDE »

Ruská tenistka užívá meldonium, který se primárně používá na zlepšení krevního oběhu a u lidí se srdečními problémy už do roku 2006. Šarapovová medikament brala kvůli nedostatku hořčíku a nepravidelnému srdečnímu tepu. Lék měl navíc pomoci předcházet problémům s cukrovkou, která se v rodině pětinásobné grandslamové vítězky vyskytuje. 

Až do konce loňského roku bylo vše v pořádku, lék se na listině zakázaných prostředků nenacházel a Šarapovová ho tak mohla užívat dle potřeby. Že se však situace od prvního dne roku 2016 změní, bylo známo už tři měsíce dopředu. 

"Ještě nevím, kdy se vrátím na kurty. Vše záleží na tom, jak dlouho se potáhne proces s mezinárodní tenisovou federací. Vím, že teď musím přijmout následky. Ale pevně doufám, že ještě dostanu další šanci tenis si zahrát," sdělila v pondělí na mimořádné tiskové konferenci v Los Angeles Ruska.

Šarapovové bude na konci týdne pozastavena činnost, za užití zakázaných látek jí hrozí trest od jednoho do čtyř let bez tenisu.

Maria Šarapovová užila zakázaný lék meldonium
Maria Šarapovová užila zakázaný lék meldonium

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud