Jan Jaroch
18. května 2016 • 14:28

Kouč pro Berdycha? Ať zkusí velké jméno a vyhne se šabloně, radí experti

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Loni přesně touto dobou slavil životní 4. místo na žebříčku, hrál skvělý tenis a velebil svého nového pomocníka Daniho Vallverdua. Nyní má Tomáš Berdych skoro poloviční bodový účet a v elitní desítce se drží na posledním stéble. Tohle nejsem já, zhodnotil poslední měsíce na okruhu ATP a propustil mladého venezuelského trenéra. Přišel čas vyzkoušet poslední variantu - najmout velké jméno, takzvaného superkouče?



Nehoda není náhoda, říká se. Minulý čtvrtek na římské antuce schytal Tomáš Berdych ponižující výprask 0:6, 0:6 od Davida Goffina a po čtyřech dnech již světu oznamoval, že hledá nového trenéra. „Přišlo mi neuvěřitelný, že ten zápas dohrál. Devadesát procent tenistů by skrečovalo a vymluvilo se na zranění,“ podivil se expert Jan Kukal.

Podle informací Sportu od lidí z Berdychova okolí šlo ale o poslední a také demonstrativní kapku ve spolupráci s Danim Vallverduem, jež už prý nějaký čas drhla. Třicetiletý Venezuelan se trenérskému řemeslu učil v týmu Andyho Murrayho vedle Ivana Lendla , již britskému tenistovi nakládal koňské tréninkové dávky, na které byl sám z kariéry zvyklý.

Vallverdu nyní údajně razil s Berdychem stejnou filozofii, jenže český třicátník se údajně postupem času začal cítit přetížený a unavený. „Ukázalo se, že optimální trenérský typ by pro něj Lendl, který praktikuje masochismus kombinovaný se sadismem, nebyl. Murray tuhle dřinu vítal, kdežto Berdych se spíš potřebuje uvolnit,“ myslí si Kukal.

A tak došlo k nevyhnutelnému. „Mé poslední výsledky nejsou takové, jak jsem si představoval. Nejsem tenista na začátku kariéry, a tak jsem musel jednat rychle, když jsem pocítil potřebu změny,“ uvedl k rozchodu Berdych. „Bylo mi potěšením pracovat s Tomášem a výzvou pomáhat mu naplňovat jeho profesionální cíle,“ napsal Vallverdu na Twitteru. „I když nebudeme dál spolupracovat, přeji mu všechno nejlepší v další cestě kupředu.“

Tak končila rok a půl dlouhá spolupráce, během níž Berdych vyhrál dva turnaje a tři týdny zaujímal životní čtvrtou příčku na světě. Od loňského ledna do května hrál možná nejlepší tenis kariéry, pak mu však došel dech. Za spolupráce s Vallverduem vyhrál Berdych jen dva zápasy proti hráčům umístěným výš na žebříčku, loni v Austrálii nachytal nerozehraného Rafaela Nadala a stejného roku v Monte Carlu mu vzdal Milos Raonic.

Musí se otevřít změnám, tvrdí Kukal

Mezera mezi ním a úplně nejlepšími se zvětšila. „Významně se tenisově neposunul,“ hodnotí legenda Jan Kodeš tenistu, jenž je v letošní sezoně až 12. bodově nejúspěšnější a pomalu přestává stačit tempu mladých vlčáků.

Berdychova hra je postavena na tvrdém podání. Pohled do statistik ATP za posledních 52 týdnů odhaluje, že právě v této činnosti ustoupil. Servisové gamy si podrží jen v 84 procentech případů, čímž je až 20. nejúspěšnější. A úspěšnost výměn po prvním podání, kde vždy patřil na špici, u něj klesla na 76,7 procenta, což nestačí na lepší než 13. příčku.

„První servis si silně pohoršil, tyhle statistiky nejsou náhodné. Zkrátil spodní fázi podání, které se říká kyvadlo hodin, a pak nemá ideální švih. Do toho musí technicky sáhnout,“ soudí Kukal, podle kterého Berdych ještě neřekl poslední slovo.

„Nesmí být ale tak konzervativní a musí se otevřít změnám. Hraje moc podle šablony, soupeři úplně přesně vědí, co zahraje,“ říká trenér, jenž by rád viděl agresivně hrajícího Berdycha od základní čáry, jenž občas neváhá naběhnout na síť. „Ve svém věku už by měl zkracovat výměny. Ať místo výměn ze základní čáry na tréninku denně zabije sto míčů,“ popichuje Kukal, jemuž by k Berdychovi pasoval starší zkušený trenér, který má něco za sebou. Nejlépe superkouč.

S tím souhlasí i jiný expert Vladislav Šavrda. „Pokud se objeví další Vallverdu, bude to podobné,“ tvrdí. Benefit v superkouči vidí Šavrda především v psychickém povzbuzení. „Bude mít v lóži obrovskou osobnost, která tam pro něj bude dýchat. Bude cítit podporu a říkat si, že nešetřil penězi a udělal úplně všechno. V povýšení psychiky tam vidím prostor,“ míní Šavrda a navrhuje například Matse Wilandera.

Berdych momentálně zamířil do Paříže, kde v neděli startuje Roland Garros. Proces hledání nového kouče by se údajně v jeho podání neměl táhnout příliš dlouho.

Tomáš Berdych pod Vallverduem

období: od prosince 2014 do května 2016
tituly: 2 (Stockholm, Šen-čen - oboje 2015)
pohyb na žebříčku: ze 7. místa (4600 bodů) na 8. místo (2850 bodů), v květnu 2015 však Berdych stanul na životním 4. místě (5230 bodů)
bilance zápasů: 76:32
bilance na grandslamech: 18:5
bilance s hráči z top 10: 5:18

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud