Pavel Novotný
23. května 2016 • 22:00

Nový kouč pro Murrayho? Světová dvojka vsadila na nečekané jméno

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ivan Lendl, Jonas Björgman, Amélie Mauresmová... A kdo dál? Andy Murray po rozchodu s bývalou francouzskou tenisovou hvězdou vsadil na na nečekané jméno. Dalším na řadě není nikdo ze světa "superkoučů", jak se dnes mezi tenisovou elitou stalo zvykem. Britského tenisty se ujal krajan Jamie Delgado.



Že vám jméno devětatřicetiletého rodáka z Birminghamu příliš neříká? Není divu. Jamie Delgado to během své aktivní kariéry dotáhl na maximálně 121. místo světa, úspěchy sbíral především na challengerech, kde vyhrál tři turnaje. Postupem času se začal specializovat na debly, kde se probil na slušnou 57. příčku.

Andy Murray se však o novém kouči zatím příliš bavit nechtěl. A pospíchat nehodlá - nemá důvod. Před několika dny si připsal po vítězství nad Novakem Djokovičem na turnaji v Římě svůj 36. titul a útočit hodlá na French Open.

V Paříži tak podobně jako Berdych hraje bez trenéra. "Předvádím velmi dobrý tenis, nemám žádnou potřebu dělat před Roland Garros nějaké změny. Všechno má svůj čas," vysvětlila světová dvojka před turnajem.  

VIDEO: Finále v Římě. Novak Djokovič - Andy Murray

Faktem však je, že Delgado s daviscupovým vítězem úzce spolupracuje už od února, kdy se stal členem Murrayho týmu a nechyběl ani při zmiňovaném římském triumfu nad světovou jedničkou.

Že Delgadovo jméno není jen jednou z mnoha spekulací, které se okolo nového kouče dvojnásobného grandslamového šampiona objevují, nepřímo potvrzují i jeho vlastní slova. "Je pravda, že jsme se o bližší spolupráci po turnaji v Římě trošku bavili, ale do podrobností jsme nezacházeli," mlží tenista. 

"Snažím se soustředit jen na své výkony a můj tým mi k tomu pomáhá. To je vše. Samozřejmě že s nimi svoji budoucnost probírám a řešíme možné varianty, které by mi pomohly vylepšit hru. Ale pochopte, není jednoduché udělat nějaké zásadní změny a upřímně, proč bych měl," pokračuje Murray.

Delgado má na Murrayho čas


Jak se však zdá, Delgado začíná hrát v kariéře devětadvacetiletého tenisty čím dál tím větší roli, což potvrzuje i samotný hráč. "Není to tak hektické jako s Amélií, která měla málo času. Jamie se mnou může trávit 35 až 40 týdnů ročně, máme možnost spolu pracovat prakticky každý týden. Mám čas se zlepšovat, moje hra má řád. S Mauresmovou a Björkmanem to bylo v tomto ohledu daleko složitější."

Murray na přímou otázku, zda ho jako hlavní kouč povede Delgado, odpověděl: "Určitě je to možné. Vždy se snažím ve své hře zlepšit a vím, že Jamie by mi mohl pomoci. Sedli jsme si a vycházíme si vstříc. Delgado se mnou může trávit dost času a já jsem mu na oplátku ochotný poskytnout hodně prostoru pro jeho soukromé aktivity."

VIDEO: Finále olymijských her mezi Murraym a Federerem

"Jamie je velmi zkušený trenér. Je klidný, má nadhled, ví, co potřebuju. Ve Wimbledonu hrál 23 ročníků v řadě, odehrál neskutečné množství turnajů. Může mi jenom pomoct. Navíc s trénováním má zkušenosti, vedl Gillese Müllera," připomíná lucemburského tenistu olympijský šampion.

Andy Murray se s bývalou světovou jedničkou Amélií Mauresmovou, která nahradila Ivana Lendla , rozešel  9. května pro její velkou zaneprázdněnost. "Andy je komplexní a sebevědomý hráč, který potřebuje kouče, jenž se mu bude moci více věnovat. Už mu nemůžu pomoct," uvedla před časem Mauresmová.

JAMIE DELGADO
NAROZEN: 21.3. 1977
NEJVÝŠE NA ŽEBŘÍČKU (DVOUHRY): 121.
NEJVÝŠE NA ŽEBŘÍČKU (ČTYŘHRY): 57.
BILANCE NA ATP: 11 - 35
VYHRANÝCH TITULŮ: 0
PRIZE MONEY: 812 633 dolarů
NEJLÉPE NA GRANDSLAMU: 3x 2. kolo Wimbledonu

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud