Pavel Novotný
13. června 2016 • 22:05

Anglická legenda: Lendl? Murrayho jediná šance, jak přehrát Djokoviče

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Desetkrát byl Andy Murray ve finále grandslamu, osmkrát padl, v pěti případech na tom měl zásluhu Novak Djokovič... Změnit bídnou bilanci má Skotovi pomoci Ivan Lendl, kterého devětadvacetiletý tenista již podruhé přilákal do svého týmu a pod jehož vedením dosáhl na své jediné dva tituly z turnajů velké čtyřky. "Je  to nejlepší krok, co mohl Andy udělat," nepochybuje legenda britského tenisu John Lloyd.



"Jestli chce Andy získat více titulů a konečně začít více porážet Novaka Djokoviče a stát se lepším hráčem, musí udělat nějakou změnu. A Ivan Lendl je tím člověkem, pod jehož vedením se mu to může podařit," řekl pro server bbc.com finalista z Australian Open z roku 1977 John Llyod.

Andy Murray již s osminásobným grandslamovým vítězem dva roky spolupracoval a pod jeho vedením dosáhl svých největších úspěchů. S Lendlem v zádech vyhrál v roce 2013 Wimbledon a stal se po 77 letech prvním domácím vítězem.

O několik měsíců dříve v sezoně 2012 se radoval ze svého prvního grandslamového titulu, když nenašel přemožitele na US Open. Ve stejném roce vyhrál i olympijské hry. K tomu všemu ho dovedla právě spolupráce s ostravským rodákem.

"Myslím, že je to od Andyho skvělý krok. Na spolupráci s Lendlem se dohodl v pravý čas. Právě Lendl může Murraymu dát tu věc, která mu chybí k tomu, aby se stal lepším tenistou a konečně začal porážet Djokoviče," nepochybuje Lloyd.

"Samozřejmě je tady řada dalších výborných hráčů, kteří mohou Murrayho porazit. Ale přiznejme si to, jediný Djokovič je prostě na jiné úrovni. Hraje si svůj tenis, na který ostatní nestačí," pokračuje jednašedesátiletá legenda.

Koncentrace přijde s Lendlem

Světová dvojka se minulý měsíc rozešla s Amélií Mauresmovou pro údajnou časovou zaneprázdněnost francouzské tenistky. Pod vedením bývalé světové jedničky dosáhl Murray na sedm titulů, dvakrát však selhal ve finále grandslamu - pokaždé proti Djokovičovi.

S českou legendou v zádech naopak ve svých jediných dvou úspěšných grandslamových finále srbského démona přehrál. "Ve hře Andy Murrayho pod vedením Ivana Lendla byl znatelný rozdíl, o tom není pochyb. Jeho koncentrace a soustředění na hru bylo mnohem větší. Myšlenky měl jen u tenisu a nenechal se rozptýlit. Právě to se mu pod jinými trenéry nedařilo," pokračuje Lloyd.

Murray miluje překážky

Ve stejném duchu mluví i britský daviscupový kapitán Leon Smith. "Pro Andyho je to jednoznačně správný krok a dobrá zpráva. Ivan přinese do jeho hry potřebnou kvalitu a především koncentraci a plné soustředění na hru. Murray dobře ví, co potřebuje, a proto se vrátil k Lendlovi."

I nehrající kapitán britského daviscupového týmu nepochybuje, že způsob, jak otřást Djokovičovou nadvládou, spočívá právě v Lendovi. "Andy miluje překonávání překážek. A Novak je opravdu velká výzva. Ivan je lídr a to je přesně to, co Murray potřebuje," nepochybuje Smith.

A co na staronového kouče říká samotný Murray? "Ivan je skutečná ikona. Je velmi zkušený, hru hodně rozebírá i po psychologické stránce, studuje soupeře. Sám dobře ví, jaké je to prohrát v grandslamovém finále, ztratil jich jedenáct,  já osm, nerad bych ho v této statistice dohnal," říká s úsměvem Skot.

"Ale právě proto Ivan dobře ví, jak ve finále velkého turnaje uspět. Své největší úspěchy, jsem dosáhl s ním po boku a pevně věřím, že na to navážeme," pokračuje Murray.

Skotského tenistu nadále vede jako hlavní kouč krajan Jamie Delgado, Ivan Lendl by měl rodákovi z Glasgow pomáhat především během probíhající travnaté sezony.



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud