Pavel Novotný
8. srpna 2016 • 19:20

Nový Berdychův kouč? Wimbledonský přízrak s dávkou trenérského génia

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je jediným mužem v historii Wimbledonu, kterému se podařilo vyhrát celý podnik z pozice nenasazeného hráče. Za kariéru ovládl 22 turnajů, do dnešního dne je druhý v počtu es (10 131) za svým krajanem Ivo Karlovičem. Nový trenér Tomáše Berdycha Goran Ivanoviševič má za sebou kariéru, na kterou může být hrdý. A nejen na ní. Velkých úspěchů dosáhl i jako trenér Marina Čiliče. Teď má před sebou jasný úkol. Dovést k grandslamovému úspěchu i českou jedničku.



„Já bych se neskrýval jenom za to jméno. Vždycky se za výsledkem skrývá práce, kterou musím udělat," odrážel po semifinálové wimbledonské porážce s Murraym Tomáš Berdych otázky směřující na případného nového kouče.

Nyní se rodák z Valašského Meziříčí definitivně zařadil do skupiny Novaka Djokoviče , Andyho Murrayho, Rogera Federera , Milose Raonice, Marina Čiliče či Kei Nishikoriho, tedy hráčů, které vede či nedávno vedl "superkouč", neboli úspěšný tenista osmdesátých a devadesátých let. A prakticky vždy to byla správná volba.

"Tomáš Berdych je nejlepší tenista bez grandslamového titulu," prohlásil před několika týdny Mats Wilander. Tohoto prokletí by měl českého tenistu zbavit právě Goran Ivaniševič.

Čtyřiačtyřicetiletý Chorvat má se svým novým svěřencem hodně společného. I on prakticky po celou svou kariéru marně vyhlížel vysněnou grandslamovou trofej. Dočkal se až na samém sklonku své profesionální kariéry v roce 2001, kdy mu bylo třicet let a nikdo od něj podobný úspěch nečekal.

Do turnaje v All England Clubu nastupoval po dlouhém zranění jako 125. hráč světa a navíc díky divoké kartě, kterou mu pořadatelé díky jeho třem předchozím finálovým účastem (dvakrát prohrál se Samprasem, jednou s Agassim). Londýnské publikum i odborná veřejnost braly účast rodáka ze Splitu spíše jako důstojné loučení z profesionální kariérou.

Neskutečnou cestu 193 centimetrů vysokého tenisty nezastavil ve čtvrtfinále tehdy třetí hráč světa Marat Safin, v semifinále domácí hvězda Tim Henman či v boji o titul ani Australan Patrick Rafter. Wimbledonský titul byl také poslední z 22, které tenista s dělovým podáním získal. Obrovský úspěch tenisového veterána zařadila britská televize na 16. místo největších sportovních momentů v historii.

V roce 2003 kvůli problémům s ramenem odehrál Goran Ivaniševič jen pět zápasů s jedinou výhrou, o rok později kariéru po čtyřech výhrách a deseti porážkách ukončil.

Září i jako trenér

Tomáš Berdych si na rozdíl od svého nového kouče zahrál finále Wimbledonu a grandslamu vůbec jen jednou, v roce 2010 nestačil na Rafaela Nadala. Po boku chorvatského bombarďáka tak bude chtít zaútočit na vysněnou trofej.

"Chtěl jsem něco takového vyzkoušet už předtím, bohužel to nedopadlo. Člověk musí volit z toho, co je. Není to jen o tom, aby si člověk řekl: Chci takového superkouče. Ne aby to byl kdokoliv za každou cenu. Člověk mi musí vyhovovat, ať už lidsky, profesně... S trenérem strávíte spoustu času,“ říkal před časem Berdych.

Uvedené parametry by měl splňovat právě Goran Ivaniševič. A že to může být krok správný směrem, potvrzují i trenérské úspěchy bývalé světové dvojky. Od roku 2013 až do letošního července vedl jako hlavní kouč svého krajana Marina Čiliče, kterého dotáhl až k titulu na US Open v roce 2014.

"Bylo pro mě obrovskou ctí spolupracovat s Goranem Ivaniševičem. Užíval jsem si to, trénovat pod jeho dohledem byla radost. Pomohl mi splnit mnoho snů, přeji mu další kariéry jen to nejlepší," ocenil svého dnes již svého bývalého kouče Marin Čilič.

Pomyslnou štafetu teď přebírá česká hvězda. „Před dvěma měsíci jsem začal pracovat s Lukou Kutanjacem a cítím, že od té chvíle jsem se zlepšil a můj tenis jde správným směrem. Abych se v budoucnosti zlepšil ještě víc, přibral jsem do týmu Gorana Ivaniševiče. Cítím, že je Goran díky svými hráčskými i trenérským zkušenostem a také své energii perfektní posilou do mého týmu. Jsem nadšený z nových výzev,“ netajil Berdych.

Podaří se Goranu Ivaniševičovi navázat na úspěchy s Čiličem i po boku Tomáše Berdycha?

GORAN IVANIŠEVIČ

Datum a místo narození: 13. září 1971, Split

Státní příslušnost: Chorvatsko

Největší úspěchy: vítěz Wimbledonu 2001; vítěz 22 turnajů ATP ve dvouhře a devíti ve čtyřhře; vítěz Davisova poháru 2005; bronz ve dvouhře i ve čtyřhře z OH 1992 v Barceloně

Ostatní: bývalá tenisová hvězda s dělovým servisem; největšího úspěchu se Ivaniševič dočkal v roce 2001, kdy dosud jako jediný držitel divoké karty vyhrál na čtvrtý pokus Wimbledon; na světovém žebříčku byl nejvýš druhý v červenci 1994; během profesionální kariéry, kterou kvůli zdravotním problémům ukončil v roce 2004, si na odměnách vydělal téměř 20 milionů dolarů, kvůli špatným investicím se však potýkal s dluhy svých firem; od roku 2013 do letošního července trénoval krajana Marina Čiliče, kterého předloni dovedl k titulu na US Open.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud