Pavel Novotný
4. října 2016 • 04:57

České krásky vládnou světu. Co je nejlepší disciplína dvojčat Plíškových?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pozor, na podání jde Karolína Plíšková... A nebo Kristýna.  Ono je to celkem jedno. Obě dvě české tenistky totiž patří v této disciplíně mezi absolutní elitu. Nic na tom nemění ani fakt, že obě sestry od sebe dělí rovných šedesát míst v žebříčku. A v minulém týdnu to bylo ještě o 24 víc. Čtyřiadvacetiletá česká dvojčata patří v počtu es mezi nejlépe podávající tenistky světa, pokud jde o průměr na zápas, jsou dokonce na absolutní špici.



Ještě před týdnem si tenisový svět spojoval příjmení Plíškové výhradně s Karolínou. Není divu. Česká jednička zářila na US Open, kde se zastavila až ve finále, na světě je podle žebříčku jen pět lepších hráček než je ona. Navíc má svěřenkyně trenéra Jiřího Vaňka téměř jistou premiérovou účast na Turnaji mistryň.

Od neděle však zmatek u některých fanoušků, kteří tenis nesledují tak pravidelně, vyvolat další Plíšková - Kristýna. O dvě minuty starší dvojče slavnější Karolíny poprvé v kariéře vyhrála menší turnaj v Taškentu a vyhoupla se v žebříčku na své dosavadní maximum, kterým je 66. příčka.

Karolína a Kristýna Plíškovy patří k nejkrásnějším tenistkámFoto Profimedia.cz

"Začala jsem věřit, že to můžu dokázat. A teďka, když mám první titul, tak budu mít klid, že se mě nebudou ptát, kdy vyhraju jako ségra," říkala po finálovém vítězství spokojená tenistka.

Zatímco obě dvě Češky od sebe ještě co do úspěchů a pořadí na žebříčku dělí pořádná propast, jedno mají už dlouho společné. Kromě flegmatické povahy, téměř identického vzhledu a stoického klidu na kurtu je to dělový servis, kterým se obě slečny prezentují. Zatímco Karolína své soupeřky ničí v této disciplíně zásadně pravou rukou, její sestra na to jde levačkou. Výsledek je však stejný.


Kristýna Plíšková = deset es na zápas

Karolína Plíšková nasázela v letošním ročníku zatím 478 es v 55 zápasech a v tomto ohledu nemá konkurenci. Její sestra je v této statistice sedmá, ale na 219 nechytatelných servisů potřebovala pouhých 21 zápasů! Většinu duelů totiž Kristýna odehrála ještě na turnajích nižší kategorie ITF.

"Nemyslím si, že by mi úspěchy ségry nějak pomohly, ten tlak tam je. Snažím se s tím pracovat a máme každá svůj tenis," zůstala v klidu po svém triumfu v Taškentu Kristýna Plíšková, když dostávala otázky na svého slavnějšího sourozence.

Sílu servisu Kristýny poznala ve finále i její soupeřka Japonka Hibinová, která si hned v deseti případech na podání Češky ani nesáhla, Ruska Kozlovová v semifinále musela sledovat devět es soupeřky.

Ještě výstižnější je však statistika, která vypovídá o tom, že Karolína Plíšková nasází v zápasech průměrně 8,7 es na zápas, v tomto údaji je spolu s Britkou Naomi Broadyovou druhou nejlepší na světě. A kdo je první? Její sestra Kristýna, která dává v zápasech na okruhu WTA průměrně neuvěřitelných 10,4 es!

Karolína Plíšková na turnaji v TokiuFoto Reuters

O talentu dvojčat z Loun nepochybuje ani jejich bývalá trenérka Zuzana Rolenčíková. „Výjimečné jsou v tom, že jsou obrovsky vnímavé. Hromada trenérů ví, jak se má tenis dělat, ale málokdy se to povede předat tak, aby dítě údery provádělo, jak chcete. Jejich vnímavost a schopnost převést vyžadovaný pohyb z mozku do ruky byla ojedinělá," říkala v rozhovoru pro deník Sport. (VÍCE ZDE)

Českých dvojčat Plíškových si díky poslednímu úspěchu Kristýny a skvělé jízdě Karolíny na US Open začínají všímat i zahraniční média a dokonce se objevila přirovnání k hvězdným sestrám Williamsových . Do amerických legend mají ještě obě sestry daleko, velkou naději však vzbuzují nejen jejich dosavadní výsledky, ale i další slova jejich bývalé trenérky.

"Málokdy si to tak sedne, aby bylo dítě pracovitý, šikovný, dobře vychovaný od rodičů a disciplinovaný. Karolína vždycky hlavně hrozně chtěla. Ony tedy chtěly obě, i Kristýnka. Já tohle pořád nechápu a doufám, že se v téhle republice najde trenér, který z Kristýnky dokáže vytáhnout, co v ní je. Protože potenciál je tam zrovna tak obrovský jako u Karolíny. V padesátce žebříčku musí jasně být,“ má jasno Zuzana Rolenčíková.

Nejlépe podávající tenistky
POŘADÍ JMÉNO NÁRODNOST POČET ES PRŮMĚR NA ZÁPAS ZÁPASŮ
1. Karolína Plíšková Česko 478 8,7 55
2. Serena Williamsová USA 324 7,4 44
3. Madison Keysová USA 253 4,9 52
4.  Johanna Kontaová V. Británie 250 4,3 58
5. Timea Babosová  Maďarsko  240  4,4  55
6.  Coco Vandewegheová USA 226  5,8 39
7.  Kristýna Plíšková Česko 219 10,4 21
8.  Naomi Broadyová V. Británie 209 8,7 24
9.  Monica Puigová Portoriko 186 3,0 61
10. Caroline Garciaová Francie 180 3,9 46

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud