Jan Jaroch
12. května 2018 • 10:19

Kvitovou hecoval její kouč, který dřív vedl Plíškovou: Máš větší srdce! Lvice!

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Možná jí už 19 měsíců kouká v žebříčku WTA na záda, to je ale jen hra čísel. Ve vzájemných zápasech, ostatně tak jako proti všem krajankám, dominuje nad Karolínou Plíškovou dvojnásobná šampionka Wimbledonu Petra Kvitová. Zmocnila se i českého derby v semifinále veleturnaje v Madridu 7:6 (4), 6:3 a zahraje si dnes o čtvrtý titul v sezoně proti Nizozemce Kiki Bertensové.



Koncovka druhé sady. Petra Kvitová se pokouší těžkopádně dovalit zápas do finiše. Dře to, ale pořád je lepší a odvážnější, ukrajuje píď po pídi. „Silná hlava, to už dokážeš. Máš větší srdce! Lvice, lvice,“ hecuje ji její kouč Jiří Vaněk při návštěvě lavičky. Poměrně nemilosrdná rozborka od někoho, kdo dva a půl roku vedl Karolínu Plíškovou a nyní se ji snažil porazit. Ale taky zcela správně vystižený charakter pátečního českého derby v madridské aréně Caja Magica. Kvitová se vybičovala k desáté výhře v jedenácti dnech, vítězná devítizápasová série její sokyně skončila.

Plíšková, čerstvá přemožitelka světové jedničky Halepové, byla zatažená, pasivní. Kvitová nejela žádné velké bomby, zase ale ukázala, že má tenis pro ty velké zápasy. Když po nervózním úvodu zaměřila kurt, diktovala hru. Byla první z dam na oranžové antuce, která zariskovala a opřela se do míče. „Bojíš se hrát víc a víc, necháš všechny trumfy jí... Zkus být aktivnější, jinak to nepůjde,“ nabádal Plíškovou její kouč Tomáš Krupa, když přišla o první sadu a v té druhé se ocitla minus brejk (1:2).

První set, to byla před tribunami, kde bylo vidět několik českých vlajek, nervózní podívaná. Diváci byli ještě opaření z překvapivého krachu španělského idolu Rafaela Nadala s rakouským bijcem Dominikem Thiemem a české tenistky jižanům krev příliš nerozproudily. „Nehraje nic extra, slušně servíruje, ale pak jen vrací zpátky a čeká na tvoji chybu,“ radil kouč Vaněk Kvitové.

Plíšková podávala za stavu 5:4 na vítězství v sadě, ale selhala a o zkrácenou hru přišla, když za stavu 4:5 vyrobila dvě dvojchyby za sebou.

Petra Kvitová přehrála krajanku Karolínu PlíškovouFoto Reuters

Kvitová se šponuje od chvíle, co minulou sobotu večer přiletěla coby vítězka z Prahy soukromým tryskáčem do Madridu. Válčí s únavou, a ač je nevídaně štíhlá a její váha se může blížit 65 kilogramům, nějakým zázrakem v sobě pořád nachází extra síly.

Plíšková se dostala nejblíže návratu do zápasu, když ve druhé sadě vedla 40:0 při podání soupeřky, vzít si ale brejk zpátky a srovnat na 2:2 nedokázala. Zaplatila za pasivnější pojetí zápasu, který byl jinak vedený fér. Ač se ty dvě příliš nevyhledávají, opravila Plíšková v koncovce první sady výrok čárových a přiznala Kvitové první servis. Po utkání si obě podaly ruce a bez větších emocí zmizely v šatně.

Kvitová zdolala Plíškovou i potřetí v kariéře na okruhu WTA a nad českou soupeřkou vyhrála 26. z posledních 27 zápasů. „Jsem šťastná, že jsem ve finále a udržela jsem si formu z Prahy,“ hlásila do mikrofonu Kvitová, jež zaútočí na třetí madridský titul v kariéře po letech 2011 a 2015.

Do dnešního finále proti Kiki Bertensové půjde s vizitkou tenistky, jež má letos na kontě nejvíc titulů (3) i nejvíc vyhraných zápasů (29). „Bude to těžké utkání, ale nechám tam všechny síly, co mi zbyly,“ slíbila publiku vítězka, jež má ve finálových zápasech skóre 23:7 a Bertensovou v jediném vzájemném utkání před třemi lety ve Wimbledonu zničila 6:1, 6:0.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud