29. března 2019 • 06:50

Jízda Plíškové, v Miami je ve finále: Vidím míč, aniž bych na to myslela

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Karolína Plíšková si jako první česká tenistka zahraje na turnaji v Miami finále a může získat třináctý titul v kariéře. V semifinále dvakrát přerušeném deštěm porazila až po jedné hodině v noci Rumunku Simonu Halepovou 7:5, 6:1 a překazila jí návrat do čela světového žebříčku. Ve finále se pátá nasazená Plíšková utká s Australankou Ashleigh Bartyovou, s kterou má vyrovnanou bilanci 2:2. V případě výhry se stane světovou dvojkou.



Ve finále se pátá nasazená Plíšková utká s Australankou Ashleigh Bartyovou, s kterou má vyrovnanou bilanci 2:2. V případě výhry se stane světovou dvojkou.

Plíšková v prvním setu s Halepovou jako první v páté hře přišla o servis, ale vzápětí získala brejk zpět. "Začala jsem víc bojovat a hrát agresivněji," řekla.

Za stavu 3:3 a 15:40 při podání české tenistky bylo utkání poprvé kvůli vydatnému dešti přerušeno. Po návratu sice Plíšková udělala dvojchybu a prohrávala 3:5, ale od té doby kralovala. Přestala skoro chybovat a vyhrála devět gamů v řadě.

Za stavu 7:5 a 5:0 přišla další průtrž mračen a hráčky musely pár minut před půlnocí znovu do šaten. Před prázdné ochozy se vrátily po jedné hodině v noci, Halepová sice odvrátila "kanára", ale Plíšková duel při svém podání ukončila.

V semifinále dvakrát přerušeném deštěm Karolína Plíšková porazila až po jedné hodině v noci Rumunku Simonu Halepovou 7:5, 6:1.
V semifinále dvakrát přerušeném deštěm Karolína Plíšková porazila až po jedné hodině v noci Rumunku Simonu Halepovou 7:5, 6:1.

"Nebylo to snadné, protože se to natahovalo. Počasí v Miami se rychle mění, ale udržela jsem koncentraci," řekla Plíšková po své třetí výhře nad Halepovou, s kterou si mírně vylepšila bilanci na 3:7.

"Druhý set jsem odehrála skvěle. Simona mohla být trochu lepší, ale možná byla frustrovaná z koncovky první sady," řekla Plíšková na tiskové konferenci po zápase, v kterém měla 23 vítězných úderů a 16 nevynucených chyb. Připsala si už 21. výhru v sezoně, což je nejvíc ze všech tenistek. "Když vyhráváte, sebevědomí roste a skvěle vidím míč, aniž bych na to myslela," řekla.

V letošní sezoně se už sedmadvacetiletá Plíšková radovala z vavřínu na lednovém turnaji v Brisbane. Turnaj v Miami sice při jeho premiéře v roce 1985 vyhrála Martina Navrátilová, ale tehdy už reprezentovala USA.

Od Bartyové očekává Plíšková ve finále aktivnější hru, než jakou předváděly její dosavadní soupeřky v turnaji. "Taky se snaží míče zabíjet, hraje čopovaný bekhend, dobré podání, pohyb a cit pro hru. Tentokrát to nebude jenom o mně, ale vím, že ji dokážu porazit," řekla Plíšková. Bartyová, která ve čtvrtfinále vyřadila Petru Kvitovou, která se díky výsledku v Miami posune poprvé do světové desítky.

Federera čeká v semifinále souboj generací

Švýcarský tenista Roger Federer ve čtvrtfinále v Miami alespoň částečně oplatil loňské wimbledonské vyřazení Kevinu Andersonovi a po výhře 6:0, 6:4 nad Jihoafričanem postoupil do semifinále. V něm se sedmatřicetiletá legenda utká s téměř o polovinu mladším Kanaďanem Denisem Shapovalovem, jenž v duelu hráčů nastupující generace zdolal 6:7, 6:4, 6:2 Američana Francese Tiafoeho.

Devatenáctiletý Shapovalov je jedním ze dvou kanadských teenagerů v semifinále. Ještě o rok mladší Félix Auger-Aliassime bude o finále bojovat s obhájcem titulu Johnem Isnerem z USA.

Dvacetinásobný grandslamový šampion Federer se s talentovaným Shapovalovem střetne poprvé v kariéře. "Má skvělé údery. Líbí se mi především jeho forhend," řekl Švýcar o mladém hráči ruského původu. "Máme tady s Johnem (Isnerem) zajímavý los, tyhle mladé kluky. Ale nejsou jen mladí, jsou také hodně dobří," dodal Federer.

Zápasu s Andersonem, proti němuž loni ve čtvrtfinále Wimbledonu nevyužil vedení 2:0 na sety, dominoval devět gamů. Poté se dvoumetrový Jihoafričan do utkání vrátil a srovnal na 3:3, za stavu 4:4 ale Federer využil brejkbol šťastným bekhendovým returnem po lajně a následně zápas dopodával čistou hrou. "Trefil jsem ho pozdě, a proto byl krátký. Takhle jsem to nechtěl, měl jsem prostě trochu štěstí," komentoval klíčový úder.

Shapovalov se už vzájemného duelu s hrající tenisovou legendou nemůže dočkat. "Tohle je rozhodně zápas, na který jsem se těšil celý život. Když se střetnete se svým idolem v semifinále turnaje Masters, je to splněný sen," řekl rodák z Tel Avivu.

Tenisový turnaj mužů a žen v Miami (tvrdý povrch):

Muži (dotace 9,314.875 dolarů):

Dvouhra - čtvrtfinále:
Federer (4-Švýc.) - Anderson (6-JAR) 6:0, 6:4, Shapovalov (20-Kan.) - Tiafoe (28-USA) 6:7 (5:7), 6:4, 6:2.

Ženy (dotace 9,035.428 dolarů):

Dvouhra - semifinále:
Karolína Plíšková (5-ČR) - Halepová (2-Rum.) 7:5, 6:1, Bartyová (12-Austr.) - Kontaveitová (21-Est.) 6:3, 6:3.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud