Pavel Novotný
25. listopadu 2009 • 12:00

Tento rok se mi povedlo všechno, říká šťastný Federer

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vítězství nad Andy Murraym na Turnaji mistrů zajistilo švýcarské superstar jednu jistotu. I letošní rok zakončí na pozici světové jedničky. Popáté za sebou!  A jak sám říká, zdaleka to není jediná věc, mu v letošním roce vyšla.



Pětkrát v řadě objevit své jméno na kanci roku na nejvyšší pozici se v historii bílého sportu povedlo již jen Jimmy Connorsovi. Primát v tomto směru patří Pete Samprasovi, který si tuto poctu mohl vychutnat ještě o jeden rok déle v letech 1993 - 1998. Jak dlouho mu však tento rekord vydrží, to již záleží především na osmadvacetiletém Federerovi.

"Pro mě znamená návrat na první místo žebříčku strašně moc. Jsem šťastný, že i letos mohu zakončit sezonu jako světová jednička. Byl to pro mě vůbec neuvěřitelný rok jak na dvorci, tak i v soukromém životě. Letos jsem vyhrál French Open, což byl primát, který mi jako jediný z grandslamů chyběl, a navíc jsem se vrátil na trůn. Je to fantastická sezona," netají spokojenost Roger.

Švýcar Federer pátý titul z US Open nezískalFoto ČTK


Neskutečnou šňůru 237 týdnů v řadě na místě světové jedničky (od 2. února 2004 do 17. srpna 2008 přerušil tenisové legendě na krátký čas jeho věčný rival Rafael Nadal. Po svém letošním vítězství ve Wimbledonu a absenci Španěla se však Federer na trůn znovu vrátil.

Tím však zdaleka úspěchy fenomenálního Švýcara nekončí. O jeho premiérovému titulu na Roland Garros již řeč byla, k tomu navíc připojil i své šesté vítězství na londýnské trávě, které zároveň znamenalo překonání rekordu Pete Samprase v počtu grandslamových titulů, který má nyní hodnotu patnácti vítězstvích na turnajích velké čtyřky. Mimochodem, získat Grand Slam se v historii povedlo jen šestici hráčů.

A soukromý život? Federer jako by se opravdu narodil na šťastné planetě. Aby se Švýcar mohl koupat v lázni plné štěstí, porodila mu jeho žena Mirka Vavrinecová hned dvojčata. Zda obě dívky půjdou po stopách svých rodičů je těžké říci, ale to starosti světové jedničce určitě nedělá.

Nastoupit proti Federerovi na jednom z grandslamových turnajů je asi stejně příjemné jako snažit se bez dokonalé přípravy zdolat Mount Everest. Prakticky nemáte šanci. Na potvrzení těchto slov stačí uvést fakt, že v letošním roce se Federer dostal do finále všech čtyř nejdůležitějších turnajů v roce.

Na Australian Open podlehl Nadalovi, vítězství si připsal na již zmiňovaném Roland Garros proti Söderlingovi, ve Wimbledonu udolal po neskutečné bitvě Roddicka a naposledy podlehl ve finále US Open Del Potrovi.

Další důkaz? Z posledních šestnácti grandslamů se nedostal do finále jen jednou na Australian Open v loňském roce, kde vypadl "již" v semifinále s pozdějším vítězem Djokovičem. Neskutečná bilance mluví jasnou řečí. Vláda krále Rogera ještě zdaleka u konce není. A nic nenasvědčuje tomu, že by se k ní schylovalo.

Velcí rivalovéFoto ČTK


Svojí třídu prokazuje světová jednička i na letošním Turnaji mistrů, který v minulosti vyhrál již ve čtyřech případech. V prvním duelu proti Verdaskovi, i ve druhém proti Murraymu dokázal otočit skóre zápasu z 0:1 na sety ve své vítězství. Aby na své porážky soupeři jen tak nezapomněli, oba si odnesli v rozhodujícím třetím setu debakl 1:6.

"Nejdůležitější je pro mě moje rodina a děti. To, že se mi navíc daří i na dvorci, je super a jen to dokresluje skutečnost, jakou skvělou sezonu jsem letos měl. Věřím, že se mi podobně bude dařit i příští rok. Tenis mě stále moc baví a rozhodně končit nehodlám," posílá gentleman tenisových dvorců jasný vzkaz soupeřům.

A to je jednoznačně výborná zpráva i pro fanoušky bílého sportu, protože zde rozhodně neplatí tvrzení,  že každý člověk je nahraditelný. Federer je obrovský fenomén, který bude jednou tomuto sportu chybět. Takže nezbývá než se těšit na další tenisová galapředstavení švýcarské superstar i v následujícím roce.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud