Pavel Novotný
8. července 2010 • 09:00

Andre Agassi: Tenis jsem nikdy neměl rád

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Není nejmenších pochyb o tom, že Andre Agassi právem patří mezi největší tenisové legendy bílého sportu. Je jedním z šesti tenistů, kterým se podařilo zvítězit na všech čtyřech grandslamových turnajích. Diváky si získal nejen svým uměním na dvorci, ale i spontánním a někdy trošku rebelským chováním. Přesto některá jeho prohlášení, které můžeme číst v jeho nedávno vydané biografii, šokují. "Tenis jsem nikdy neměl rád," prohlásil například syn iránského otce a americké matky.



"Můj otec měl velice těžké dětství a prakticky nikdy v životě neměl na výběr. Jako mladík přišel do Ameriky bez znalosti jediného anglického slova. Přesto tady dokázal vystudovat. Byl k sobě velmi tvrdý a chtěl, aby jeho děti měly v životě jednodušší život," popisuje své dětství Andre.

"Otec byl neskutečně disciplinovaný. Vždy měl vše dokonale připravené, každý den přesně určený čas na dvorci, dvě zaměstnání.... Nic mně, sestrám, ani bratrovi neodpouštěl. Když jsem na dvorci prohráli, vždy se dlouho rozebíralo, proč k tomu došlo. Bylo to šílené," pokračuje rodák z Las Vegas.

"Když byl otec malý, jeho matka ho nutila nosit ženské šaty, jeho život byl velmi těžký, a proto se snažil, aby ten náš byl snesitelnější. Nic nám neodpustil," říká osminásobný grandslamový vítěz.

V dobách své aktivní kariéry.Foto Archív


Tenis a peníze

Andre Agassi se stal tenisovým profesionálem již v šestnácti letech, jeho sportovní kariéra však připomínala jízdu na horské dráze. Dnes čtyřicetiletá legenda několikrát poznala, jaké je to drápat se z tenisového pekla až na místo nejvyšší.

"Když mi bylo sedmadvacet, našel jsem se v žebříčku někde ve čtrnácté desítce žebříčku. V ten moment jsem se rozhodoval, zda mám tenisu nechat, nebo pokračovat. A v té době jsem si také uvědomil, že mě tenis vlastně nikdy nebavil, že jsem vlastně dělat to, co mi otec řekl," překvapuje olympijský vítěz z Atlanty.



Jeho slova potvrzuje i otec americké legendy Emmanuel "Mike" Aghassian: "Kdybych se dneska rozhodoval, co bude André dělat, vybral bych pro něj spíše golf nebo baseball, ten by totiž mohl dělat déle a vydělat více peněz."

Andre Agassi se s tenisovou kariérou rozloučil po  porážce ve druhém kole US Open v roce 2006  od Němce Benjamina Beckera. Do sportovního důchodu doprovodil americkou legendu osmiminutový potlesk ve stoje od dojatého publika.

V současné době žije Agassi ve spokojeném manželství s další legendou bílého sportu Steffi Gráfovou. Spolu vychovávají dvě děti – syna Jadena Gila a dceru Jaz Elle.

Andre Agassi si dělá legraci ze Samprase.
Andre Agassi si dělá legraci ze Samprase.






Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud