Jiří Punčochář
31. července 2010 • 05:00

Berdych se vrací. Zaútočí na špičku?

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po necelém měsíci odpočinku se do akce vrací tenista Tomáš Berdych. A rovnou s velkou vizí, při jejímž naplnění může útočit i na první světovou pětku. Finalista Wimbledonu se zapojí od příštího týdne do série turnajů na amerických betonech ve Washingtonu, kde startuje také poprvé po zranění a svatbě Radek Štěpánek.



Na antuce nadchl, na trávě ještě víc rozkvetl. A teď přichází Tomáš Berdych na povrch, který by mu měl vyhovovat nejvíc. Beton.

„Určitě je to příjemná část sezony,“ přitakává Berdych. Z Washingtonu pojede do Toronta, pak do Cincinnati. Následuje US Open.


Osmý muž světového žebříčku začíná cestu, na jejímž konci mnozí odborníci, například bývalý daviscupový kapitán Jan Kukal nebo někdejší hráč Jiří Novák, vidí možnost proniknout do první pětky žebříčku ATP.

CO OBHAJUJE BERDYCH

WASHINGTON - 3. kolo (90 bodů)

MONTREAL - 1. kolo (10 bodů)

CINCINNATI - 3. kolo (180 bodů)

US OPEN - 2. kolo (90 bodů)

„První desítka je v krizi. Jen se podívejte. Del Potro nehraje vůbec, Davyděnko moc formu nemá. Tomáš se může měřit se špičkovými hráči. Věřím, že do pětky se může dostat,“ říká Kukal.

Zejména v době, kdy česká jednička neobhajuje žádné závratné množství bodů. Dopředu se posune už v případě, pokud ve Washingtonu obhájí svoje loňské 3. kolo. Pak půjde na sedmé místo před Del Potra.

„Sice tam neobhajuje moc bodů, ale nějaké přece jen ano. Když obhájí to svoje a přidá něco navíc, budeme s tím spokojení. Záleží, jestli bude zdravý a bude mít formu. Pak se může se posunout někam dál. Taky mám svoje představy, jak by to mohlo vypadat, ale nechám si je pro sebe,“ říká opatrně jeho trenér Tomáš Krupa.

ŽEBŘÍČEK ATP

5. Robin Söderling - 4835

6. Nikolaj Davyděnko - 4285

7. Juan Martin Del Potro - 4270

8. TOMÁŠ BERDYCH - 3780

9. Andy Roddick - 3490

10. Fernando Verdasco - 34

Otázkou je, jakou si včera do letadla směr Amerika vzal Berdych formu. Po Wimbledonu si dal pauzu, odpočíval u moře na španělském ostrovu Tenerife, pak začal zase trénovat. „Žádný zápas nehrál, takže o jeho formě budeme vědět víc příští týden. Natrénovali jsme toho dost. Tomáš zase dostal chuť do turnaje, do tréninku, to je dobrý signál.
Hlavně aby forma byla na ten poslední turnaj, na US Open,“ podotkl Krupa.

Zranění břišních svalů, které si Berdych přivezl z Wimbledonu, je úspěšně vyléčeno. Ve Washingtonu turnaj začíná v pondělí, ale ti nejlepší, mezi něž český hráč patří, přijdou na pořadí až v úterý nebo ve středu. „Protože měl (Berdych) pauzu a drobná zranění, neměl formu hned takovou jako když končil Wimbledon. Dostával se do toho ztuha, ale to tak bývá. Na turnaj se těší,“ referuje kouč.

Vstoupit do diskuse
1

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud