7. srpna 2010 • 04:59

F**k you, rakovino! Navrátilová má film o svém boji

Autor: rou
Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

"F**k you, jsem z toho venku!" řekla si Martina Navrátilová, když  vylezla z nemocnice po poslední dávce ozařování, a spustila vítězný taneček. Legendární tenistka právě porazila nejhoršího soupeře v životě - rakovinu prsu. Její boj se zákeřnou chorobou zaznamenávala den po dni televize CNN a v sobotu večer odvysílá exkluzivní dokument.



Navrátilová se rozhodla svůj příběh zveřejnit, aby pomohla varovat ostatní ženy před nebezpečím rakoviny prsu.

Sama totiž dlouho odkládala vyšetření na mamografu a nakonec měla štěstí v neštěstí - její nádor byl neinvazivní: k uzdravení stačila operace a "jen" šest týdnů ozařování.

"Jsem ráda, že jsem to zachytila aspoň takhle. Že jsem nečekala ještě rok a neříkala si: vždyť na mamograf mám ještě spoustu času..." svěřila se CNN.

Teď už je prý ale poučená. "Co se týče chození k doktorovi na půlroční a roční prohlídky, už budu hodně puntíčkářská," tvrdí Navrátilová. "Podobnou hloupost už nikdy neudělám," dodává přesvědčeně.

Legendární tenistka se ale před nejtěžším soupeřem v životě (tak zní i název dokumentu americké televize) "neposadila na zadek". "Myslím, že každý, kdo přežil komunistický režim, musí být hodně silný," řekla Navrátilová CNN.

"K tomu jsem lesbička, to mi taky zrovna nepomáhalo. Jestli platí, že co tě nezabije, to tě posílí, tak jsem dost silná," poznamenává držitelka 18 grandslamových titulů ve dvouhře.

Dva týdny po operaci tak už Navrátilová odjela cyklistickou část triatlonu na Havaji a sportovala, jako by se nic nestalo.

Navrátilová s legendárním Illiem Nastasem.
Navrátilová s legendárním Illiem Nastasem.

Šestitýdenní ozařovací kůru si nechala naordinovala v Paříži - aby mohla komentovat grandslamové Roland Garros, na kterém si vystřihla i turnaj legend ve čtyřhře. Ten spolu s další slavnou českou rodačkou Janou Novotnou naprosto suverénně ovládly.

Když pak 16. června Navrátilová vyrazila na poslední dávku ozařování ze čtyřiadvaceti, vzala si s sebou právě Novotnou. "Říkala jsem Martině, jak moc si vážím toho, že s ní v tak těžké době můžu být - nejen mimo hřiště, ale i na kurtu a být tak součástí něčeho opravdu speciálního," prozradila.

Obě tenistky tak spolu mohly zabouchnout dveře od nemocnice a oslavit Navrátilové životní vítězství: "Nebyla to úplně klasická párty, ale oslava určitě. Bylo to jako říct všem těm přístrojům f**k you, jsem venku. Už nikdy více. Už vás nikdy neuvidím. Hotovo, konec!"

Vstoupit do diskuse
6

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud