13. září 2010 • 11:30

Na tenisovém US Open střechu mít nebudou

Autor: čtk, ab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Potřetí za sebou se kvůli dešti dohrává finále grandslamového US Open o den později, na rozdíl od Wimbledonu ale střechu nad centrkurtem Arthura Ashe pořadatelé v dohledné době nepostaví.



Podle odhadů by zastřešení stadionu, největšího tenisového kurtu světa, stálo přes 150 milionů dolarů (asi 2,89 miliardy korun).

"Utratili byste to za střechu, nebo to raději věnovali na rozvoj tenisu na venkově?" řekl Chris Widmaier, mluvčí americké tenisové asociace USTA, která US Open ve Flushing Meadows pořádá.

Dvorec Arthura Ashe, který má kapacitu 23.771 míst, byl postaven před třinácti lety. Čtyřnásobný vítěz US Open John McEnroe loni tvrdil, že od začátku loboval, aby se rovnou počítalo se střechou. "USTA se rozhodla, že chce největší stadion, a přitom za stejnou cenu se dal postavit o něco menší se střechou," řekl McEnroe.



Widmaier obhajuje politiku USTA s tím, že za uplynulých pět let bylo do rozvoje tenisového komplexu ve Flushing Meadows investováno sto milionů dolarů. Největší částku si vyžádalo nové halové tréninkové centrum pro hráče. Navíc program na podporu tenisu pomohl pokrýt novými povrchy 1100 kurtů po celých USA.

Je ale možné, že by se mohla střecha na US Open postavit za nižší náklady na druhém hlavním kurtu Louise Armstronga, který má kapacitu 10.500 míst.
Kvůli dešti se v neděli večer nedohrálo finále čtyřhry žen a nezačalo finále dvouhry mužů mezi Rafaelem Nadalem a Novakem Djokovičem.

Ze čtyř grandslamových turnajů mají nad hlavním dvorcem zatahovací střechu dva. První byla na Australian Open, ve Wimbledonu je od loňského roku. V Paříži o možnosti výstavby střechy při French Open momentálně probíhají diskuse.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud