26. listopadu 2010 • 17:10

Berdych na Nadala nestačil, dál jde i Djokovič

Autor: spo, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenista Tomáš Berdych si nezahraje semifinále Turnaje mistrů. Český hráč dnes prohrál v posledním utkání skupiny A se světovou jedničkou Rafaelem Nadalem ze Španělska 6:7, 1:6 a nepostoupil. Posledním semifinalistou se stal po hladké výhře 6:2 a 6:3 nad Američanem Andym Roddickem Srb Novak Djokovič.



Nadal postoupil z prvního místa a v sobotním semifinále ho čeká domácí Andy Murray. Švýcar Roger Federer si na jméno soupeře počká do večera, přičemž Djokovičovi stačí k účasti mezi elitní čtyřkou získat s Roddickem set.

Nadal postoupil z prvního místa a v sobotním semifinále ho čeká domácí Andy Murray. Švýcar Roger Federer se utká s Djokovičem.

Pro Berdycha skončil Turnaj mistrů stejně jako před osmi lety pro předchozího kvalifikovaného Čecha Jiřího Nováka. Oba jednou vyhráli, dvakrát prohráli a brány semifinále neotevřeli.

"Pokaždé, když člověk hraje se světovou jedničkou, tak je to skvělá zkušenost. Musím se poučit z chyb, které jsem udělal, jenom tak můžu být v budoucnu lepší," řekl Berdych po utkání. "Účast na Turnaji mistrů byla jedním z mých letošních cílů, tak jsem nadšený, že jsem to dokázal," řekl šestý hráč světa.

Ze šatny vycházel Berdych uvolněný na předzápasové interview. Moderátor se českého hráče ptal, co na Nadala, s kterým prohrál 17 setů v sedmi zápasech v řadě, tentokrát vymyslí. "Budu se snažit se hrát svoji hru, být agresivní a soustředěný od prvního míče," řekl Berdych s tím, že se na výzvu jménem Nadal těší.

Rafael Nadal v duelu proti Tomáši BerdychoviFoto Reuters

Španěl krátce poté uvedl, že byl nadšen svým výkonem z utkání s Djokovičem. "Berdycha je ale těžké zastavit, musím hrát výborně," řekla světová jednička.

Berdych držel slovo a snažil se Nadala co nejvíc tlačit a hned ve druhé hře měl po výborných returnech a výměnách dva brejkboly. Zaskočení diváci nevěděli, zda mají tleskat, ale Nadal jim pomohl a ztrátu servisu odvrátil vítězným míčem a esem. Španěl se pak výrazně zlepšil a i Berdych odvracel dva brejkboly. A rovněž uspěl.

Český hráč se nemohl trefit do prvního servisu, aby si pomohl. Během první sady měl úspěšnost prvního podání pouhých 36 procent. "Berdych odvádí skvělou práci, ale musí zlepšit servis, aby si ulehčil," komentoval zápas bývalý britský tenista Tim Henman pro BBC.

Vzrušení nastalo za stavu 5:6. Nadal přerušil výměnu, protože si myslel, že Berdych zahrál do autu a zvedl ruku jako by žádal o Jestřábí oko, ale míč odehrál.


"Nechtěl jsem challenge. Zvedl jsem ruku, možná trochu zastavil, protože míč byl velmi těsný, ale odehrál jsem, protože nemůžu přestat hrát, to je risk," popsal situaci Nadal.

Hlavní rozhodčí ukázal aut, ale s tím nesouhlasil Berdych a požádal o "challenge" a měl pravdu - míč se otřel o čáru, a proto vedl při podání Španěla 30:15.

Naštvaný Nadal se pak chvilku hádal s rozhodčím, protože chtěl, aby se výměna opakovala."To jen ukazuje, jak mají rozhodčí z Nadala trochu strach a nechali ho dohadovat se příliš dlouho. To nebyla chyba Nadala, ale rozhodčího, který mu měl ukázat, že si nemůže dělat, co chce. Byl to běžný challenge a mělo se hrát dál," řekl Berdych.

V utkání si Nadal game podržel a posunul set do tie-breaku, kterému dominoval 7:3 i proto, že Berdych chyboval a nedokázal ho zatlačit. Důležitý první set, který zápas rozhodl, držel obecenstvo v napětí hodinu a deset minut.

Berdych musel druhý set vyhrát, aby udržel naději na postup do semifinále. Vynikající Nadal mu ale nedal šanci. Berdych jen stěží ukončoval výměny, jelikož letošní vítěz tří grandslamových turnajů Nadal skoro každý míč doběhl.

Podání ztratil Berdych ve druhé sadě dvakrát. Poprvé po osmiminutovém gamu ve čtvrté hře a poté rovněž v šesté. Pětadvacetiletý Čech nadchl skvělými míči, trápil Nadala výpady k síti, ale na obrat to nestačilo. Druhý set ztratil 1:6.

Ve večerním utkání sice stačil Djokovičovi k postupu set, ale svého soupeře nešetřil a Roddicka dokonce předčil i v počtu es. Američan sice zahájil prestižní turnaj ziskem prvního setu proti světové jedničce Nadalovi, poté však jeho výkony klesaly a odjede z Londýna bez vítězství.

Tenisový Turnaj mistrů v Londýně (tvrdý povrch, dotace 5,070.000 dolarů):


Dvouhra - skupina A:
Nadal (1-Šp.) - Berdych (6-ČR) 7:6 (7:3), 6:1.
Djokovič (3-Srb.) - Roddick (8-USA) 6:2, 6:3.

Konečná tabulka:

1. Nadal 3 3 0 6:1 3
2. Djokovič 3 2 1 4:2 2
3. Berdych 3 1 2 2:4 1
4. Roddick 3 0 3 1:6 0

Čtyřhra - skupina B:

Kubot, Marach (5-Pol./Rak.) - Nestor, Zimonjič (2-Kan./Srb.) 6:0, 1:6, 10:6, Bhúpathí, Mirnyj (3-Indie/Běl.) - Moodie, Norman (7-JAR/Belg.) 6:4, 6:4.

Konečná tabulka:

1. Nestor, Zimonjič 3 2 1 5:2 2
2. Bhúpathí, Mirnyj 3 2 1 4:2 2
3. Moodie, Norman 3 1 2 2:4 1
4. Kubot, Marach 3 1 2 2:5 1

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud