Jiří Punčochář
7. prosince 2009 • 11:25

Na Sáblíkovou útočí její dvojnice

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tak to je novinka! Martina Sáblíková, rychlobruslařská mistryně světa, má v nové sezoně nejvážnější soupeřku za poslední dva roky. Stephanie Beckertová ji prohání zrovna v době, kdy Sáblíková sbírá síly na životní cíl, olympiádu ve Vancouveru. A pozor, mladá Němka, která českou raketu už dvakrát porazila, jezdí navíc navlas stejně.



Vypadá to, že olympijská sezona bude pro Sáblíkovou těžká se vším všudy. Zatímco poslední dvě sezony bylo o jejím prvenství v SP touto dobou skoro jasno, letos se jí drží zbrusu nový konkurent.

Jedenadvacetiletá Beckertová porazila Sáblíkovou taky v posledním závodě v kanadském Calgary ve finiši o tři setiny a stáhla průběžné vedení české obhájkyně na pouhých deset bodů.

„Není to moc. Na jednu stranu to je znervóznění, protože ona si zlepšuje osobáky závod od závodu a bude hodně nebezpečná. Člověk se s tím musí poprat,“ řekla v telefonickém rozhovoru Sáblíková, která má na druhou stranu o motivaci postaráno každý víkend.

„Je dobře, že to není tak jednoznačné. Vím, že olympiáda bude ještě složitější. Ve Vancouveru bude dalších pět šest lidí na medaili.“

Martina Sáblíková se svou nejnebezpečnější soupeřkou Stephanie Beckertovou (vlevo). Martina Sáblíková se svou nejnebezpečnější soupeřkou Stephanie Beckertovou (vlevo).Foto ČTK

Zatímco v minulých rocích Sáblíková stávala během sezony na stupních vítězů pravidelně a soupeřky se kolem ní střídaly, letošní sezona se na dlouhých tratích smrskla na souboj Sáblíkové s Beckertovou.

Bilance je zatím 2:2, další díl předolympijské bitvy se koná o víkendu v Salt Lake City. A dá se čekat stejný scénář jako dosud. Tamní ovál má podobné parametry jako ten v Calgary, pouze je položen o 300 metrů výš, takže se dají čekat ještě rychlejší časy.

Což by ale u Beckertové dost možná přišlo i jinde. Tahle nová německá hvězda se zlepšuje týden po týdnu, v každém závodě zajíždí osobní rekord.

V Calgary zajela trojku poprvé pod čtyři minuty, za maximem Sáblíkové už je jen o vteřinu.

Znají se dobře, potkávaly se už na juniorských šampionátech. Zatímco o rok starší Sáblíková šla nahoru rychleji, Beckertová jako kdyby si nechala všechno na olympijský rok. V době, kdy se s distancem za doping smiřuje tamní hvězda Pechsteinová, je ona největší nadějí rychlobruslařské velmoci.

Stephanie Beckertová postraší na olympiádě Sáblíkovou. Stephanie Beckertová postraší na olympiádě Sáblíkovou.Foto ČTK

Je logické, že nejlepší bruslařku světa pronásleduje právě ona, závodnice z německého Erfurtu, kam Sáblíková jezdí dlouhá léta trénovat. Beckertová má sice trochu odlišný styl jízdy, ale stejnou strategii a schopnost útočit na konci.

Je houževnatá, drží tempo, nenechá se zbláznit. Přesně tak ohromovala zpočátku Sáblíková. Zrychlila v době, kdy to už nikdo nečekal.

A podobně nyní získává ostruhy její následovnice.

„Celý závod jede za někým a pak se pokouší ho dohnat. Jede takticky,“ uznává Sáblíková. Ta respektuje kvality a výbušnost soupeřky.

„Poslední kolo dokáže zrychlit tak, že velkou zatáčku jede skoro stejně rychle jako druhý závodník malou. Musím říct, že v tomhle má oproti mně hodně navrch. Já se musím snažit mít během závodu takový náskok, aby mě už nechytila.“

Martina Sáblíková vs. Stephanie Beckertová
22 let Věk 21 let
1. místo Umístění v SP 2. místo
360 Počet bodů v SP 350
3:55,83 Os. rekordy 3000m
3:56,80
6:45,61 Os. rekordy 5000m 6:52,79
3x 1. místo Nej. úspěch v SP 4. místo (2008/09)

Martina Sáblíková
Martina Sáblíková

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud