Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bony perlil v češtině: Když ve Spartě nejste první, jste v pr....

Autor: ČTK, bk

Nejlepší střelec nizozemské ligy nezapomíná na to, kde začal s velkým fotbalem. Bony Wilfried má Spartu stále v srdci, zůstává v kontaktu s některými bývalými spoluhráči. Dokonce stále zvládá česká slovíčka. "Jo jo, pořád mluvím, na tréninku s Tomášem Kalasem," usmívá se hvězda Arnhemu.

Jako jeden z mála cizinců, kteří kopali v české lize, se naučil pro cizince velmi složitý jazyk. Bony Wilfried zvládá češtinu i po dvou a půl letech, které zatím strávil v dresu nizozemského Arnhemu.

"Voláme si s klukama, co jsem hrál ve Spartě, jako s Jurajem Kuckou, Kamilem Vackem, Igorem Žofčákem, Jirkou Kladrubským nebo Vaškem Kadlecem. Tak si češtinu procvičuji," říká v rozhovoru s ČTK a Radiožurnálem.

Povídání v tréninkovém centru Arnhemu zpestřil poměrně zajímavými výroky. "Z vlastní zkušenosti vím, jaký je ve Spartě tlak. Ve Spartě když nejste první, tak jste v pr...," směje se bombarďák nizozemské ligy při vzpomínání na sparťanské angažmá.  

"Působení tam mi hodně dalo. Ve Spartě je jedno, jestli se hraje dobře, nebo špatně, hlavní je vždy vyhrát. A to mi zůstalo do dneška. I když to nejde a hraje se špatně, tak chci stejně vyhrát a nevzdávám se. To mě naučila právě Sparta," dodal už s vážnější tváří.

Radek Dosoudil opouští hřiště s bolestivou grimasou na nosítkách, Leonard Kweuke jako vyloučený hráčFoto Michal Beránek (Sport)

Bony se zastal Leonarda Kweukeho, se kterým ho z bývalých spoluhráčů ze Sparty pojí asi nejpevnější vztah. "Jsme hodně v kontaktu," připouští 24 letý útočník a zastavil se u červené karty, kterou dostal Kweuke v pohárovém utkání s Mladou Boleslaví.

"Určitě soupeře zranit nechtěl. Já také občas jdu hodně tvrdě do souboje. A fotbal je takový, že se tohle občas stane. Je škoda, že Leo dostal tak tvrdý trest, to je na pytel. Věřím ale, že si udrží formu a až bude moci znovu hrát, tak zase bude dávat góly," uvedl Bony.

Někdejší miláček letenských tribun nepochybuje o tom, že Sparta nakonec předežene Plzeň a po dvouleté přestávce oslaví mistrovský titul.

"Teď vyhráli 4:0 nad Mladou Boleslaví. To je dobře. Sparta musí dávat hodně gólů, aby mohla myslet na titul. Plzeň bude mít těžké udržet ten dvoubodový náskok. Liberec i Olomouc jsou těžcí protivníci. Doufám, že Plzeň ztratí. Pro Spartu by to mohlo vyjít," věří.

Exsparťanský útočník Bony Wilfried střílí v nizozemské lize gól za gólem a patří k elitním kanonýrům nizozemské soutěže
Exsparťanský útočník Bony Wilfried střílí v nizozemské lize gól za gólem a patří k elitním kanonýrům nizozemské soutěže