Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Skikrosař Tomáš Kraus zbrojí na olympiádu v Soči: Jezdím i na zahradě!

Autor: jík

Skikrosová trať je pořádně nakropená, až se jíl lepí na přezkáče. Ještě máznout lyže. Tomáš Kraus (39) sáhne po plechovce pasty na parkety. „Přešli jsme na ní ze šampónu,“ směje se. I takhle vypadá jeho příprava na olympiádu v Soči.

Hry začnou už za 74 dní. V kariéře »Fíka« půjde o druhé. A také poslední. V březnu mu bude 40 let. I proto s týmem zainventoval a postavil si na louce za barákem start a část dráhy. Je znát, že mu na téhle sezoně záleží. Takže lyžuje i na trávě a v bahně.

„Nejhorší je to bahno, všude je jíl, který se lepí a nejde sundat. Hnus,“ naoko si postěžuje skikrosařova tréninková parťačka a česká reprezentantka Nikol Kučerová (24).

Kraus ukazuje svou domácí startovací rampu
Video se připravuje ...

Vydrápe se na kopec, aby odstartovala Krause. „Skier is ready?“ ptá se, zda je připraven. Po 5 vteřinách křikne: „Attention!“ A do 5 vteřin uvolní bránu. Tomáš vyrazí jako splašený po umělce, skočí a už aby brzdil. Nic dlouhého, ale...

„Je to další část do mozaiky sportovního výkonu. Nekazí to styl, a nemusím si po příchodu na sníh budovat návyk na start. Trénink za barákem, kdykoliv mám volnou chvíli, je mnohem důležitější než týden na ledovci,“ myslí si Tomáš Kraus. „Máme tady v Děčíně pěkný tréninkový středisko, co?“ směje se.

Kraus si doma v Děčíně postavil startovní rampu a krátkou dráhu. Snad to na olympiádě zúročí!
Kraus si doma v Děčíně postavil startovní rampu a krátkou dráhu. Snad to na olympiádě zúročí!

Jak stavěli rampu?

Postavit startovací rampu, prý nebylo nic složitého. To proces zrodu byl těžký. „Dva roky jsme s trenérem Vláďou Augustou a servismanem Jardou Lučanem o tom spekulovali,“ práskne Kraus. „Zjistili jsme, že to není nic složitého. Jarda má zkušenosti se stavbou tratí pro bikery. Tak jsme to během víkendu spíchli. Jen bagrista nevěřil, co to vlastně dělá,“ dodává dvojnásobný mistr světa ve skikrosu. Na vrchol pak usadili bránu, která stojí nějakých 200 000 korun. Ale vyplatí se, starty jsou hodně důležité.