Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Dívka olympiády Alyson Dudek: Miluje vaření a nenávidí šikanu

Autor: yt

V devatenácti letech vybojovala na zimních olympijských hrách ve Vancouveru bronz a hned si vytyčila další cíl – získat medaili na olympiádě v Soči. Odjakživa mířila vysoko a jejím mottem je: nikdy si neoddychnout, mít pořád sny a uskutečňovat je.

Třiadvacetiletá americká rychlobruslařka se slovanským příjmením, které dává tušit původ jejích předků, se narodila a vyrůstala poblíž proslulého bruslařského střediska Pettit National Ice Center v Milwaukee ve státě Wisconsin s jediným krytým oválem na 400 metrů na světě. Tady začínaly s bruslením takové veličiny sportu jako Eric Heiden, Dan Jansen nebo Casey Fitzrandolph, jenž se stal pro začínající bruslařku vzorem. Když se ti dva spolu poprvé potkali, nechala si od něj podepsat jeho fotografii. Držitel zlaté olympijské medaile ze Salt Lake City na ni napsal: „Věř si, a dosáhneš toho.“

Na led ji její rodiče poprvé přivedli, když jí bylo sedm let, a od té doby ji doma už moc neviděli, Alison bruslení propadla a většinu svého času podřídila sportu. Jako by se s bruslemi rovnou narodila, tvrdí její matka Mary. V sedmnácti letech si sbalila své věci a ještě jako studentka střední školy se přestěhovala do Salt Lake City, aby zde trénovala po boku jedněch z nejlepších bruslařů na světě. Rok nato již figurovala na čelních příčkách žebříčku nejlepších amerických rychlobruslařek na krátké tratě a stala se držitelkou juniorského rekordu. Od té doby závodí na světových šampionátech a reprezentuje Spojené státy po celém světě. Jejím dosud největším úspěchem byl zisk bronzové medaile ze štafety na 3 000 metrů, kterou se svým týmem vybojovala na olympiádě ve Vancouveru v roce 2010. „Každý závod mě něčemu naučí a to si nesu do toho dalšího. Díky tomu dosahuji lepších výsledků,“ vysvětluje Alyson svoji strategii.

Co dělá, když nebruslí

Jak sama přiznává, bruslení se věnuje šest a půl dnů v týdnu, osm hodin denně. „Je to práce na plný úvazek,“ říká. Přesto si najde čas i na další aktivity. Těžko uvěřit, ale tahle štíhlá brunetka o sobě tvrdí, že je velký jedlík, že si ráda zajde na dobré jídlo do své oblíbené restaurace a že se klidně přejí všeho, co je „čerstvé, zdravé, lokální a bohaté na živiny“. Miluje vaření, a tak kdykoli má čas, postaví se k plotně a kuchtí to, co se naučila od mámy nebo vyčetla z kuchařských knih, jimiž ji rodina zásobuje. Svou úžasnou figuru si udržuje nejen bruslením, ale též cyklistikou, jógou, během a zvedáním činek.

Ačkoliv se může zdát, že tahle hvězda bruslařského nebe má jen oči upřené na led a sní jen o stupních vítězů, ve skutečnosti se zajímá i o svět okolo sebe, a jednou z věcí, která ji už nějakou dobu trápí, je epidemie šikany, která se mezi mladými Američany rozšířila. Proto před dvěma roky spustila vlastní charitativní projekt namířený proti tomuto neblahému společenskému jevu. „U studentů, kteří se stali obětí šikany, je pětkrát větší pravděpodobnost, že ztratí zájem o sport a jiné zdravé aktivity,“ vysvětlila, proč zahájila proti šikaně tažení. „Nejsem jen sportovec, ale lidská bytost, a proto jsem se rozhodla udělat něco proto, aby byl tenhle svět lepším.“

Alyson Dudek

Výška: 1,68 m

Váha: 58 kg

Oči: hnědé

Vlasy: kaštanové

Stav: svobodná

Věk: 23 let

Přítel: rychlobruslař Travis Jayner (31 let)

Američanka Alyson je třiadvacetiletou americkou reprezentantkou
Američanka Alyson je třiadvacetiletou americkou reprezentantkou