Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Špína a vydírání! Lyžařská hvězda válčí na Slovensku se svazem

Autor: iSport.cz

Tohle je válka. Vede se na Slovensku a po mailu. A hvězdy sjezdového lyžování Veronika Velez-Zuzulová a Petra Vlhová kvůli ní nejspíš přijdou o nejbližší závody Světového poháru (naposledy dojela Zuzulová ve čtvrtečním slalomu v rakouském Semmeringu druhá). Za všechno může jejich spor se Slovenskou lyžařskou asociací (SLA) ohledně nepodepsání statutu reprezentanta. Obě strany po sobě v médiích pálí argumenty, proč je pravda na jejich straně. Otec Zuzulové pak označil počínání SLA za vydírání.

Jak to celé začalo? „Statut reprezentanta je nejzákladnějším dokumentem, který musí podepsat každý reprezentant SLA a který je postavený na základních pravidlech Mezinárodní lyžařské federace (FIS), jež jsou požadovány po jednotlivcích i národních svazech. Ve věci podepsání Statutu neexistuje výjimka. Nepodepsání se pod pravidla FIS znamená, že je sportovec nejen nebere na vědomí, ale také to, že ani asociace není tím pádem schopná plnit své povinnosti vůči FIS,“ stojí v emailu od SLA, který zveřejnila Veronika Velez-Zuzulová na Facebooku.

Podstatná je hlavně část týkající se možných sankcí plynoucích z nepodepsání dokumentu. „Povede k nepřihlášení tohoto reprezentanta na soutěže FIS a jeho odhlášení ze všech akcí FIS, na které je momentálně předběžně přihlášený. A to až do chvíle, kdy nebude podepsaný Statut reprezentanta tímto sportovcem, včetně příloh tohoto dokumentu,“ hrozí slovenská asociace.

Otec Veroniky Velez-Zuzulové a zároveň její dlouholetý trenér Timotej Zuzula se k celé věci rovněž vyjádřil prostřednictvím emailu. „Ten Statut je pro Veroniku a ostatní lyžaře nevýhodný a nechceme ho podepsat. SLA se žádným způsobem nepodílí na zabezpečení přípravy Veroniky a ani jí nepřispívá na cestovní náklady spojené s účastí na závodech Světového poháru. Je třeba si uvědomit, že na závody nejezdí sama, ale s realizačním týmem a tyhle náklady hradí lyžařský klub SKI ZU, kterého je Veronika členkou,“ napsal otec lyžařky.

Ten zároveň zdůrazňuje, že přípravu na sezonu má zabezpečenou i díky středisku ministerstva obrany Dukla Banská Bystrica a díky dlouholetým partnerům, kteří jeho dceru podporují. „V minulé sezoně náš úsek předložil Statut reprezentanta Předsednictvu SLA a ten byl schválený. V současnosti je ale Předsednictvo SLA v jiném složení. Úsek alpských disciplín tam má jen jednoho zástupce, i když členů z našeho úseku je více než šedesát procent všech členů SLA.“

Je to pro hodně silné žaludky, tvrdí lyžařka

Podle Zuzuly Statut z minulé sezony obsahoval práva a povinnosti reprezentanta a jeho znění podporovalo sportovce. Současný dokument je podle něj odlišný. „Obsahuje ustanovení, podle kterých nebude SLA podporovat sportovce, ani mu nevydá licenci Mezinárodní lyžařské federace pro účast na závodech FIS, ale i národních závodech, pokud dá souhlas, nebo dal souhlas, aby jeho jméno, titul nebo individuální podobizna byly použity pro reklamu kromě případů, kdy je SLA účastníkem smlouvy ohledně sponzorství výstroje sportovce, nebo reklamy asociace,“ uvádí Zuzula, proč je pro něho reprezentační smlouva nepřijatelná.

Otec známé lyžařky přidává i další argumenty, když vyzdvihuje především časové hledisko. „Je třeba si uvědomit, že my jednáme se sponzory ohledně zabezpečení další sezony pro Veroniku už od ledna. Tedy v lednu 2017 už řešíme zabezpečení sezony 2017/2018. SLA však poslala Statut reprezentanta na sezonu 2016/2017 v době, kdy je sportovec už po přípravě, už soutěží a tuto sezonu má už od května nasmlouvanou. Do těchto smluvních vztahů chce nyní vstoupit SLA, i když na přípravu reprezentanta nic nedala,“ napsal Zuzula.

Ve Statutu je uvedeno, že pokud má sportovec uzavřenou smlouvu se sponzorem a dává mu v rámci spolupráce k dispozici svou tvář, tak takového sportovce nebude podporovat. „Tahle část věty by nám až tak nevadila. Protože ani teď nás nepodporují finančně, ale vadí mi druhá část o tom, že podle této úpravy nevydají takovému sportovci licenci FIS, která mu zabezpečí účast na závodech Světového poháru,“ vysvětlil Zuzula.

Podle něj je hlavně ponižující, jak byl Statut závodníkům předložen. „Celý rok se o nás nikdo nezajímá. Svaz těží z výsledků našich sportovců, které uvádí do žádostí o peníze od státu, a potom nám den před Vánocemi pošlou mail, z kterého plyne, že pokud Statut Veronika nepodepíše, tak ji nepřihlásí na závody? Na závody Světového poháru? Vždyť je to významná sportovní akce a ona reprezentuje Slovensko. To je komunikace se závodníkem, který dosahuje světových výsledků? To jako stát dopustí? SLA dostala v roce 2016 z ministerstva školství 700 000 eur. My z těch peněz nechceme nic! Ať jsou využity na podporu mladých talentů! My chceme jedinou věc, aby nás nevydírali a přihlašovali na závody. Čím víc prostředků bude mít svaz, tím více talentů by měl podpořit a vychovat novou generaci Zuzulové, Vlhové nebo Žampy,“ uvádí Zuzula.

Slovenské závodnici Velez-Zuzulové momentálně patří druhá pozice v hodnocení slalomu Světového poháru, když dosud skončila čtvrtá v Levi a druhé místo brala v Killingtonu, Sestriere a naposledy v Semmeringu. Teď ale Zuzula neví, zda se jeho dcera objeví na startu dalších závodů.

Sama Veronika Velez-Zuzulová zaregovala na předvánoční mail od SLA následovně. „Každý se mě ptá, kdy porazím Mikaelu Shiffrinovou, ale já mám proti sobě o hodně většího soupeře už několik let. Kdy se konečně všechna špína dá do pořádku, a budu se moct věnovat jen sportu? Ještě že ten sport opravdu miluji, protože tohle všechno je jen pro hodně silné žaludky.“

Slovenská lyžařka Veronika Velez-Zuzulová je ve válce se Slovenskou lyžařskou asociací. Je možné, že kvůli tomu nebude startovat na dalších závodech Světového poháru.
Slovenská lyžařka Veronika Velez-Zuzulová je ve válce se Slovenskou lyžařskou asociací. Je možné, že kvůli tomu nebude startovat na dalších závodech Světového poháru.