Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Drsná kráska Vonnová: Když spadne, může ochrnout! Ale má plán

Autor: Ivana Jakoubková

Mockrát byla na dně, mockrát se zvedla a dokázala znovu vítězit. Ale tenhle návrat Lindsey Vonnová na závodní sjezdovky byl ze všech nejtěžší. Majitelka čtyř velkých křišťálových glóbů prozradila, jak po operaci zlomené paže nemohla ani pohnout prsty, jak neudržela v ruce sklenici s vodou a jaký problém byl jen najíst se lžičkou. A přesto už devět týdnů po zranění hodlá bojovat o další triumf ve Světovém poháru. I když má v záloze „záchranný plán“ pro případ dalšího zranění.

O víkendu se Lindsey Vonnová (32) hodlala postavit v rakouském středisku Altenmarkt-Zauchensee na start sjezdu, ten se ale kvůli hustému sněžené nekonal. „Nepřijela jsem, abych skončila desátá. Mým cílem je ten sjezd vyhrát,“ prohlásila sebevědomě. Ne nadarmo je nejúspěšnější sjezdařkou všech dob. Její odhodlání může zmařit jedině počasí.  

Před pár dny ovšem zveřejnila video, z něhož i otrlé fanoušky mrazí. Znázorňuje její cestu od listopadové operace zlomené ruky k návratu. Jak nemohla ani pohnout prsty, jak neudržela v ruce ani sklenici s vodou, natož pak lehkou činku. I jak tvrdě pracovala na tom, aby se mohla vrátit.

K nové knize přidala Lindsey Vonnová velmi odvážný snímek jen s hůlkami
K nové knize přidala Lindsey Vonnová velmi odvážný snímek jen s hůlkami

„Je to hodně osobní. Kromě zlomeniny paže jsem měla vážně poškozené i nervy v ruce. Uvažovala jsem, zda to udělám, ale nakonec jsem se rozhodla vás o tom informovat. Možná to pomůže někomu, kdo má podobné zranění,“ napsala Vonnová fanouškům na své facebookové stránce.

Popisuje tam, jak se probudila po operaci a ruka jí nefungovala. Jak trvalo kolem tří stovek hodin, než se pomalu obnovily všechny motorické funkce. „Pořád mám problémy nasadit si rukavice nebo si učesat vlasy, ale většinu běžných věcí už zvládám,“ svěřila se. Jen plánovanou autogramiádu v Rakousku musela zrušit. „Nevydržela bych se delší dobu podepisovat,“ omluvila se.

Na tiskové konferenci v Salcburku, které se zúčastnila i se svou fenkou Lucy, mluvila Vonnová i o „záchranném“ plánu, pro případ, že by si nedávno operovanou ruku znovu poranila. „Podruhé by to šlo operovat jen velmi těžko, jde o nervy. Nesmím prostě spadnout. Ale kdyby se to stalo, musí být všechno pečlivě připravené, abych se rychle dostala vrtulníkem do nemocnice. Musím být opatrná,“ napsala.

Od loňského února kvůli zranění nezávodila. Desátého listopadu, když už se chystala na návrat, upadla v Copper Mountain v Coloradu, ve Vailu jí pak zpevnili kost kovovou destičkou. Čtvrtého ledna stála znovu na lyžích. Po celou dobu rehabilitace jí pomáhalo, že je čerstvě zamilovaná do Kenana Smithe, asistenta kouče týmu amerického fotbalu Los Angeles Rams. „Všechno je pak mnohem jednodušší,“ přiznala Lindsey. První dny po operaci byly však víc než krušné. „Přepadaly mě myšlenky, že už tou rukou nikdy nebudu moci hýbat,“ přiznala.

Kromě levé paže není na jejím těle místečko, které by už nebylo minimálně jednou zraněné. Pro start v Altenmarktu-Zauchensee se rozhodla, přestože ví, že nový problém s rukou by si vyžádal až půl roku léčení. „Riziko tady je, ale to je to, co mě baví. Miluju lyžování, hory a rychlost. Potřebuji je jako vzduch k dýchání. V hlavě jsem fit a připravená,“ řekla.

Přestože do rozjetého vláčku Světového poháru naskakuje se zpožděním, má pro tuto zimu velké plány. A nejde jen o mistrovství světa ve Svatém Mořici. Pomýšlí i na malé glóby v rychlostních disciplínách. „Zmeškala jsem pár závodů, ale vyhrát celkově sjezd nebo super-G je pořád možné,“ tvrdí vítězka 76 závodů Světového poháru, která má v hlavě také absolutní rekord 86 triumfů legendárního slalomáře Ingemara Stenmarka. „Nic není nemožné. Když spadneš, vstaň,“ vzkazuje.