Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Šachistka proti islámu. Nechci být druhořadé stvoření, vysvětlila, proč vynechá MS

Autor: Pavel Fukar

Loni dvakrát triumfovala na šachovém mistrovství světa, letos ale o medaile přijde. Anna Muzyčuk (27) totiž nemůže překousnout, že turnaj hostí Saúdská Arábie.

Zásadní problém představuje pro ukrajinskou šampionku jehož nařízení podle ní pošlapávají ženská práva. „Nechci hrát podle něčích pravidel, nechci dle ně nosit abáju (muslimský oděv zakrývající celé ženské z tělo), nechci být při vycházkách doprovázena, zkrátka nechci se cítit jako druhořadé stvoření,“ vysvětlila, proč se dobrovolně vzdala možnosti obhájit dvě zlaté medaile z rapid (bleskového) šachu.

S odhodlanou bojovnicí nehnulo ani 42 milionů korun, které si účastníci probíhající akce v Rijádu rozdělí. „Budu se držet svých principů a vynechám událost, kde bych si vydělala víc než na tuctu dalších turnajů dohromady,“ trvá na svém.

Ještě v únoru přitom Muzyčuk neměla problém zúčastnit se turnaje v Íránu, kde je stejně jako v Arábii islám přítomný na každém rohu. Své partie tehdy dokonce odehrála s hidžábem na hlavě.

Jenže s tímhle rezignovaným postojem je teď konec. „Vždycky tu budou lidé, kteří mě budou podporovat, a jiní, kteří mě odsoudí. Ale já jsem učinila rozhodnutí a za tím si stojím,“ říká nyní.

Prozatím nachází spíše pochopení. Příspěvek, v němž na Facebooku vysvětluje svůj postoj, už stihl nasbírat přes 150 000 lajků. K bojkotu mistrovství světa navíc přesvědčila i sestru Marii, která bude partie rovněž sledovat jen v televizi.

 

Ještě na začátku tohoto roku hrála Anna Muzyčuk na turnaji v Íránu s hidžábem na hlavě
Ještě na začátku tohoto roku hrála Anna Muzyčuk na turnaji v Íránu s hidžábem na hlavě