9. června 2017 • 15:45

Saúdové vysvětlili ignorování minuty ticha: Nepatří to do naší kultury

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mělo jít o uctění památky obětí teroristů, místo toho je na světě mezinárodní ostuda. Fotbalisté Saudské Arábie se před zápasem s Austrálií odmítli připojit k minutě ticha za oběti nedávného londýnského útoku a schytávali to ze všech stran. Jak stojí v jejich oficiálním prohlášení, své soupeře dokonce o neortodoxním přístupu k tradici informovali předem.



Zatímco australští fotbalisté drželi před zápasem asijské části kvalifikace MS (3:2) plánovanou minutu ticha, jejich soupeři ze Saudské Arábie zaujali svá místa, někteří z nich se i protahovali. Jejich chování odsoudili fanoušci a dokonce i členové australského parlamentu, jak se ale zdá, vše bylo plánováno dopředu.

Australská fotbalová federace ve svém prohlášení vysvětluje, že Saudové souhlasili s tím, že minuta ticha bude před výkopem držena, nechtěli se jí ale zúčastnit, protože to odporuje jejich kultuře. "Rozhodli se, že budou respektovat náš zvyk, ale přesunou se na svou polovinu hřiště, kde se rozestaví na svá místa," informovali Australané, co jim bylo sděleno.

"Hráči rozhodně nechtěli vyjádřit neúctu k památce obětí nebo rozčílit jejich rodiny," omlouvají se ve svém prohlášení Saúdové. Všechny ohně to ale rozhodně neuhasilo. "Tohle není otázka kultury, jde o nedostatek úcty. Je to ostuda," řekl poslanec australského parlamentu Anthony Albanese pro místní televizi.

Mezinárodní fotbalová asociace FIFA vyloučila, že by reprezentanty Saudské Arábie měla potrestat. I po přezkoumání incidentu prý není důvod pro jakékoli postihy.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud