Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zruinovaný gólman Čechmánek u soudu: Kvůli správci jsem nemohl dluhy splácet!

Autor: ps, ČTK

Přestože hokejem vydělal zhruba čtvrt miliardy korun, stačily čtyři roky a všechno prošustroval! Hokejový gólman Roman Čechmánek (46) chytil do dluhové pasti a dnes se zpovídal u Zlínského krajského soudu. Prý byl vydán napospas konkurznímu správci.

Podvodu se měl olympijský vítěz z Nagana dopustit mezi lety 2011 až 2014 ve Zlíně a Holešově. Podle slov státního zástupce Petra Matouška uzavíral Čechmánek smlouvy a dohody se záměrem získat majetkový prospěch, přestože jeho tíživá finanční situace mu nedovolovala je plnit. Přesto prý odebíral na základě smluv služby, stavební materiál a bytové či restaurační vybavení. Ani podmínky těchto smluv údajně nebyl schopen plnit.

Slavný gólman, jenž prošel týmy Zlína, Jihlavy, Vsetína, Philadelphie, Los Angeles, Karlových Varů, Hamburku, Linköpingu a Třince, má na situaci svůj pohled: „Způsob vedení insolvence považuji za naprosto neprofesionální a tam vidím ten majetek, jak utíká mezi prsty a mizí někde pryč,“ řekl bývalý hokejista, který se postavil do branky národního týmu hned na sedmi světových šampionátech.

U zlínského krajského soudu se Čechmánek hájí.
U zlínského krajského soudu se Čechmánek hájí.

Pokud by se prý v konkurzu prodával majetek za tržní ceny, věřitelé by všechny své pohledávky dostali. Jenže systém je jiný, přísný. A tak má Čechmánek na krku pořádný průšvih a možná i vězení. Hrozí mu až deset let za mřížemi!

U soudu byl také nařčen, že s klienty nekomunikoval. I tomu se ale bránil. „Není pravdou, že jsem se věřitelům vyhýbal. Většině z nich jsem dluh uznal, protože jsem nikoho nechtěl podvést. Úsilí o zaplacení dluhů ze stavebnictví jsem vyvinul poměrně velké. Kdybych chtěl někoho podvést, mohl jsem od začátku podnikat jako právnická osoba. Já šel do podnikání jako fyzická osoba a ručil jsem svým majetkem,“ řekl v jednací místnosti.

Způsobená škoda přesahuje podle spisu 15 milionů korun, mezi poškozenými figuruje 28 fyzických a právnických osob. Obžaloba souvisí s jeho neúspěšným podnikáním. Půjčoval si peníze od známých, měl úvěry u bank. Jeho dluh dosáhl podle odhadů zhruba 100 milionů korun. Od roku 2013 je v insolvenci, o rok později vyhlásil soud konkurz na svůj majetek.