Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zdrcený Čechmánek čelí hrozbě 10 let vězení: Oslavy Nagana? Psychicky jsem vedle!

Autor:

Měl hrdě stát se sklenkou šampaňského v ruce v pražské Síni slávy českého hokeje. Místo toho se ve Zlíně krčil před taláry. Obžalovaný z podvodu a s hrozbou až deseti let basy nad hlavou.

U Vltavy se včera sešli na velkolepé oslavě nesmrtelní olympijští vítězové z Nagana 1998 (Více čtěte ZDE>>>). Jeden z nich, brankář Roman Čechmánek (46), měl na břehu říčky Dřevnice úplně jiné starosti.

Vaz gólmana, jenž za kariéru vydělal cirka čtvrt miliardy, zlomilo zkrachovalé podnikání. Jeho dluhy ve výši 15 milionů korun měly vzniknout v letech 2011 – 2014 při budování pivovaru ve Zlíně a bytů v Holešově. Prý si nekale půjčoval dál, když už byl trop.

V roli údajně napálených věřitelů se přihlásilo 28 fyzických a právnických osob. „Se záměrem, aby získal prospěch, uzavíral smlouvy sám nebo prostřednictvím jiných osob, přestože věděl, že nebude moci zaplatit,“ pronesl žalobce Petr Matoušek. „Na upomínky reagoval výmluvami nebo vůbec, později se pro poškozené stal nekontaktním,“ připojil Matoušek.

Roman Čechmánek u soudu. Za údajné podvody mu hrozí až 10 let vězení.
Roman Čechmánek u soudu. Za údajné podvody mu hrozí až 10 let vězení.

Čechmánek v soudní síni odmítl vypovídat, ale poté doplnil výpověď z přípravného řízení. „Nikoho jsem nechtěl podvést a věřitelům jsem se nevyhýbal. Většině jsem pohledávky uznal. Prodejem bytu v Čeladné a pivovaru, bych všechno splatil. Můj majetek byl mnohonásobně vyšší než dluhy,“ pustil se do vysvětlování »Čeman«. „Pivovar měl hodnotu více než 30 milionů. Za podivných okolností byl vydražen jediným zájemcem jen za 7,5 milionu. Insolvenčním zákonem, který mě připravil o veškerý majetek, jsem naprosto šokován. Kdyby nebylo insolvence, nestál bych tady,“ hájil se Čechmánek sklesle. Jeho kalvárie bude pokračovat dalším přelíčením ve čtvrtek.

Slyšel: „Jeď do Prahy!“

Kdyby chtěl, pražskou party parťáků z Nagana by stihnul, ale má nervy nadranc. „Do Prahy jsem byl pozván. Každý mi říká: Jeď! Ale nejde to. Psychicky jsem vedle. Už několik týdnů nespím, hlava stále šrotuje, myšlenky jdou. Jediné, co mě momentálně drží, je to, že trénuji v Hodoníně, kde jsem kdysi začínal,“ svěřil se Blesku zdrcený Roman Čechmánek.