Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Bílý sport? Tenis je prolezlý špinavostmi: tsunami prodaných zápasů!

Autor: Petr Maňas

Bílý sport? Ne, je to špinavostmi prolezlá žumpa! Tenis se otřásá mohutným skandálem. Oficiální vyšetřování potvrdilo, že výsledky spousty zápasů jsou ovlivněny!

Ano, čekaly se znepokojující informace. Ale že dvouleté vyšetřování organizace Tennis Integrity Unit (TIU), zabývající se korupcí v tenise, odhalí až takové špinavosti, to je šok! Britská BBC, která informace přinesla, píše o »tsunami ovlivňování zápasů«.

Musí se uživit...

Do celého projektu se investovalo přes půl miliardy korun, zpovídány byly stovky hráčů. Výsledek? Obrovské problémy jsou hlavně na turnajích nejnižších kategorií ITF, na které se ovšem dá také sázet. A zoufalí hráči, kteří živoří a marně se snaží tenisem uživit, neváhají podvádět.

„Jen nejlepších 250 tenistek a 350 tenistů se dobře uživí, jenže tu máme na 15 tisíc profesionálních hráčů. Na nižší a střední úrovni je tak úrodná půda pro porušení integrity našeho sportu a objevuje se tu velmi významný problém korupce,“ cituje zpráva šéfa projektu Adama Lewise.

Fantastická postavička, nabité poprsí. Čím asi Petra Rosola zaujala?
Fantastická postavička, nabité poprsí. Čím asi Petra Rosola zaujala?

Profíci nefixlují?

Fanoušky může těšit alespoň jedna věc: na vrcholové úrovni se prý tyto problémy nevyskytují. Zápasy turnajů ATP a WTA, o grandslamech nemluvě, by tak »cinklé« být neměly.

Nicméně TIU za uplynulé dva roky ukázala hned na 16 tenistů z elitní padesátky podezřelých z vypuštěných zápasů.

V anonymní anketě mezi 3 200 profesionály jich 464 přiznalo, že má zkušenost s hráči, kteří sázejí na zápasy a vynášejí informace (zejména zdravotní) sázkařům. Proto TIU doporučila Mezinárodní tenisové federaci ITF, aby neposkytovala data z malých turnajů a zamezilo se tak nejproblematičtějším live sázkám.