Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tragédie florbalisty Zelinky. Pobodali ho a přišel o nohu. Přál mu i Berdych

Autor: Patrik El-Talabáni

Prochází si peklem. Florbalistovi třetiligové Kadaně Radku Zelinkovi (27), kterého na začátku listopadu v Plzni pobodal Ukrajinec, museli lékaři amputovat část dolní končetiny.

„Ztráta nohy pro něj bude strašná, on totiž strašně miluje sport. Jsme ve spojení s jeho maminkou, která na tom není dobře,“ řekl jeden ze Zelinkových kamarádů pro portál Krimi-plzen.cz.

Útočník bodnými ranami do břicha a hrudníku způsobil Radkovi vážné zranění, čepel totiž zasáhla aortu a žaludek. I přes veškerou snahu doktorů o část nohy kvůli špatnému prokrvování přišel.

„Zranění mu způsobilo obrovskou paseku v těle. Lékaři už jej pomalu začínají probouzet z umělého spánku. Zelíčko o svůj život nadále bojuje a my věříme, že to zvládne,“ napsal na Twitter Zelinkův spoluhráč Marek Selinger.

Na Zelinkovu podporu vystoupily i další týmy...
Na Zelinkovu podporu vystoupily i další týmy...

A co přesně se osudný večer podle webu Krimi-plzen. cz stalo? Radek se do Plzně vydal 3. listopadu, den před plánovaným utkáním s místním týmem. Chtěl totiž oslavit narození synovce a poté šel doprovodit kamaráda a kamarádku domů. Na Klatovské třídě trojice narazila na skupinku Ukrajinců, kteří Radka napadli kvůli tomu, že se s jedním z nich střetl ramenem.

Prvnímu útoku se Zelinka ještě ubránil, ale devatenáctiletý agresor následně vytáhl nůž a zaútočil. Policie jej krátce poté dopadla a mladík skončil ve vazbě, navrch mu hrozí až osmnáct let za pokus o vraždu.

Vedení kadaňského florbalového klubu se spolu s nejbližšími kamarády pobodaného hráče Zelinky rozhodli pro vytvoření veřejné sbírky. Výtěžek z ní poputuje na Radkovu léčbu a návrat do běžného života. „Každá koruna mu i jeho rodině pomůže, budou za ni neskonale vděční. Všichni doufáme, že vám poděkuje sám. Bojuj, Zelí!“ napsal na Twitteru Zelinkův spoluhráč Marek Selinger.

Zelinkovi poslali pozdrav třeba tenista Tomáš Berdych, komentátor Jaromír Bosák i hvězdný hokejista Erik Karlsson.

Vše o MS ve florbale v Praze »