Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Další hokejista z Kladna v dluzích. Naletěl lichvářům jako Procházka

Autor: Redakce Blesk

Není v tom sám. Nejen Martin Procházka (46) uvázl v pasti údajných lichvářů působících na Kladensku. Před lety si u nich půjčil i další hokejový exreprezentant Jaroslav Kalla (38). Výsledek? Osobní bankrot!

Léta hrál extraligu za Kladno, v jedenácti zápasech dokonce oblékl dres národního týmu. Jenže v prosinci 2012, když zrovna krátce působil ve Slavii, byl Jaroslav Kalla donucen podat návrh na oddlužení. Přihlásilo se k němu 18 věřitelů s pohledávkami za 15,5 milionu korun.

„Dlužné závazky výrazně přesahují jeho majetek. S ohledem na probíhající exekuci nemůže nemovitosti prodat a uhradit část dluhu,“ stojí v úřadním záznamu.

Jaroslav Kalla (38)
* v extralize odehrál 634 zápasů a připsal si 334 bodů (133+201)
* většinu kariéry strávil na Kladně, hrál i za Spartu, Karlovy Vary a Slavii
* poslední sezony působil v první lize v Litoměřicích
* v reprezentaci v letech 2005 a 2006 odehrál 11 zápasů, dal dva góly a připsal si jednu asistenci
* v době bankrotu byl ženatý a měl jednoho potomka

Mezi Kallovými věřiteli byly jak banky, tak fyzické osoby. A právě některé z nich spojují tento případ s finančními problémy jeho někdejšího spoluhráče Procházky. Třeba jistý Preis.

„Věřil jsem lidem, kteří se ze začátku tvářili jako obrovští kamarádi. Ten hlavní, Martin Preis, mi naoko vycházel vstříc, ale když došlo na lámání chleba, otočil se zády a odrovnal mě. On a Martin Račok,“ řekl ve středu Sportu Martin Procházka . (Celý rozhovor čtěte ZDE>>>)

Právě od Preise si Kalla v prosinci 2009 vzal jednu z prvních půjček - 385 tisíc. Preis se přihlásil o 1,8 milionu, nicméně insolvenční správkyně jeho požadavky včetně vysoké pokuty z velké části popřela. Martin Račok se pak vyskytuje na jedné z prezenčních listin, když na jednání zastupoval kladenského věřitele Milana Pošmourného.

Osobní bankrot byl nakonec Kallovi povolen. Uznané pohledávky činily 13,2 milionu korun a kvůli jejich pokrytí přišel o dva domy v Buštěhradu. Zároveň dostal splátkový kalendář na dalších pět let s tím, že každý měsíc splatí 2970 korun, aby věřitele uspokojil aspoň ze 47 procent.

Ten podle loňské zprávy hokejista dodržuje, a tak jeho smutný příběh směřuje na rozdíl od Procházky k brzkému konci. Již v únoru by měl být oddlužen. Blesk Kallu včera kontaktoval, ten však vyjádření odmítl.

Čtyřnásobný mistr světa Martin Procházka na lavičce druholigových Řisut
Čtyřnásobný mistr světa Martin Procházka na lavičce druholigových Řisut